Polițiștii acuzați de moartea bărbatului din Pitești - rămân în arest la domiciliu | Sursa Ta

UPDATE, 14 mai:

Cei doi polițiști acuzați de lovituri cauzatoare de moarte și purtare abuzivă în dosarul privind moartea inginerului pe care l-au trântit la pământ și l-au imobilizat rămân în arest la domiciliu, după ce Tribunalul București a admis cererea de prelungire a măsurii.

Cererea a fost formulată, miercuri, de către procurorii Parchetului Militar Teritorial București.

Reamintim că jandarmul Bogdan Mihai este cercetat sub control judiciar în același dosar, fiind acuzat de procurorii militari de lovituri cauzatoare de moarte.

UPDATE, 5 mai:

Curtea de Apel București a admis, ieri, contestația depusă de Mihai Bogdan, jandarmul acuzat în cazul morții bărbatului din Autogara Sud Pitești. Astfel, acesta a fost plasat sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

Reamintim că în azul morții inginerului Zaharia Barbu sunt cercetați  doi agenți de poliție, Daniel Drăghici și Ilie Florea, dar și doi jandarmi.

UPDATE, 22 aprilie, ora 19:50

Jandarmul care fusese reținut de procurorii militari în cazul intervenției brutale de la Pitești, în urma căreia un bărbat în vârstă de 63 de ani și-a pierdut viața, a primit joi mandat de arestare pentru infracțiunile de purtare abuzivă şi lovituri cauzatoare de moarte, conform antena3.ro.

Parchetul Militar București a transmis, miercuri seară, printr-un comunicat de presă, că dosarul în acest caz a fost declinat de către Parchetul Tribunalului Argeș pentru cercetări în cazul a doi subofițeri de la Inspectoratul Județean Argeș. Ei sunt cercetați, alături de cei doi polițiști arestați deja în acest dosar, pentru purtare abuzivă și loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. Unul dintre jandarmi fusese reținut miercuri pentru 24 de ore.

 

UPDATE, 22 aprilie, ora 17:25

Instanţa a admis contestaţiile celor doi inculpaţi aflaţi în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş, desfiinţând în totalitate încheierea penală din data de 19 aprilie pronunţată de Tribunalul Argeş.

"Înlocuieşte măsura arestării preventive a inculpaţilor Florea Ilie şi Drăghici Daniel-Petruţ cu măsura arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile, de la 22.04.2021 până la 21.05.2021, inclusiv", se arată în încheierea de şedinţă, conform Agerpres.

Pe durata arestului la domiciliu, cei doi au o serie obligaţii, printre care să se prezinte în faţa organului de urmărire penală şi a instanţei de judecată ori de câte ori sunt chemaţi şi să nu comunice între ei, cu membrii familiei victimei şi cu martorii.

Tribunalul Argeş hotărâse, luni, arestarea preventivă a celor doi agenţi de poliţie pentru o perioadă de 30 de zile, măsura fiind contestată la Curtea de Apel Piteşti.

 

De asemenea reprezentanții Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi al Personalului Contractual - SNPPC, au postat pe pagina de socializare un mesaj în care informează că astăzi Curtea de Apel Pitești a decis plasarea celor doi polițiști în arest la domiciliu.

„Astăzi, 22.04.2021, au fost judecate contestațiile celor 2 colegi de la Argeș, membri SNPPC, aflați în arest preventiv. 
Curtea de Apel Pitești a admis cele 2 contestații iar colegii au fost plasați în arest la domiciliu. 
SNPPC a asigurat apărare prin Departamentul Juridic, la Curtea de Apel Pitești colegii fiind reprezentați de avocatul SNPPC, Ionuț Georgescu. 
Vom asigura în continuare asistență juridică colegilor noștri”, au precizat reprezentanții SNPPC pe pagina de socializare.

 

UPDATE, 21 aprilie, ora 20:25

Noi informații în dosarul morții bărbatului din Pitești. Unul dintre jandarmii cercetați a fost reținut pentru 24 de ore, urmând ca mâine să fie adus în fața judecătorilor cu propunere de arestare preventivă.

Acesta este cercetat pentru infracțiuni de purtare abuzivă şi lovituri cauzatoare de moarte.

Dosarul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar București.


 

UPDATE, 21 aprilie, ora 10:35

Ultimele informații în cazul bătrânului mort la Autogara Pitești arată că dosarul a fost preluat de către Parchetul Militar, iar doi jandarmi prezenți la intervenție sunt cercetați.


