Manifest de susținere a chirurgului Sârboiu- realizat de colegii de la Chirurgie Vasculară!

UPDATE, 28 aprilie, ora 22:00

În această seară, redacția noastră a primit un document realizat de reprezentanți ai secției de Chirurgie Vasculară din Spitalul Judetean, document din conținutul căruia reiese că ar fi asumat de întreg colectivul acestei secții. Având în vedere situația creată la nivelul SJU ca urmare a cazului Sârboiu (medicul șef de la Chirurgie Vasculară), colegii domniei sale au pus pe hârtie un adevărat manifest de susținere, document în care se arată că personalul medical nu ar fi fost protejat corespunzător și că toată situația a degenerat ca urmare a dedicației profesionale pe care chirurgul argeșean a aratat-o în relația cu pacienții, indiferent de criza COVID. 
Documentul a fost trimis, conform informatiilor noastre, și catre SJU, DSP, CJ Arges și Instituția Prefectului. Îl redăm în cele ce urmează: 

UPDATE, 28 aprilie, ora 21:00

În această după amiază, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat decesul a trei persoane din județul Argeș. Printre aceștia se numără un pacient al medicului vascular Felix Sârboiu, fiind contact direct al cadrului medical.
Bărbatul, în vârstă de 82 de ani (decesul nr.658 la nivel național) a fost internat în data de 9 martie la secția de Chirurgie vasculara a Spitalul Județean Pitești, unde a suferit o amputatie de coapsa dreaptă. La data de 17 aprilie, la scurt timp după izbucnirea stării de alertă la cea mai mare unitate spitalicească din județ, bărbatului i s-au recoltat probe pentru COVID-19, la momentul respectiv pacientul fiind asimptomatic. A doua zi a fost confirmat pozitiv și mutat la Spitalul Orăsenesc Mioveni, iar astăzi a decedat. Argeșeanul suferea de diabet zaharat tip II. HTA.

Alți doi argeșeni au decedat, conform datelor oferite de Grupul de Comunicare Strategică. Vorbim despre o femeie, în vârstă de 65 de ani, confirmata pozitiv la Centrul de Dializă “Fresenius” din Pitești și care suferea de diabet, insuficiență renală cronică, hipertensiune și neoplasm pancreas. Aceasta a fost internată pe 16 aprilie la Spitalul Județean Pitești, iar la ozi diferentă mutată la Mioveni.
Decesul 652, la nivel naționat, este un bărbat de 84 de ani, din Argeș, internat la  Spitalul Județean Pitești la data de 12 aprilie, confirmat pe data de 13 aprilie și mutat la spitalul suport de la Mioveni. Astăzi, atat femeie, cât si barbatul de 84 de ani au decedat.
 

UPDATE,  24  aprilie, ora 16:50

DSP Argeș face publice concluziile anchetei epidemiologice în cazul chirurgului Felix Sârboiu de la Spitalul Judetean Arges, depistat pozitiv cu COVID-19.

Conform datelor din ancheta epidemiologică efectuată de DSP Argeș, doctorul chirurg de la Spitalul Județean de Urgență Pitești a fost confirmat ca infectat cu virusul COVID-19 pe data de 15 aprilie.
Totuși, începând cu data de 2 aprilie, doctorul a prezentat următoarele simptome: febră peste 38 de grade C, tuse, rinoree, dureri musculare. În data de 14 aprilie, acesta s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean, unde i s-a pus diagnosticul de suspect COVID-19 și i s-a recoltat exudat naso-faringian. 

După confirmarea diagnosticului , DSP Argeș a înștiințat Spitalul Județean de Urgență Pitești și Spitalul Orășenesc Costești că doctorul respectiv a fost confirmat infectat cu coronavirus și s-a declanșat ancheta epidemiologică, pentru identificarea tuturor contacților direcți, conform definiției de caz. În același timp, doctorul a fost înștiințat că este confirmat. Drept urmare, acesta a fost preluat de un echipaj de Ambulanță și a fost internat la Spitalul Orășenesc Mioveni, unde se află și în prezent.

Conform anchetei epidemiologice s-au stabilit 6 contacți direcți din familie (fără simptomatologie, izolați la domiciliu) și 64 contacți direcți în afara familiei. Dintre aceștia din urmă, 20 au fost confirmați pozitiv, iar restul, care nu prezentau simptome, au fost plasați în izolare la domiciliu.
În baza investigațiilor întreprinse de DSP Argeș și a actelor doveditoare, nu s-a putut stabili sursa infectării doctorului chirurg. Facem mențiunea că, în ultimele 14 zile până la data confirmării, Spitalul Județean de Urgență Pitești nu a declarat vreun pacient suspect COVID-19 din compartimentul în care lucra doctorul.

