Fără comerț cu păsări pentru o lună de zile! | Sursa Ta

Ca urmare a reapariției virusului gripei aviare și confirmarea sa la o fermă de păsări din județul Mureș, fiind sacrificate 180.000 de păsări, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) suspendă comerţul ambulant cu păsări, dar şi activităţile comerciale cu păsări vii prin intermediari, la nivel național.

CITEȘTE ȘI ... Amendă uriașă pentru Kaufland! Nereguli au fost constatate și în Argeș

 Comercializarea va fi făcută doar de către fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată.

CITEȘTE ȘI ... Familia Sămărescu din Argeş a preluat fosta fabrică de carne Integra din Chitila

 

Potrivit ANSVSA, au fost dispuse următoarele măsuri, care se aplică la nivel naţional, pentru o perioadă de 30 de zile:

– Suspendarea organizării şi desfăşurării comerţului ambulant cu păsări, precum și în piețe și târguri,

– Suspendarea activităţilor comerciale cu păsări vii, (de la puii de o zi până la păsările de reformă) pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum şi a oricăror altor activităţi de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populaţiei.

- Separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice;

- Evitarea prin toate mijloacele creșterea păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ținute închise obligatoriu în spații de cazare special amenajate; atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea și adăpostirea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsările sălbatice;

- Interzicerea adăpării păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice;

- Evitarea intrării mai multor persoane, în zona de exploatare a păsărilor domestice, mișcările limitându-se la o singură persoană (proprietarul exploatației);

-Prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare și animale de companie;

-Prevenirea oricărui contact direct și indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă și păsările domestice și alte păsări, în special rațele și gâștele.

 

CITEȘTE ȘI ... Un bebeluș a ajuns în stare gravă la spital după ce ar fi fost lovit, din greșeală, în somn, de tatăl său

Cetățenii sunt obligați să notifice medicului veterinar de libera practică concesionar sau Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș asupra oricărei suspiciuni de boală, caz de mortalitate și morbiditate manifestate la păsările aflate în proprietate.
În acest context, măsurile de monitorizare și control al gripei aviare se vor realiza respectând cerințele legislației în vigoare, luând în considerare toate măsurile de precauție în legătură cu COVID-19.

CITEȘTE ȘI ... O tânără de 17 ani a sărit dintr-o mașină aflată în mers. De ce a făcut acest gest șocant


Reprezentanții UDMR susțin că decizia nu este bine întemeiată și va avea consecințe drastice. Deputatul UDMR Magyar Lóránd, specialist în activități agricole, cere ridicarea acestei măsuri.

„Însă Comitetul Național pentru Situații de Urgență a mers mult mai departe și a oprit comerțul cu păsări vii din întreaga țară. Considerăm că a fost luată o decizie pripită, care a adus pierderi financiare uriașe atât pentru intermediari, cât și pentru fermele de păsări și pentru fermele mici. UDMR militează pentru ridicarea măsurilor luate de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență în toată țara și dorim revenirea la primele restricții, care sunt suficiente pentru eliminarea focarului”, a spus Magyar Lóránd, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură, potrivit Mediafax.