Află care sunt restricțiile valabile în acest moment în țările europene!  | Sursa Ta

Vara lui 2021 nu este atât de liniștită din punct de vedere a evoluției pandemiei pe cât am sperat și se află deja sub amenințarea valului 4 din cauza variantei Delta a coronavirusului care face ca SARS-COV-2 să se răspândească și mai rapid decât până acum.

Un ritm susținut al campaniei de vaccinare și lansarea unui nou certificat COVID la nivelul Uniunii Europene ar fi trebuit să înlesnească circulația oamenilor în interiorul Uniunii și să elimine testarea și carantină. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat. Iar certificatele COVID au făcut ca cerințele de călătorie să fie chiar mai confuze.

Țările UE au convenit, în iunie, să permită persoanelor complet vaccinate sau care s-au recuperat recent din boală să călătorească liber. Ceilalți călători ar trebui să arate doar dovada unui rezultat negativ al testului coronavirus.

Doar că, de fapt, nu toate țările au renunțat la restricțiile pentru călătorii cu certificat. În plus, au venit cu propriile definiții desprece înseamnă a fi complet vaccinat sau recuperat după COVID-19, după cum arată politico.eu.

Iată câteva exemple: 


Bulgaria

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat? Călătorii complet vaccinați pot intra în Bulgaria fără restricții. Vaccinat complet înseamnă pentru autoritățile bulgare că au trecut 14 zile de când ați primit ultima doză de vaccin aprobat, inclusiv Sinopharm, Sinovac sau Sputnik V.

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID? Puteți călători liber cu dovada că v-ați recuperat de la COVID în ultimele șase luni.

Dacă nici nu sunteți vaccinat și nici nu ați trecut prin boală? Toți ceilalți călători vor avea nevoie de un rezultat negativ al testului PCR nu mai vechi de 72 de ore sau de un rezultat negativ al testului antigen nu mai vechi de 48 de ore. Fără acestea, veți fi supus unei carantine de 10 zile, care poate fi ridicată dacă primiți un rezultat negativ dintr-un test efectuat la 24 de ore de la sosirea dvs. în Bulgaria.

Ce altceva mai trebuie să știți: cetățenii români nu sunt obligați să prezinte un rezultat negativ al testului sau să dovedească statutul lor de vaccinare pentru a intra în Bulgaria. Cetățenii bulgari care sosesc din România sunt, de asemenea, scutiți de a prezenta o astfel de dovadă.


Croația

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat? Puteți călători în Croația fără restricții dacă primiți două doze de vaccinuri BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sputnik sau Sinopharm sau o singură doză de Johnson & Johnson, cu condiția să treacă 14 zile de la aceasta.

O singură doză de vaccin Pfizer, Moderna sau Sputnik vă poate permite accesul în Croația dacă călătoriți între 22 și 42 de zile după vaccinare; o primă doză de AstraZeneca este acceptată din 22 până în a 84-a zi după vaccinare.

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID? Puteți călători în Croația fără restricții dacă aveți un certificat care confirmă o infecție în ultimele 180 de zile. Dacă v-ați recuperat după COVID-19 și ați primit o singură doză de vaccin în termen de șase luni, puteți călători liber.

Dacă nici nu sunteți vaccinat și nici nu ați trecut prin boală? Puteți intra în Croația cu un test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore sau pe baza unui test negativ antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore. De asemenea, puteți face un test la sosire și să rămâneți în carantină până când obțineți un rezultat negativ sau să rămâneți în carantină timp de 10 zile.


Cipru

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat? Puteți călători liber dacă sunteți complet vaccinat.

Sunteți considerat complet vaccinat de la data la care primiți a doua doză de vaccin aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului sau OMS. Cipru recunoaște, de asemenea, vaccinurile Sputnik, Sinopharm și Sinovac.

Dacă ați primit vaccinul Johnson & Johnson cu o singură doză, sunteți considerat complet vaccinat la două săptămâni după vaccinare.

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID? Dacă ați avut COVID, puteți călători liber după 180 de zile de la recuperarea după boală. Va trebui să dovediți recuperarea prin intermediul certificatului digital COVID al UE.