UPDATE,  21 aprilie, ora 17:00

Situație extrem de gravă la Secția de Neonatologie a Spitalului Județean acolo unde o parte din personal a fost depistată ca fiind infectată cu COVID- 19.

Unele dintre teste au fost operate pe sistem PCR de catre Directia de Sanatate Publica (în urma contactelor din cazul Sarboiu), altele au fost teste rapide.

Conform surselor din Spitalul Județean, mai multe cadre medicale de pe secție sunt confirmate, pe un sistem sau altul de testare, ca fiind pozitive.

Este important de precizat că în secția de Neonatologie măsurile de protecție sunt utilizate la maxim, în sensul în care și înainte de criza COVID-19, personalul medical purta echipamente speciale de protecție în preajma copiilor.

Ca urmare a situației create, în cursul zilei de azi, într-o nouă operațiune realizată în colaborarea dintre Fundația Gaudium și Spitalul Clinic Sanador, au fost testate cu prioritate cadrele medicale de la Neonatologie pentru a exista un tablou corect al situației.

Se asteapta  încă o decizie a DSP cu privire la situatia micutilor aflati pe aceasta sectie. Institutia va decide daca acestia vor fi sau nu testati si daca raman acolo, chiar si in conditiile depistarii cadrelor medicale ca fiind pozitive.

Între timp, veștile bune vin dinspre Spitalul Călinești, unitate în care lucrează soția medicului Felix Sârboiu. Ca urmare a testelor operate vineri pentru 81 de persoane (cadre medicale și pacienți), rezultatele s-au întors negative.

UPDATE, 19 aprilie, ora 21:17

În această după amiază, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat decesul altui argeșean din cauza COVID-19. Vorbim despre un bărbat de 68 de ani, care și-a găsit sfârșitul după ce a fost mutat (ca urmare a confirmări virusului) la Spitalul din Mioveni. Bărbatul era pacientul medicului vascular Felix Sârboiu, fiind contact direct al cadrului medical.

Argeșeanul a fost confirmat pozitiv în data de 15 aprilie și a decedat ieri. Avea si alte afecțiuni, printre care diabet zaharat de tip II, o boală cronică renală fiind dependent de dializă, o amputație la piciorul stâng și în trecut o gangrenă la piciorul drept, HTA, AVC ischemic acut recent cu hemiplegie stg, dar și bronhopneumonie.

UPDATE, 19 aprilie, ora 18:00

Apar noi date despre numărul persoanelor confirmate cu COVID-19 în urma cazului Felix Sârboiu la Spitalul Județean Argeș. La acest moment vorbim despre 27 de persoane, dintre care 24 contacte directe și trei contacte indirecte.
Menționam că aceste informații se pot schimba de la oră la oră, deoarece încă sunt așteptate rezultate.


Ultima statistică arată astfel: 12 pacienți și 12 cadre medicale testați pozitivi, toți fiind contact direcți. Ca și contacți indirecți confirmați cu noul coronavirus vorbim despre 3 membri ai familiei unei asistente (soțul și doi copii), internată acum la Spitalul din Mioveni.


 

UPDATE, 18 aprilie, ora 22:00

Vești teribile vin dinspre autoritățile județene în această seară. Alte 16 persoane au fost confirmate ca fiind pozitive în urma cazului Felix Sârboiu la Spitalul Județean Argeș care se transformă, rapid, într-un adevărat focar de infestare COVID-19. Din aceste noi teste pozitive, 6 reprezintă rezultate ale unor cadre medicale (patru asistente și două infirmiere) care lucrează în 3 secții SJU!!, iar 10 sunt pacienți de pe secția lui Felix Sârboiu, respectiv Chirurgie Vasculară.

Cele 16 teste pozitive de astăzi se adaugă celor 7 venite aseară, numărul victimelor acestei uriașe erori de procedură (pe care inclusiv parchetul o verifică în contul doctorului Felix Sârboiu), ajungând astfel la 23 până acum.  Se așteaptă și alte rezultate operate în ultimele zile, iar prefectul de Argeș tocmai a anunțat că se vor testa TOATE cadrele medicale, precum și TOȚI pacienții din SJU!

