Dezvăluirile Emei Pendiuc în fața instanţei: „La 19 ani am fugit de acasă!”

Şedinţă-maraton în faţa instanţei bucureştene. 11 inculpaţi şi circa 14 avocaţi au umplut una dintre sălile de şedinţă ale secţiei penale de la Tribunalul Bucureşti pe data de 16 ianuarie. Timp de 6 ore, inculpaţii şi avocaţii din dosarul Publitrans au susţinut pledoariile finale şi au pus concluziile, rămânând ca judecătorii să se pronunţe pe data de 30 ianuarie. Inculpaţii şi apărătorii au vorbit pentru ultima dată în faţa magistraţilor şi au adus cele mai bune argumente pentru a îşi susţine nevinovăţia. 


Problemele penale ale edilului Tudor Pendiuc şi ale oamenilor de afaceri Valentin Vişoiu, Gheorghe Văsîi şi Constantin Scarlat au început în noiembrie 2014. Procurorii l-au acuzat pe Tudor Pendiuc că ar fi luat mită un apartament în complexul rezidenţial bucureştean Quadra Place, dezvoltat de managerul grupului Conarg, Valentin Vişoiu, pentru a oferi asocierii CNCD-Girexim contractul pentru transportul public din Piteşti, deşi aceştia nu aveau cele 80 de autobuze prevăzute, prejudiciind bugetul local cu aproximativ 5 milioane de euro. În acelaşi dosar, fiica edilului, Ema Pendiuc, a fost acuzată de complicitate la luare de mită şi spălare de bani, ea fiind cea la care a ajuns apartamentul despre care anchetatorii susţin că ar fi fost oferit ca mită tatălui său.

După o săptămână în arest preventiv, Tudor Pendiuc şi cei trei oameni de afaceri au fost lăsaţi să execute pedeapsa la domiciliu, însă primarul Piteştiului a fost retrimis în spatele gratiilor după ce a luat legătura cu fosta lui şefă de cabinet, Carmen Lis, urmărită penal în acelaşi dosar pentru că l-a anunţat pe primar cu privire la percheziţiile DNA, după ce aceasta a primit un telefon de la tatăl unui judiciarist anticorupţie.


„Nu este vina mea că tata a devenit primar”
Cea mai remarcabilă declaraţie a fost cea a Emei Pendiuc, fiica cea mare a fostului edil al municipiului Piteşti. „La 19 ani am fugit de acasă”, a fost afirmaţia care a captat atenţia celor aflaţi în sală. Ema Pendiuc a fost o prezenţă extrem de discretă în viaţa urbei pe care tatăl său a condus-o timp de 22 de ani şi a fost remarcată după ce, la rândul său, a fost reţinută în cadrul acestui dosar de corupţie. Conform anchetatorilor, Ema Pendiuc a devenit posesoarea unui apartament în complexul Quadra Place, construit de omul de afaceri piteştean Valentin Vişoiu, şi el inculpat în acest dosar, plăţile pentru imobilul respectiv fiind unele fictive, conform rechizitoriului. Mai exact, acesta ar fi fost obiectul mitei primite de primarul Pendiuc de la Valentin Vişoiu.

Ema Pendiuc a povestit în faţa magistraţilor şi a procurorului DNA cum la 19 ani a plecat de acasă, pentru că tatăl său nu era de acord cu relaţia sa cu cetăţeanul de origine turcă, Inal Cagri, om de afaceri, care deţinea o fabrică în Călineşti. În acest context, era imposibil, după cum a afirmat aceasta, să îi dea tatăl său apartamentul. Banii de apartament i-a împrumutat de la Inal Cagri, în baza unui contract legalizat, prins şi în dosarul procesului. A ales să devină rezident în Quadra Place, conform justificării sale, pentru că era situat în zona Militari, fiind uşor de ieşit în autostradă, de acolo. Ema Pendiuc a declarat că a încercat să îi restituie banii fostului iubit, însă acesta nu a mai fost de găsit.

Referitor la Valentin Vişoiu, cel acuzat că i-a oferit primarului apartamentul drept mită, Ema Pendiuc a declarat că  l-a cunoscut ulterior cumpărării apartamentului, la nunta sa, un eveniment care a adunat toată floarea judeţului, ce-i drept. Ema Pendiuc a declarat că, pe când ea avea 10 ani, tatăl său a ales să candideze, iar ea nu are nicio vină pentru că Tudor Pendiuc a devenit primar şi a punctat că a încercat să se delimiteze de funcţia tatălui, acesta fiind motivul pentru care a ales o carieră în Bucureşti. 


Vişoiu şi Văsîi şi-au etalat calităţile profesionale
Puşi în boxa inculpaţilor, oamenii de afaceri cunoscuţi la nivelul Argeşului, Valentin Vişoiu şi Gheorghe Văsîi au încercat să îşi dovedească şi ei nevinovăţia, aducând fiecare argumentele sale. Ambii au adus în faţă numărul mare de angajaţi pe care îi au în companiile lor, cărora le oferă salarii la timp, scoţând în evidenţă, bineînţeles, şi faptul că achită la timp dările către stat. Valentin Vişoiu a spus că   nu avea niciun interes să ofere mită primarului, în vederea susţinerii asocierii Publitrans cu CNCD – Girexim, deoarece el avea doar 2% în CNCD, ceea ce înseamnă că acel contract cu municipalitatea nu îi oferea beneficii materiale importante. El se afla în acea asociere, pentru că era bun prieten cu Constantin Scarlat. 


Gheorghe Văsîi a spus instanţei că este inginer şi inventator, deţinând brevete în acest sens. A subliniat că a intrat în această poveste cu Publitrans după ce două hotărâri civile au atestat legalitatea asocierii. De asemenea, s-a confesat instanţei că acest dosar l-a dat înapoi cu 10 ani faţă de ceilalţi investitori. 


Avocaţii au cerut achitarea, procurorul condamnarea
În cazul tuturor inculpaţilor din dosarul Publitrans, apărătorii au cerut achitarea. În replică, procurorul, aşa cum era de aşteptat, a solicitat condamnarea. Mai mult, în cazul Emei Pendiuc, a solicitat şi confiscarea apartamentului pe care aceasta îl deţine în Quadra Place, Bucureşti. Deznodământul acestui proces, început în 2015, va avea loc pe 30 ianuarie, data pentru care s-a amânat pronunţarea. 

 

 

 

 


 

 

Preluare Săptămânalul Ancheta