Niciunul dintre cele de mai sus? Veți avea nevoie de un test PCR nu ai vechi de 72 de ore și, în majoritatea cazurilor, vi se va cere, de asemenea, să faceți un test rapid la sosire.


Franţa

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat? Dacă sunteți complet vaccinat și călătoriți dintr-o așa-numită țară verde, din UE, nu sunteți supus niciunei restricții.

Sunteți considerat complet vaccinat dacă au trecut două săptămâni de la al doilea vaccin sau patru săptămâni de la vaccinul cu doză unică. Franța acceptă doar vaccinuri aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului.

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID? Puteți călători fără restricții dacă puteți dovedi că v-ați recuperat de la COVID cu un test PCR sau unul antigen care are cel puțin 15 zile și nu mai mult de șase luni. De asemenea, puteți călători liber dacă v-ați recuperat de la COVID și aveți dovada că ați primit o doză de vaccin acceptat de Agenția Europeană a Medicamentului.

Niciunul dintre cele de mai sus? Dacă nu sunteți complet vaccinat, regulile depind de starea de risc a țării dvs.

Dacă călătoriți dintr-o țară din lista verde, trebuie să arătați dovada unui test PCR negativ sau antigen nu mai vechi de 72 de ore.

Dacă călătoriți dintr-o țară portocalie, trebuie să demonstrați că aveți un „motiv convingător” pentru a veni în Franța. De asemenea, va trebui să prezentați dovada unui test PCR negativ efectuat cu mai puțin de 72 de ore înainte de plecare sau a unui test antigen negativ efectuat cu mai puțin de 48 de ore înainte de plecare. La sosirea în Franța vi se poate cere să faceți un test antigen, dar și să vă autoizolați timp de șapte zile.

Dacă călătoriți dintr-o țară din lista roșie, va trebui să demonstrați că aveți un „motiv imperios” pentru a călători în Franța. De asemenea, va trebui să arătați dovada unui test PCR negativ sau antigen nu mai vechi de 48 de ore. La sosirea în Franța, va trebui să faceți un alt test antigen și vi se va cere să vă autoizolați timp de 10 zile.


Germania

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat? Puteți călători liber dacă sunteți complet vaccinat.

Vaccinat complet înseamnă că au trecut cel puțin 14 zile de la ultima doză. Germania acceptă vaccinurile BioNtech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca (Covishield) și Johnson & Johnson.

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID? Dacă ați avut COVID în urmă cu cel puțin 28 de zile și cu cel mult șase luni în urmă, puteți călători liber. De asemenea, puteți călători liber dacă ați avut COVID și ați primit o singură doză dintr-un vaccin aprobat.

Niciunul dintre cele de mai sus? Cerințele depind de starea de risc a țării dvs.

Dacă țara dvs. este considerată sigură și sosiți pe calea aerului, trebuie să furnizați un test PCR negativ efectuat cu cel puțin 72 de ore înainte de sosire sau un test antigen negativ efectuat cu cel puțin 48 de ore înainte de sosire.

Dacă ați fost într-o zonă cu risc în ultimele 10 zile, trebuie să faceți un test PCR sau antigen până la 48 de ore după sosire și să vă confruntați cu o potențială carantină de 10 zile. Puteți încheia carantina dacă testul dvs. revine negativ.

Dacă ați fost într-o zonă cu risc ridicat în ultimele 10 zile, trebuie să furnizați un test PCR negativ efectuat nu mai devreme de 72 de ore înainte de sosire sau un test antigen negativ efectuat nu mai devreme de 48 de ore înainte de sosire. Va trebui să fii în carantină timp de 10 zile, dar puteți scurta perioada de autoizolare prin testarea în a cincea zi.


Grecia

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat? Puteți călători liber dacă sunteți complet vaccinat.

Sunteți considerat complet vaccinat la 14 zile de la data la care ați primit cea de-a doua doză sau după doza unică Johnson & Johnson.

Grecia recunoaște toate vaccinurile autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului sau OMS, precum și vaccinurile Sputnik V, CanSino, Sinopharm și Sinovac.

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID? Dacă ați avut COVID, puteți călători liber în cele 180 de zile de la recuperarea după infecție. Un certificat de recuperare poate fi eliberat la 30 de zile după ziua primului test pozitiv de coronavirus.