Cei confirmați pozitivi în această seară vor fi internați în Spitalele Mioveni și Câmpulung. Revenim cu detalii!

UPDATE, 17 aprilie, ora 20:30

În această seară, au venit primele teste pozitive dupa ce s-a declanșat la nivelul sănătății argeșene starea de alertă. 

Reamintim că situatia pleacă de la un medic identificat ca fiind pozitiv prea tarziu, chirurgul vascular Felix Sarboiu.

Reprezentanții Instituției Prefectului Argeș informează că la Spitalul Județean de Urgență Pitești s-au confirmat mai multe îmbolnăviri cu virusul COVID-19 în rândurile personalului medical. 

Conform datelor DSP Argeș, sursa acestor îmbolnăviri este medicul diagnosticat pozitiv în urmă cu două zile, care a refuzat testarea timp de o săptămână și chiar portul măștii de protecție, deși avea simptome specifice. 

Astfel, astăzi au fost confirmate drept pozitive la testul pentru COVID-19 încă șapte persoane.

Este vorba despre 3 asistente, 2 infirmiere, o îngrijitoare și un pacient. Cadrele medicale sunt din aceeași secție cu medicul care a venit bolnav la serviciu. 

Amintim că pe numele acestuia a fost începută de ieri cercetarea penală, de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești, într-un dosar pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Au fost identificate 50 de contacte directe, din care aproape jumatate pacienți.

CITEȘTE ȘI ... Când doctorii sunt Dumnezei! Cum nu l-a scăpat genialitatea pe Felix Sârboiu de COVID!

Testele venite în această seară confirmă ca situația este extrem de gravă și că poate denatura rapid.

Este important de menționat că îmbolnavirile nu vizează doar secția doctorului Sarboiu, ci și alte secții, ingrijitoarea pozitivă facând parte din personalul ATI, ceea ce este și mai grav.

 

UPDATE, 16 aprilie, ora 14:00

Anchetă epidemiologică fără precedent după ce rezultatul medicului vascular Felix Sârboiu s-a întors pozitiv, aseară, la Spitalul Județean, după cum a anunțat pe larg Sursata.ro (vezi mai jos detalii).

Situația creată este una cu perspective înfiorătoare pentru sistemul de sănătate argeșean în condițiile în care doctorul nu numai că a umblat nestingherit cu simptome clare de răceală prin tot Spitalul Județean, dar a făcut și gărzi, vineri, 10 aprilie, la Spitalul din Costești. În acest moment este verificată si varianta contacților din această unitate medicală din sudul județului. 

Mai mult, soția medicului care, momentan nu prezintă simptomatologie, este medic la spitalul din Călinești, acolo unde sunt tratate cazurile paleative, adică oameni bătrâni cu boli foarte grave în fază finală.

CITEȘTE ȘI ... Capete tăiate în sănătatea argeșeană! DSP - sub comandă militară!

La nivelul Spitalului Județean, principalele îngrijorări vizează pe de o parte cadrele medicale cu care Felix Sârboiu a intrat în contact în această perioadă și care ar putea deveni la rândul lor focare ambulante și, pe de altă parte, pacienții pe care i-a îngrijit celebrul medic din care, conform surselor medicale, patru sunt pacienți dializați care ar prezenta simptome.


Ancheta epidemiologică implică o mare desfășurare de forțe, anunță prefectul de Argeș, iar la nivelul spitalului s-a implementat, încă de aseară de când s-a întors testul medicului, o serie de măsuri: pacienții au fost transferați pe alte secții; personalul de pe secția în care lucrează medicul a fost trimis acasă și rămâne în izolare, iar o altă echipă de personal a fost redistribuită acolo.
În această dimineață, autoritățile au anunțat, de asemenea, faptul că a fost deschis un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, urmând ca oamenii legii să stabilească cine sunt cei care sunt responsabili de situația creată la nivelul celei mai mari unități medicale din județ.

Reamintim că doctorul Felix Sârboiu, un chirurg vascular apreciat de toată lumea, a refuzat să stea acasă deși prezenta simptomatologie (tuse) motivând că este doar răcit. Cei din spital susțin că toate cadrele care au intrat în contact cu el l-au rugat frumos să se retragă o perioadă  din activitate, dar medicul s-ar fi încăpățânat să rămână la locul de muncă în ciuda simptomelor, refuzând chiar să poarte și o simplă mască.

