Important pentru toți părinții! 7 sfaturi privind protejarea anticoronavirus în școli

Expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș, răspunde întrebărilor de pe buzele tuturor părinților și dascălilor.
Cum putem să ne protejăm ca profesor și cum îi protejăm pe copii după începerea școlii față în față.


„1.Ca să vă protejați, în primul rând dacă aveți o boală cronică sau o comorbidiate, care vă expune riscului de simptome severe sau chiar deces în caz de COVID -19, luați în calcul în mod foarte serios să rămâneți acasă, să vă continuați actvitatea în sistem online, cu adeverință medicală.

2. În dimineața zilei, înainte să plecați la lucru, dacă aveți simptome digestive sau respiratorii atunci anunțați școala, contactați medicul de familie sau chiar sunați la 112 dacă simptomele sunt severe.

3.Purtați masca în permanență de la ieșirea din casă până în momentul în care vă întoarceți din nou acasă. Guvernul ar trebui să ofere măști gratuite pentru toți profesorii, pentru toți elevii, astfel încât să fie un proces educațional decent. Faptul că nu oferă aceste măști mi se pare o injustiție și o inechitate cumplită. Optim ar fi să vă schimbați masca la o oră sau două, astfel să-și păstreze integritatea în caz că se umezește și să purtați două măști, din cauza noii tulpini. Optim, complet nerealist.

4.În permanență, pe parcursul zilei, trebuie păstrată o distanță de un metru, un metru jumătate față de toate persoanele din jur astfel încât să reduceți riscul de infecție

5.Asigurați-vă că spațiile în care sunteți pe parcursul zilei sunt cât de bine ventilate posibil. Deschideți geamul cât de mult se poate și mențineți-l deschis cât mai mult, ținând cont de temperatura de afară.

6.Pe parcusul zilei atunci când ieșiți cu colegii la fumat și mâncat păstrați distanța față de ei. Mâncatul și fumatul devin activități solitare pentru că se formează nori de aerosoli și riscați să infectați sau să vă infectați.

7.Vaccinați vă cât de repede se poate. Da, știu platforma e blocată, dar atât cât de repede este posibil vaccinați-vă ca să vă ofere protecție”, i-a sfătuit Cherecheș pe profesori.

CITEȘTE ȘI ... Tragedia care a îndoliat județul! Tânără mamă - transportată la București în stare critică

Și în ceea ce-i privește pe copii, expertul are o serie de reguli.

„1.Asigurați-vă că pe tot parcursul zilei copiii poartă masca și o poartă corect, atât peste nas, cât și peste gură

2. Asigurați-vă că în clasă copiii stau distanțați unii de alții, minimum un metru. Aici aș spune că atât cât este posibil, dar în condițiile în care stau unii lângă alții, riscul de infectare este mare. Asigurați-vă cât este uman posibil că sunt spații alocate, ieșiți în presă, anunțați direcțiunea că nu sunt asigurate condiții care să-i țină pe copii protejați, în cazul în care copiii nu pot să stea distanțați. Știu, optim, nerealist!

3.Asigurați-vă că, în timpul pauzelor, copiii poartă mască și nu se aglomerează unii peste alții.

4.Asigurați-vă în permanență că sunteți atenți la ei. Dacă vedeți un copil tușind sau că nu se simte bine, instant scoteți-l din clasă, izolați-l, anunțați părinții și porniți procedura de protocol în caz de suspiciune, Stați în siguranță”, a mai spus Răzvan Cherecheș.