Al doilea caz oficial de tulpină britanică în Argeș!

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) avertizează că tulpina COVID din Marea Britanie (B.1.1.7) „circulă deja în jumătate din județele țării și există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României în viitorul apropiat”.

În România au fost confirmate prin secvențiere 136 de cazuri de infectare cu tulpina de coronavirus identificată în Marea Britanie. În 57% dintre cazuri, DSP-urile nu au găsit nici o legătură epidemiologică, ceea ce înseamnă o răspândire comunitară, avertizează un raport al INSP, publicat marți. 

În total, au fost comunicat la Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) 499 de secvențieri finalizate în săptămânile 53/2020-07/2021, adică până în 21 februarie 2021, dintre care 136 au fost confirmate cu VOC 202012/01 (linia genetică B.1.1.7). Aceasta corespunde unei rate de confirmare de 27,3%. Până la data menționată nu au fost detectate alte variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC).

CITEȘTE ȘI... (VIDEO) O femeie din Argeș a fost găsită moartă în fântână!

Secvențierile care au confirmat circulația tulpinii COVID din Marea Britanie în România au fost realizate de laboratoarele INCDMM Cantacuzino, INBI Bals, MedLife și Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava (USV). 


Cele 136 de cazuri confirmate cu varianta B.1.1.7 au provenit din următoarele județe: Argeș (2), mun.București (80), Bihor (1), Brăila (1), Botoșani (4), Caraș-Severin (2), Cluj (9), Constanța (1), Covasna (1), Galați (2), Giurgiu (1), Gorj (2), Hunedoara (1), Ilfov (5), Mureș (1), Prahova (1), Suceava (5), Timiș (11), Vâlcea (4), Vrancea (1), Vaslui (1).

La nivelul județului Argeș este al doilea caz confirmat cu tulpina britanică de Covid după ce la începutul lunii februarie un alt pacient a fost confirmat. Bărbatul ajunsese la spital după ce a prezentat simptome specifice bolii dar a avut noroc iar evoluția lui a fost una bună, fiind externat destul de repede de la Spitalul de Boli Contagioase.

 

„Faptul că pentru jumătate dintre județe, provenind din toate regiunile țării, există evidențe de existență a cazurilor confirmate cu varianta B.1.1.7, denotă o răspândire extinsă și o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul țării în viitorul apropiat”, avertizează raportul INSP publicat marți. 

 

CITEȘTE ȘI... BREAKING NEWS! Tulpina britanică COVID - confirmată în Argeș!


INSP menționează că, în urma anchetelor epidemiologice realizate, direcțiile de sănătate publică nu au depistat nici o legătură epidemiologică în 77 de cazuri, adică 57% din totalul cazurilor confirmate cu noua tulpină din Marea Britanie. 

- pentru 5 cazuri, călătoria în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost menționată drept cauză a infectării. 
- în 49 de cazuri pacienții au avut contact cu cazuri confirmate cu noua variantă B.1.1.7 și au fost parte componentă a unor focare familiale sau de colectivitate.
- un caz a fost încadrat ca infecție asociată asistenței medicale (IAAM), locul probabil al transmiterii fiind spitalul.
- pentru două cazuri contactul probabil a avut loc în familie, respectiv la locul de muncă (sursa probabilă nu fusese investigată prin secvențiere).
- de la 2 cazuri nu au putut fi obținute informații din cauza refuzului, respectiv a imposibilității contactării telefonice a persoanei.

„Proporția cea mai mare fiind a cazurilor la care nu a putut fi identificată nici o legătură epidemiologică, acest fapt denotă circulația deja intensă a variantei B.1.1.7 a SARS-CoV-2 în comunitate”, explică INSP.


Cele mai multe cazuri confirmate s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 ani; marea majoritate a cazurilor (95,6%) au avut vârsta mai mare de 25 de ani. Au fost înregistrate două cazuri cu vârsta sub un an, ambii copii provenind din focare familiale de COVID-19.

CITEȘTE ȘI... S-a semnat proiectul pentru Lunca Argeșului 3!

Referitor la distribuția pe grupe de vârstă și sexe, se observă un număr evident mai mare de cazuri la sexul masculin, la 55-64 de ani, respectiv la sexul feminin, la 25-34 de ani.

„Prin aceasta nu se poate concluziona că varianta B.1.1.7 este mai frecventă la bărbații din grupa de vârstă 55-64 de ani, respectiv la femeile din grupa de vârstă 25-34 de ani, ci doar că acestea sunt datele valabile pentru grupul de cazuri analizat, cazuri care nu provin dintr-un screening sistematic”, arată raportul INSP. 


INSP atrage atenția că sunt necesare „eforturi conjugate pentru realizarea secvențierilor și comunicarea rezultatelor la DSP și CNSCBT cât mai curând după finalizarea investigațiilor de laborator, în vederea realizării rapide a anchetelor epidemiologice și a instituirii măsurilor necesare față de cazuri și contacți, având în vedere transmisibilitea crescută a acestei variante și, conform ultimelor evidențe sosite din UK, severitatea mai mare a bolii pe care o generează la vârstnici”, dar și că „varianta SARS-CoV-2 linia genetică B.1.1.7 circulă deja în jumătate din județele țării și există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României în viitorul apropiat”.


Sursa: newsweek.ro