Acum! Avertisment MS: 9 din 10 contacți ai cazului infectat cu noua tulpină sunt pozitivi!

Ministerul Sănătății avertizează că  9 din 10 persoane testate - contacți ai unuia dintre pacienții depistați în cursul zilei de vineri cu noua tulpină SARS-CoV-2, varianta B.1.1.7 cu originea în Marea Britanie, au fost depistate pozitiv la testul RT-PCR. Gradul de contagiozitate este crescut în cazul noului tip de COVID ajuns în România, mai ales că unul dintre pacienții depistați pozitiv cu noua tulpină SARS-CoV-2 lucrează la o școală din București.

CITEȘTE ȘI ... ITP 2021. Ce se întâmplă cu Inspecția Tehnică Periodică anul acesta!

Conform anchetei epidemiologice, Centrul Național pentru Controlul și Supravegherea Bolilor Transmisibile (CNSCBT) menționează:

”În cadrul unității de învățământ au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2 un număr de 4 persoane (1 caz confirmat pe data de 14.01.2021 și 3 cazuri în data de 18.01.2021). 
În 22.01.2021 au fost testate la INBI „Matei Balș” 10 persoane (cele 4 confirmate și 6 contacți direcți ai acestora). Dintre cele 10 persoane testate, un număr de 9 au fost pozitive la testul RT-PCR.
Confirmarea se va face prin secvențiere în următoarele zile.”

Persoanele depistate pozitiv sunt fără istoric de călătorie în străinătate.

CITEȘTE ȘI ... Reguli noi la vânzări și închirieri de locuințe. Obligația care este în vizorul autorităților

 

 

Ce măsuri au fost luate de către Direcția de Sănătate Publică București!

 

Școala a fost închisă, iar luni se va realiza dezinfecție generală, inclusiv  nebulizare. Totodată, au fost luate măsurile de izolare/carantinare pentru cazuri / contacții cazurilor.

"Având în vedere contagiozitatea ridicată a noii tulpini, îndemnul nostru este pentru prudență. Numărul cazurilor este în creștere în foarte multe țări europene și riscul unui nou val al pandemiei este mare și pentru țara noastră. Orice măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea școlilor, pot fi puse în pericol de câteva focare precum cel din școala bucureșteană", a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății. 


Reamintim importanța respectării măsurilor de prevenție: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea zonelor aglomerate, distanțarea fizică și igiena mâinilor, realizarea testelor COVID-19 și raportarea celor pozitive pentru persoanele care prezintă simptome (febră, tuse uscată, oboseală, mialgii).
Evaluarea riscului general asociat cu răspândirea noilor tulpini în comunitate a fost crescut de Centrul European de Prevenire și Control a Bolilor (ECDC) în urmă cu două zile la ridicat / foarte ridicat.