UPDATE: Bărbatul mort după vaccin era profesor al Scolii Gimnaziale ”Liviu Rebreanu” din Mioveni

UPDATE, ora 13:30

Bărbatul decedat, ieri, la Mioveni era profesor pentru învățământul primar în cadrul Școlii Gimnaziale ”Liviu Rebreanu” din Mioveni.

Pentru colegii cadrului didactic, vestea a venit fulgerător.

”Era un om foarte respectos cu toată lumea și iubit și apreciat de tot personalul școlii.”, transmit reprezentanții unității de învătământ.
 

----------------------------------------------------------------

Un bărbat de 45 de ani a murit la o zi după administrarea primei doze de vaccin produs de Pfizer/BioNTech. Acesta s-a imunizat, conform programării în platforma electronică, la centrul de vaccinare din Mioveni. La 4 ore după administrarea vaccinului, bărbatul și-a pierdut cunoștința și a fost dus cu ambulanța la spitalul din Mioveni. Seara a fost externat pe propria răspundere. Ieri, familia a solicitat ajutor medical, însă medicii nu au mai putut face nimic, fiind declarat decesul.


Moartea omului a fost raportată la DSP Argeș. În urmă cu puțin timp, Comitetul de coordonare a vaccinării a transmis mai multe precizări în acest caz:

 

"► În cursul zilei de 2 martie, persoana în vârstă de 45 de ani s-a prezentat, conform programării în platforma electronică, pentru administrarea primei doze de vaccin produs de Pfizer/BioNTech, într-un centru de vaccinare din Mioveni, județul Argeș.


► În urma triajului medical și a examenului clinic de specialitate făcute de către personalul vaccinator, nu au fost indicate probleme cronice de sănătate. După administrarea dozei de vaccin, conform procedurii, bărbatul a rămas în spațiul de supraveghere postvaccinală, fără a prezenta simptomatologie, ulterior părăsind centrul de vaccinare.


► Conform datelor furnizate către CNCAV, după patru ore de la administrarea vaccinului, pacientul a fost adus cu ambulanța la Compartimentul de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Orășenesc Mioveni, în urma unui episod de pierdere a conștienței suferit la domiciliu.


► La sosirea în unitatea medicală, pacientul avea o stare generală bună, fără a prezenta traumatisme. În urma investigațiilor specifice complexe, acesta a rămas sub supraveghere medicală, însă în seara aceleași zile, bărbatul a solicitat externarea pe propria răspundere, contrar avizului medical.


► În dimineața zilei de 3 martie, personalul medical de la Ambulanță, solicitat de familia acestuia, a declarat decesul bărbatului, la domiciliu.


► La acest moment, DSP Argeș a sesizat autoritățile competente în vederea efectuării procedurilor specifice pentru stabilirea cauzelor decesului. Conform medicului de familie al acestuia, persoana se afla în evidență cu dislipidemie și valori tensionale crescute".

 

----------------------------------------------------------------

Dislipidemia este una dintre afectiunile care contribuie semnificativ la aparitia sau agravarea bolilor cardiovasculare, in special a aterosclerozei. Dislipidemia este caracterizata de cresterea colesterolului din sange si/ sau a valorii trigliceridelor. De asemenea, ea poate fi caracterizata si de nivelul de colesterol HDL prea scazut, fapt ce contribuie la declansarea si evolutia aterosclerozei. 
Un pacient care sufera de dislipidemie are un nivel ridicat de lipide in sange: fie colesterolul crescut sau un nivel mare al trigliceridelor, ori ambele. Dislipidemia poate sa se manifeste fie prin hiperlipidemie – niveluri ridicate ale colesterolului total si ale lipoproteinelor cu densitate joasa (colesterolul "rau" sau LDL) – sau nivel scazut de lipoproteine cu densitate mare (colesterolul "bun" sau HDL).

----------------------------------------------------------------

 

Dosar de ucidere din culpă

Conform legislației în vigoare, în cazul morții la domiciliu și pentru care medicul de familie sau medicul de pe Ambulanță nu eliberează certificat constatator de deces, se întocmește dosar penal pentru ucidere din culpă.

----------------------------------------------------------------

Până la finalizarea unei expertize și investigații, nu se poate stabili corelarea între vaccin și deces. Momentul nefericit a făcut ca moartea omului să fie în sine un subiect de dezbatere.