Statul a deschis un cont comun de economii pentru toţi copiii

Cu voie sau fără voie, de la 1 ianuarie statul a deschis un cont unic de economisire pentru toţi copiii din România. Adică, patru milioane de minori. Părinţii trebuie să depună în fiecare an cel puţin 1.200 de lei pentru a beneficia de o primă generoasă. De la 1 ianuarie, părinţii pot sa vireze banii într-un cont unic comun deschis la trezorerie. Plata se poate face prin virament bancar, mandat poştal sau cash la trezorerie. Apoi, la detaliile de plată trebuie trecute informaţiile despre minor: nume, prenume şi CNP.


Analiştii au analizat deja programul Junior Centenar în comparaţie cu alte produse de economisire din piaţă
Denisa Dascălu, analist financiar: Băncile oferă şi conturi de economii pentru copii , dar în cazul acestora dobanzile sunt mai mici decât în cazul Junior Centenar. Între 1 şi 2 % sunt dobânzile pentru conturile de economii pentru copii.
În programul statului, dobânda este de 3 la sută, iar pentru suma minimă de 1200 de lei pe an se adaugă o primă anuală de 600 de lei. Astfel, pentru un copil născut la începutul acestui an, programul Junior Centenar îi va aduce peste 32.000 de lei, când va împlini 18 ani.


Cei care folosesc un cont clasic de economisire, cu o dobandă de 2,2%, de pildă, vor încasa, după 18 ani, în jur de 27.000 de lei, cu 5.000 de lei mai puţin, pentru că trebuie achitate comisioane, taxe şi impozit. Însă la contul de economii de la bănci părintele poate renunţa oricând şi poate scoate banii. In schimb, la contul Junior Centenar sumele sunt blocate 18 ani, iar statul vine cu partea lui tot atunci. Si nimic nu garanteaza ca politica nu va fi schimbata. Banii strânşi în contul de economise Junior Centenar pot fi retraşi mai devreme doar în caz de boli grave sau deces. Pentru copiii instituţionalizaţi banii vor fi puşi în cont de stat prin Ministerul Muncii.


Sursa:observator.tv