 

UPDATE, 19 aprilie, ora 16:50

Cei doi polițiști care l-au trântit la pământ pe Barbu Zaharia, un fost inginer de la Arpechim, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile. Hotărârea Tribunalului Argeş este executorie, dar nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Piteşti.

Vorbim despre Florea Ilie și Daniel Drăghici. Agenții sunt acuzați de purtare abuzivă și lovituri cauzatoare de moarte.

”Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş. În baza art. 226 C.p.p., rap la art 223 alin. 2 Cod pr pen dispune arestarea preventiva a inculpaţilor FLOREA ILIE şi DRĂGHICI DANIEL-PETRUŢ, pe o perioadă de 30 de zile începând cu data de 19.04.2021 şi până la data de 18.05.2021, inclusiv. În baza art.275 alin.3 C.p.p. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie in 48 de ore de la pronunţare/comunicare. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu astăzi, 19.04.2021 ora 16.35, la Tribunalul Argeş - Secţia Penală.”


Barbu Zaharia a murit din cauza loviturilor pe care i le-a produs căderea violentă. Avea traumatisme cranio-cerebrale, dar și cervicale. În plus, decesul său a survenit și din cauza asfixierii.

Apărarea a contestat rezultatul autopsiei.

”Sunt multe contradicții. Fracturile costale, în opinia noastră, sunt din cauza resuscitării, se produc la majoritatea resuscitărilor, sunt cazuri clasice, iar aici sunt determinate ca fiind una din cauzele decesului. O să propunem și noi un expert pentru clientul nostru, să asiste la efectuarea acestei expertize, e o procedură normală”, a precizat avocatul Robert Georgescu.

 

UPDATE, 18 aprilie, ora 18:00

Doi dintre polițiștii implicați în cazul bărbatului care a murit asfixiat în timpul operațiunii Poliției de vineri au fost reținuți pentru 24 de ore.

În urma audierilor martorilor, a vizionarii imaginilor video de la locul incidentului, dar și în urma raportului medico-legal, procurorii au schimbat încadrarea faptei în purtare abuzivă și lovituri cauzatoare de moarte, fapte pentru care cei vinovați risca între 6-12 de ani de închisoare.

Anunțul a fost făcut de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, Marius Ştefan.

„Au fost reținuți doi polițiști sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de purtare abuzivă și loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. S-a schimbat încadrarea din ucidere culpă în loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. Legea prevedea pedeapsa cu închisoare de 6 la 12 ani. Am avut în vedere toate probele administrate până la acest moment. Au fost analizate imaginile, declarațiile martorilor și raportul de necropsie. Cei doi au încercat să aducă variante, țin de exercitarea dreptului la apărare.

La audieri, cei doi au încercat să ofere variante, ţine de exercitarea dreptului la apărare. Au fost analizate imaginile, declaraţiile martorilor şi raportul de necropsie în ceea ce priveşte natura şi modul de dispunere a leziunilor.”
 

UPDATE, 18 aprilie, ora 15:25

Politiștii implicați în incidentul de vineri sunt în aceste momente la audieri. Nu au oferit nicio declarație jurnaliștilor prezenți.


Aceștia au fost însoțiți de Cecilia Tatia, președintele sindicatului polițiștilor Argeș, cea care îi acuză pe guvernanți că nu au susținut profesia de polițist și că legislația este singura vinovată.


”Vinovația este părerea mea a politicienilor celor aflati la guvernare care nu s-au aplecat asupra institutiei Politiei și profesiei de politist...și legile sunt de vină.
Am cerut modificarea statutului politistului de 10 ani de zile. Retineti! Vreau să fiu foarte clară si foarte bine înteleasă.”, susține Cecilia Tatia.

 

Vecina bărbatului decedat îl descrie pe acesta ca fiind un om liniștit. Femeia spune că bărbatul într-adevăr consuma alcool regulat, dar nu se manifesta violent.

 

► Când era băut cum se manifesta?
- Vorbea mult, dădea din mâini, dar nu înruja, nu era agresiv. Nu făcea urât.

 

Femeia spune că a rămas complet șocată să urmărească imaginile cu vecinul său imobilizat de oamenii legii.

”Eu am rămas șocată. Noi joi am vorbit, iar apoi am văzut pe facebook filmea aceea în care este trântit la pământ.”