Niciunul dintre cele de mai sus? Veți avea nevoie de un rezultat negativ al testului PCR nu mai vechi de 72 de ore sau de un test rapid vechi de cel mult 48 de ore.

Vii din afara UE? Aceleași reguli se aplică pentru majoritatea țărilor din afara UE.

Ce altceva mai trebuie să știți: toți călătorii trebuie să completeze un formular de localizare a pasagerilor până cel târziu la ora 23:59. din ziua anterioară sosirii în Grecia. Testarea aleatorie este efectuată și de autoritățile elene.


Ungaria

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat? Dacă ați primit cel puțin o doză dintr-un vaccin COVID-19 în ultimul an, puteți călători în voie cu dovada vaccinării.

Ungaria acceptă toate vaccinurile aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului și OMS, precum și vaccinurile rusești și chineze aprobate pentru utilizare în țară.

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID? Puteți călători liber dacă puteți certifica că ați avut COVID în ultimele șase luni.

Niciunul dintre cele de mai sus? Veți avea nevoie de un test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore.

Dacă călătoriți din Croația, Austria, România, Serbia, Slovacia sau Slovenia, puteți intra în țară fără restricții „indiferent de naționalitate sau protecție împotriva coronavirusului”.


Italia

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat? Persoanele complet vaccinate pot călători în Italia fără a fi nevoie să prezinte un test negativ sau de carantină. Sunteți considerat complet vaccinat la două 

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID? Puteți călători liber dacă puteți demonstra că v-ați recuperat complet din COVID (printr-un test de anticorpi).

Niciunul dintre cele de mai sus? Toți ceilalți călători trebuie să aibă asupra lor dovada unui test PCR negativ sau antigen efectuat în cele 48 de ore anterioare sosirii. Dacă nu reușiți să faceți acest lucru, va trebui să stați în carantină timp de 10 zile.

Ce altceva mai trebuie să știți: toți călătorii trebuie să completeze un formular de localizare a pasagerilor și să anunțe agenția locală de asistență medicală despre sosirea lor prin e-mail.


Malta

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat? Dacă sunteți complet vaccinat, adică au trecut două săptămâni de la ultima doză, veți avea nevoie de un certificat de vaccinare recunoscut valid.

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID? Dovada recuperării nu vă dă dreptul să călătoriți în Malta.

Nu sunteți vaccinat și nici nu ați trecut prin boală? Dacă nu aveți un certificat de vaccinare valid, veți avea nevoie de un test PCR negativ efectuat în termen de 72 de ore înainte de sosirea dvs. în Malta și va trebui să vă supuneți unei carantine de 14 zile într-un hotel recunoscut de autorități, la un cost de 100 EUR pe noapte/ cameră.

Vii din afara UE? Regulile de mai sus se aplică tuturor țărilor enumerate aici.

Ce altceva mai trebuie să știți: înainte de a călători în Malta, trebuie să completați formularul digital de localizare a pasagerilor.


Spania

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat? Călătorii cu un certificat verde digital al UE pot călători în Spania la 14 zile de la finalizarea completă a vaccinării.

Spania acceptă toate vaccinurile autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului și OMS. Acestea includ vaccinurile BioNTech / Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson, precum și vaccinurile Sinopharm și Sinovac din China.

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID? Călătorii pot prezenta un certificat verde digital al UE cu un certificat de recuperare, care este considerat valabil la 11 zile după primul test pozitiv al călătorului și până la șase luni după data respectivă.

Nu sunteți vaccinat și nici nu ați trecut prin boală? Călătorii care nu sunt complet vaccinați trebuie să prezinte un test PCR sau antigen negativ efectuat cu 48 de ore înainte de sosirea lor în Spania.

Vii din afara UE? Călătorii trebuie să prezinte un certificat de vaccinare, care este considerat valabil la 14 zile după finalizarea cursului complet de vaccinare. Certificatele trebuie să fie în spaniolă, engleză,

Ce altceva mai trebuie să știți: Toți călătorii care sosesc pe calea aerului sau pe mare trebuie să completeze formularele de localizare a pasagerilor și li se va lua temperatura la sosire. Creșterile infecțiilor cu coronavirus au condus la impunerea unor restricții suplimentare la nivel regional.


Sursa: antena3.ro