De asemenea, deși domniei sale i s-a cerut de către conducerea spitalului să se testeze în cadrul operațiunii derulate vineri prin echipajul mobil de la Sanador (în fapt, i s-a cerut să trimită listă cu toți cei de pe secția sa care trebuie testați), Felix Sârboiu a rămas imun și la această variantă de a afla ce se întâmplă.
 

UPDATE, 16 aprilie, ora 13:30

Instituția Prefectului Argeș face precizări în cazul chirurgului Felix Sârboiu de la Spitalul Judetean Arges, depistat pozitiv cu COVID-19.

Conform DSP Argeș, medicul a intrat în contact direct cu 50 de persoane, dintre care 23 sau 24 sunt pacienți, restul contacților fiind cadre medicale. Soția acestuia, medic la randul ei la spitalul Călinești acolo unde sunt tratate cazurile paleative, adică oameni bătrâni cu boli foarte grave în fază finală, nu prezintă simptome și a fost izolată la domiciliu de două zile.

Autoritățile au luat decizia închiderii Secției de Chirurgie Vasculară de la Spitalul Județean de Ugență Pitești,  după ce pacienții vor fi transferați și personalul medical va fi trimis în izolare la domiciliu.

Colegii cu simptome specifice COVID-19 ai doctorului infectat au fost testați, iar rezultatele vor fi cunoscute în această seară. Prefectul Argeșului, Emanuel Soare, susține că va lua o decizie privind conducerea Spitalului Județean de Urgență imediat după ce va afla rezultatele. 


“Mă aștept să facă un pas înapoi cei vinovați. Aștept rezultatul testelor asistentelor, dacă acestea sunt pozitive voi solicita la minister demiterea managementului spitalului”, a declarat prefectul Emanuel Soare. 


Pe această speță, Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești a deschis un dosar penal in rem pentru zădărnicirea combaterii bolilor.  Ancheta epidemiologică este încă în desfășurare.

STIREA INIȚIALĂ

Stare de alertă  la nivelul celei mai mari unități medicale din Argeș și anume Spitalul Județean, după ce - în această seară - un test recoltat ieri dimineață de la chirurgul vascular Felix Sârboiu s-a întors pozitiv. Medicul prezenta simptome de câteva săptămâni, susțin colegii săi de breaslă, dar a refuzat să stea acasă, explicând că este afectat de o răceală veche. A fost testat cu un test rapid acum o săptămână și a ieșit negativ. Vineri, a refuzat să fie testat pe PCR în cadrul operațiunii derulată la Spitalul Județean prin echipajul mobil venit de la Sanador, susținând că nu este cazul. A refuzat, de asemenea, solicitările venite din partea Spitalului de a sta acasă până îi trece... răceala.

Situația a escaladat în ultimele zile când mai multe asistente și infirmiere au început să prezinte, la rândul lor, simptomatologie specifică. În acest context, la presiunea celorlalte cadre medicale, chirurgul a fost supus unei examinări CT în primă fază, examinare care a arătat un tablou pulmonar destul de grav. A fost anunțat DSP-ul care a recoltat probe ieri dimineață. Asistentele au fost testate abia azi. De ieri, atât doctorul cât și asistentele sunt izolați, dar cadrele medicale din SJU sunt îngrijorate că măsura a venit foarte târziu, după ce respectivii au intrat în contact cu numeroși colegi, pacienți și cu persoane din exterior.

În acest moment, la nivelul Spitalului Județean se desfășoară o ședință de urgență menită să stabilească primele măsuri care vor fi implementate după confirmarea testului în cazul doctorului Felix Sârboiu. Prefectul de Argeș a anunțat încă de ieri că - dacă se dovedește că a existat o punere în pericol conștientă a personalului medical și a pacienților - vor fi dispuse măsuri extrem de drastice. În această seară, domnia sa a confirmat faptul că urmează să se dispună o serie de astfel de măsuri, iar surse din cadrul unității spun că oamenii legii s-ar afla deja la Spitalul Județean.

A fost declanșată, de asemenea, o amplă anchetă epidemiologică în care foarte mulți specialiști încercă să dea de cap contactelor la fel de numeroase. Situația este alarmantă întrucât doctorul prezenta simpotome de câteva săptămâni, iar în timpul acesta ramificațiile contactelor sunt multiple, atât de pe linie de serviciu, cât și contacte în afara mediului spitalicesc.