Pot face COVID-19 de la vaccin? Ce reacții adverse pot aparea dupa vaccinare?

Inca de la declansarea pandemiei actuale de COVID-19, oamenii de stiinta din intreaga lume au inceput sa lucreze la dezvoltarea unuia sau mai multor vaccinuri impotriva noului coronavirus, care sa ofere protectie populatiei impotriva bolii cauzate de acest nou virus. Vaccinurile pentru prevenirea infectiei cu noul coronavirus sunt probabil cea mai buna speranta pentru a pune capat pandemiei si crizei sanitare globale, care au generat efecte devastatoare asupra sanatatii populatiei, dar si asupra vietii sociale si economiei. 

CITEȘTE ȘI ... Te poți vaccina dacă iei anticoagulant? Vezi răspunsul oficial!


Ministerul Sănătăţii oferă, într-o postare pe Facebook, răspunsul clar la întrebarea multora dintre noi: Pot face COVID-19 de la vaccin?

”Vaccinurile împotriva COVID-19 folosite în România și în Uniunea Europeană, produse de Pfizer-BioNTech și Moderna, nu conţin virusul SARS-CoV-2. Prin urmare, vaccinarea nu poate determina infectarea cu noul coronavirus și apariția COVID-19.”


Vaccinurile anti COVID-19 disponibile in acest moment nu utilizeaza virusul viu care cauzeaza COVID-19 si nici forme atenuate ale acestuia. Trebuie mentionat ca dupa vaccinare, organismul uman are nevoie de o perioada de cateva saptamani pentru a produce anticorpii necesari eliminarii virusului SARS-CoV-2. Prin urmare, o persoana vaccinata se poate infecta cu virusul care cauzeaza COVID-19 chiar inainte sau dupa vaccinare. Tocmai de aceea, se recomanda respectarea masurilor de preventie inainte si dupa vaccinare.

 

CITEȘTE ȘI ... Cui NU indica dr. Virgul Musta vaccinul anti-COVID!

 

Vaccinarea îmi modifică ADN-ul?

Vaccinurile pe bază de ARN mesager împotriva COVID-19 dezvoltate de Pfizer-BioNTech și Moderna nu conțin substanțe care au capacitatea de a modifica ADN-ul. 
ARN-ul mesager din vaccin este o copie a unei mici părți din ARN-ul virusului SARS-CoV-2. Această moleculă are rolul de a oferi celulelor noastre instrucțiunile necesare pentru a produce proteina Spike, proteină la care sistemul imun va reacționa prin producerea de anticorpi specifici. 
ARN-ul mesager este o moleculă neinfecțioasă, care nu se poate integra în ADN-ul uman și care este repede înlăturată odată ce și-a îndeplinit scopul, acela de a produce proteina Spike. 

CITEȘTE ȘI ... Acum! Avertisment MS: 9 din 10 contacți ai cazului infectat cu noua tulpină sunt pozitivi!

 

Pot dona sânge după vaccinarea împotriva COVID-19?

Vaccinurile împotriva COVID-19 disponibile în România în acest moment, Pfizer BioNTech și Moderna, permit donarea de sânge imediat după vaccinare, fără o perioadă de așteptare.
În momentul de față, România dispune de vaccinurile împotriva COVID-19 bazate pe tehnologia ARN-ului mesager. Molecula de ARN mesager nu prezintă potențial infecțios și este înlăturată din organism odată ce și-a îndeplinit scopul, acela de a produce proteina Spike care declanșează răspunsul imun (1).  
Chiar dacă suntem în mijlocul unei pandemii, nevoia de sânge a spitalelor rămâne constantă, și de aceea este bine să donăm sânge dacă îndeplinim condițiile obișnuite pentru a deveni donatori.
Există posibilitatea programării de la distanță pentru donarea de sânge, telefonic, prin email sau prin intermediul unor aplicații mobile precum Donorium.
Donează sânge! Generozitatea ta poate salva viețile altor oameni.

CITEȘTE ȘI ... S-au cumpărat 1,4 milioane măşti pentru elevii argeşeni şi 20.000 litri dezinfectant

 

Ce ingrediente contin noile vaccinuri pe baza de ARNm?

Ambele vaccinuri bazate pe ARN mesager (Pfizer-BioNTech si Moderna) contin molecula ARNm COVID-19 (infasurata in bule uleioase din nanoparticule lipidice), lipide cum ar fi polietilen glycol (PEG) – un ingredient utilizat frecvent in multe medicamente si colesterol, saruri, zaharuri si solutii tampon, precum: clorura de potasiu, clorura de sodiu, fosfat disodic dihidrat, dihidrogenofosfatat de potasiu. 

Vaccinurile ARNm nu contin oua, gelatina, gluten, latex sau conservanti. De asemenea, nu au in compozitia lor antibiotice.

CITEȘTE ȘI ... ATENȚIE, PĂRINȚI! Fetiță de 10 ani din Pitești - racolată de un prădător sexual pe Instagram

 

Care e protectia oferita de vaccin si cat va dura imunitatea dobandita prin vaccinare?

Atat Pfizer, cat si Moderna raporteaza ca vaccinurile lor ofera o eficacitate de aproximativ 95% in prevenirea simptomelor usoare si severe ale infectiei COVID-19. Acest nivel de eficacitate pare sa se aplice la toate grupele de varsta si ambele sexe, dupa cum s-a raportat in studiul clinic desfasurat de Pfizer, care include 43.548 de paticipanti. Datele studiului arata ca vaccinarea a aratat protectie timpurie incepand cu 12 zile de la prima doza, la 7 zile dupa a doua doza observandu-se o eficacitate de 95%. 

CITEȘTE ȘI  ... A fost identificat un nou simptom timpuriu al infecției cu virusul SARS-CoV-2!

 

Ce reactii adverse pot aparea dupa vaccinare? Pot fi periculoase?

Efectele secundare care pot aparea in cazul ambelor vaccinuri ARNm sunt cauzate ca parte a raspunsului imun la vaccinuri. Conform rezultatelor studiului clinic, cele mai frecvente efecte secundare asociate cu vaccinul Pfizer au fost usoare sau moderate: durere si inflamatie la locul injectarii, oboseala, cefalee, dureri musculare si articulare, frisoane si febra. Acestea s-au ameliorat in cateva zile dupa vaccinare si apar, in general, mai des dupa a doua doza.

Rareori, ca si in cazul altor vaccinuri, anumite pesoane pot dezvolta reactii alergice. Centrele de vaccinare sunt pregatite pentru a asigura asistenta adecvata in aceste cazuri.

Reprezentantii CDC au anuntat la 15 ianuarie ca pana in prezent au fost raportate 21 de cazuri de anafilaxie din 1.893.360 doze de vaccin Pfizer-BioNTech. Aceste cazuri s-au inregistrat in perioada 14-23 decembrie 2020, iar un procent semnificativ dintre ele (90%, adica 19 cazuri) au fost raportate la femei. In 71% din cazuri, reactiile adverse de anafilaxie au aparut in decurs de 15 minute de la administrarea vaccinului. Se pare ca 17 (81%) din cei 21 de pacienti cu anafilaxie au avut un istoric documentat de alergii sau reactii alergice, inclusiv la medicamente sau produse medicale, alimente si intepaturi de insecte, iar sapte (33%) pacienti au avut in trecut un episod de anafilaxie, inclusiv unul dupa primirea unui vaccin antirabic si altul dupa primirea unui vaccin gripal A (H1N1).