 

 

 

 

 

 

 

UPDATE, 18 aprilie, ora 13:30

Au reînceput audierile în cazul bărbatului călcat în picioare de polițiști. Martorii, agenții implicați și colegi ai acestora le povestesc procurorilor ce s-a întâmplat.

În urma rezultatelor necropsiei, procurorii și-au făcut o idee foarte clară despre cauzele care au dus la decesul lui Barbu Zaharia. Specialiștii de la IML spun că bărbatul a murit din cauza loviturilor pe care i le-a produs căderea violentă. Avea traumatisme cranio-cerebrale, dar și cervicale. În plus, decesul său a survenit și din cauza asfixierii.

Astfel, anchetatorii înțeleg acum foarte clar că intervenția politistilor are legătură cu decesul bărbatului.

Până acum au fost rechemați la audieri câțiva martori, inclusiv unul dintre pompierii care se afla la locul incidentului pentru stingerea incendiului care izbucnise la o terasă și care a intervenit în ajutorul bărbatului căzut la pământ, efectuând manevre de resuscitare până la venirea medicilor SMURD.

CITEȘTE ȘI ... (video) A fost făcută autopsia! Dan Manu: ”A fost moarte violentă, asfixiat”

 

----------------------------------------------------------------

 

Un bărbat a murit după ce a fost trântit de polițiști la pământ și a fost imobilizat. Bărbatul ar fi fost în stare de ebrietate și ar fi refuzat să părăsească terasa pe care se afla. A intrat în stop cardio respirator de cum a fost pus la pâmânt și nu a mai răspuns manevrelor de resuscitare. A fost deschis un dosar de purtare abzivă și ucidere din culpă, iar ministrul de Interne spune că vinovații trebuie să plătească.

Ministrul de Interne, Lucian Bode a fost întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă, despre tragedia de la Piteşti, în care un bărbat a murit în urma unei intervenţii a poliţiştilor iar acesta a declarat următoarele:

„Pentru mine, când moare un om în timpul unei intervenții este cu adevărat o tragedie. Ancheta e preluată de un procuror și sunt convins că se va face lumină în acest caz, cine se face vinovat de moartea omului, indiferent de cum s-a comportat el... Le cer mereu angajaților să intervină cu calm și responsabilitate”.

 

Momentul în care bărbatul este pus la pământ și imobilizat a fost filmat. 

Potrivit unor surse, bărbatul avea asupra lui tratament pentru o boală gravă de care ar fi suferit.

 

Florin Popa, purtător de cuvânt IPJ Argeș:

„Cu ocazia intervenției la un incendiu care se manifesta la un local din Pitești, un bărbat care consuma băuturi alcoolice la o masă a refuzat să iasă din incintă. Ca urmare, bărbatul a fost somat, iar având în vedere că nu s-a supus somațiilor și s-a manifestat recalcitrant, s-a procedat la evacuarea sa. Ulterior, în timpul intervenției, bărbatul a intrat în stop cardio-respirator, fapt pentru care a fost solicitat un echipaj medical. Din păcate, îngrijirile medicale au fost fără rezultat. În urma evenimentului a fost întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă și ucidere din culpă.”

 

--------------------------------------------------------------------

 

Update, 16 aprilie, ora 15:00

Ca urmare a evenimentului din astăzi, în cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă și ucidere din culpă.

Cercetările au fost preluate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș.

 

Update, 16 aprilie, ora 12:00

Cu ocazia intervenției la un incendiu izbucnit la un local din Pitești la aparatură electrică, un bărbat care consuma băuturi alcoolice la o masă a refuzat să iasă din incintă. 

Bărbatul a fost somat, iar ca urmare a faptului că cel în cauză nu s-a supus indicațiilor și s-a manifestat recalcitrant, s-a procedat la evacuarea sa.

În acel moment bărbatul a intrat în stop cardio-respirator. Echipajul de ambulanță a încercat să-l salveze, i s-au efectuat manevre de resuscitare dar din păcate acesta a decedat.

 

 

În urmă cu puțin timp la numărul de urgență 112 a fost făcută o sesizare de un incendiu ce ar fi izbucnit de la o fripteuză, la autogara veche din Pitești. 

La fața locului intervin pompierii cu o autospecială de intervenție cu apă și spumă.

În sprijinul lor, intervine și un echipaj SAJ, pentru a acorda îngrijiri medicale unei persoane care se află în stop cardio respirator.