Sindicatul EUROPOL, în cazul de la Pitești: ”S-a folosit, probabil, prea multă forță fizică”

Liderul Sindicatului EUROPOL, Cosmin Andreica, a făcut câteva precizări, astăzi, la România TV, în cazul lui Barbu Zaharia, la câteva ore după ce medicul legist a anunțat că bărbatul imobilizat de polițiști a avut o moarte violentă, prin asfixiere.

CITEȘTE ȘI ... (VIDEO) Cel care a filmat tot: ”Începuse să-și dea ultima suflare...S-a făcut negru, cum este un om

”Dacă analizăm la rece, putem găsi alte variante și alte mijloace în care s-ar fi putut interveni la fața locului, mai ales că vorbim de o persoană care se afla sub influența băuturilor alcoolice și care insista că dorește să pătrundă înapoi în bar pentru a-și lua consumația, cu toate că acel spațiu era cuprins de flăcări și pompierii interveneau la momentul respectiv.

Imobilizarea unei persoane în cazul de față ar fi avut drept scop îndepărtarea din acel perimetru

Problema a fost că, în momentul folosirii forței, aceasta probabil că, din informațiile pe care le avem până în momentul de față, nu a fost una echitabilă cu nevoia pe care trebuia să o folosească polițistul. Forța fizică nu a fost proporțională. S-a folosit, probabil, prea multă forță fizică.

Acțiunea polițistului era de îndepărtare a persoanei. Cu privire la folosirea forței, aici vorbim despre proporționalitatea pe care el trebuia s-o folosească sau gradualitatea folosirii forței, astfel încât să nu pună în pericol viața persoanei, cum s-a și întâmplat.

In momentul de față, avem un raport preliminar care are niște concluzii la bază, dar nu avem toate elemente pentru a vedea o imagine de ansamblu a ceea ce s-a întâmplat acolo și a legăturii de cauzalitate între folosirea forței și deces.”