Stiai? Cum au ajuns renii un simbol al Craciunului

Timp de mii de ani, renii au fost simbolul poporului Sami, una dintre cele mai vechi culturi din nordul Europei. Aproximativ 10% din poporul Sami continua sa creasca reni si astazi, pe care ii duc iarna in munti pentru a reveni primavara.

Renii au ajuns in Alaska datorita misionarului Sheldon Jackson, in mijlocul secolului 19, drept o sursa de hrana alternativa pentru poporul inuit, ce suferea de pe urma exploatarii intense a balenelor, sursa lor principala de hrana.

Jackson a convins guvernul din SUA sa finanteze proiectul si, in anul 1898, 100 de ciobani Sami si familiile lor, alaturi de 600 de reni, au venit in Alaska pentru a invata localnicii cum sa creasca eficient aceste animale.

Carl Lomen, un antreprenor din Alaska, a vrut sa comercializeze carnea si pielea de ren in intreaga tara si, in 1926, alaturi de magazinul Macy, a pus la punct o parada de Craciun condusa de Mos Craciun, reni, o sanie si cativa ciobani Sami imbracati in costum national.

In curand, parade similare au fost organizate in orase din intreaga tara si renii au inceput sa fie asociati cu sania lui Mos Craciun. Se crede ca Lomen, pentru a pune bazele afacerii, a inceput sa trimita scrisori false ziarelor locale, in care parea ca niste copii ii cereau lui Mos Craciun sa le viziteze orasele.

In anii ‘20, compania lui Lomen detinea aproape 250.00 de reni si imaginea lor a fost asociata de atunci cu sarbatorile de iarna in SUA, chiar daca industria alimentara nu a acceptat nici acum carnea de ren.

Mai mult, celebrul ren Rudolph, cel ce conduce sania Mosului, a fost inventat, de fapt, de magazinul Montgomery. In apropierea Craciunului din 1939, magazinul a distribuit o carte de colorat in care apare pentru prima data renul renumit.

Sursa: digi-animalworld.tv