Direcţia Sanitar Veterinară va efectua teste PCR pentru COVID!

Un nou aparat de testare PCR a venit în judeţul Argeş, acesta fiind al patrulea din sistemul de stat. Echipamentul a fost achiziţionat de către Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene prin măsura sM 5.1.P.N.D.R.. Valoarea achiziţiei se ridică la suma de 100.000 euro.

CITEȘTE ȘI ... Cât vei plăti factura la energia electrică dacă nu închei un contract pe piaţa liberă

Aparatura a fost livrată la sediul DSVSA Argeş pe data de 23 decembrie şi va fi instalată în laboratorul sanitar-veterinar al instituţiei, într-un spaţiu nou-renovat şi amenajat, care respectă toate condiţiile de biosecuritate aferente analizelor ce vor fi efectuate. DSVSA Argeş a anunţat că va putea efectua atât analize de laborator în vederea detecţiei virusului pestei porcine africane, cât şi în diagnosticarea prezenţei virusului SARS-CoV 2.

„Deocamdată, nu a fost pus în funcţiune, suntem la nivelul ultimelor detalii privind instalarea echipamentelor, iar în cursul acestei luni totul va fi gata. Aparatul va fi utilizat, în principal, pentru detectarea pestei porcine africane, dar, la solicitarea DSP, a Prefecturii, dacă judeţul va avea nevoie de teste mai multe, vom pune la dispoziţie şi acest aparat. Nu vom recolta noi probele, doar le vom prelucra. Laboratorul nostru este realizat conform modelului «Matei Balş» şi cred că va fi cel mai modern din ţară. La acest moment, probele pentru pestă recoltate în Argeş le trimitem pentru prelucrare în Dâmboviţa. Dacă avem aparatul nostru, scutim şi timp, şi cheltuieli cu deplasarea. Dacă la Dâmboviţa avem răspunsul în două – trei zile, când va fi pus în funcţiune PCR-ul nostru, vom avea diagnosticul mult mai repede, de pe o zi pe alta. O să fie foarte eficient, iar banii pentru manoperă vor rămâne în instituţie pentru investiţii.”, ne-a declarat managerul DSVSA Argeş, Sorin Sorescu. 
 

Preluare: Saptamanalul Ancheta