Costul per pacient COVID: între 193 și 1.220 lei pentru fiecare zi în spital! | Sursa Ta

 

Săptămâna trecută, legea privind introducerea certificatului verde la locul de muncă a ajuns în Camera Deputaților. 

În cadrul discuțiilor, printre amendamentele anunțate de preşedintele comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, Nelu Tătaru, a fost și cel care prevede ca persoanele nevaccinate care contractează virusul SARS-CoV-2 să plătească tratamentul și serviciile de spitalizare atunci când ajung la urgență din cauza infectării cu COVID-19. 

În acest context, am solicitat la Spitalul Județean de Urgență Pitești, unitatea prin care trec nenumărate cazuri de COVID zilnic, un cost mediu per pacient. 

Directorul economic, Florentina Dina, a declarat că pentru o persoană spitalizată în secția de infecțioase suma ar ajunge undeva la 193 lei pe zi, ceea ce ar însemna 2.700 lei pe 14 zile. Însă, în cazul celor ajunși în terapie intensivă, cheltuielile cresc considerabil, un mare generator de costuri fiind oxigenul folosit în cadrul tratamentului. 

Astfel, un pacient pe ATI ar avea de plătit un minim de 1.210 – 1.220 lei pe zi de spitalizare, iar dacă ar sta minimum 14 zile, ar însemna 17.000 lei. 

Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Pitești au ținut să precizeze că acesta nu este costul efectiv per pacient. În funcție de ce afecțiuni trebuie tratate, de perioada de tratament și de necesarul de medicamente și fluide, aceste costuri pot fi mult mai mari. 

De menționat și că o cură de Tocilizumab costă 8.000 lei, iar o singură doză de Remdesivir este 2.000 lei, acestea fiind medicamente folosite în cazurile severe și grave ale infecției cu SARS-CoV-2. 


Sursa: Săptămânal Ancheta