Statistici alarmante - În fiecare an, peste 500 de minore din Argeş devin mame

Lipsa informațiilor, lipsa educației, curiozitatea, teribilismul, abuzurile cărora le-au fost victime - sunt tincipalele cauze pentru care mii de copile din România devin mame mult prea devreme, ceea ce le poate pune viața în pericol. Acestea trec atât prin traume fizice, cât și psihice, cele din urmă lăsând urme adânci în sufletele tinerelor.
Riscurile la care se supun acestea sunt diverse, precum riscul unui avort, al unei nașteri premature, dezvoltarea anumitor boli la copii sau chiar moartea mamei.

CITEȘTE ȘI ... Declarații cutremurătoare ale mamei îndoliate: ”E dublu criminal! A strâns-o de gât, apoi a înjunghiat-o"

Dacă la nivel naţional tendinţa este de creștere, iar România este pe primul loc în Uniunea Europeană la capitolul mame minore, în județul nostru, numărul adolescentelor care nasc este în scădere, anul trecut fiind aduși pe lume 504 copii de către minore, mai puţini cu 61 față de anul 2016. Totuși rămâne un număr alarmant de mare, având în vedere faptul că unele proaspete mămici aleg să își părăsească nou-născuții chiar în spital.
Anul acesta, 8 copilași au rămas fără părinți, după ce aceștia au ales să plece din spital fără ei. Copilașii ajung în grija statului și se caută familia, dar, de cele mai multe ori, familia nu are posibilitatea de a-i crește și astfel se trece la lungul proces de adopție. În prezent, primul pas este căutarea rudelor până la gradul al patrulea, ceea ce ia timp, energie și bani, după care se trece la procedurile adopției propriu-zise, care și acestea durează. Se speră însă ca această procedură să fie simplificată, propunerea de modificare a legii nr. 273/2004 privind adopția având rolul de a reduce procedura de căutare a rudelor până la cele de gradul 3. Propunerea de modificare a legii adoptate în urmă cu două săptămâni de guvern vine în ajutorul celor care vor să adopte, astfel că atestatul va fi valabil 5 ani, nu 2 cum este acum. Modificarea va introduce și noi stimulente pentru adopție, precum mărirea indemnizațiilor pentru adopţia copiilor cu handicap sau care fac parte dintr-un grup de 2 sau 3 frați adoptabili împreună. Acestea se vor acorda până la împlinirea vârstei de 18 ani, iar în cazul în care copilul continuă studiile, până la 26 se ani. În plus, adoptatorul beneficiază de suma fixă de 1.500 de lei anual pentru asigurarea tratamentului de recuperare sau reabilitare, care se acordă pe durata etapei de postadopție și se actualizează periodic în funcție de rata inflației. Din păcate, însă, veștile dinspre parlament nu sunt din cele mai bune, deoarece în calea șansei la o viaţă normală a copiilor abandonaţi de propriii părinţi sunt mai presus interesele și orgoliile politice, care au blocat o iniţiativă legislativă ce ar fi simplificat mai repede procedura. Astfel, pentru simplul motiv că cei mai mulţi dintre semnatari sunt de la USR, senatorii majorităţii PSD-ALDE au decis să nu o voteze, așteptând în schimb ca varianta guvernului să fie supusă aprobării parlamentarilor, între timp simplificarea adopţiilor fiind blocată.


54 de proceduri de adopție anul acesta

În Argeș, în anul 2017, au fost deschise 47 de proceduri de adopție, au fost încredințați în vederea adopției 32 de copii, toți fiind încuviințați apoi, iar 12 monitorizări postadopție au fost închise. În anul 2018, aceste cifre au crescut, spre bucuria tuturor, astfel că au fost deschise 54 de proceduri, fiind încredințați și încuviințați 22 de copii, iar 16 monitorizări au fost închise deja. Ce e drept, anul nu s-a încheiat, astfel că este timp ca acestea să crească mai mult.

 

Sexul - subiect tabu în școli și familie

Copiii lăsați de părinți au întotdeauna întrebări ce îi macină: „De ce nu m-au vrut? Ce este greșit la mine?”.
Aceste întrebări pot declanșa în mintea micuțului depresii adânci, mai cu seamă când acesta, ajungând prin adopție la o familie, observă că unuia din noii părinți nu îi este pe plac. De aceea alegerea părinților potriviți pentru fiecare copil este o muncă cu adevărat grea, iar monitorizarea îndeaproape după încredințare este absolut necesară. Toate acestea însă ar putea fi reduse și chiar oprite, dacă părinții biologici nu și-ar mai abandona copiii, iar adolescentele ar primi o educație sexuală în școli sau în familie, unde pentru mulți este un subiect tabu, părinții, de obicei, simțându-se stânjeniți și rușinați să discute despre sex. Dar tocmai din cauză că este un subiect evitat de mulți, fete de 12, 13 sau 14 ani devin mame. Aceste fete trebuie să cunoască toate riscurile la care se supun dacă întrețin relații sexuale la vârste fragede, dar și bolile pe care le pot contacta. Astfel, am scădea acest număr șocant de mare de copii ce au copii.

 

Sursa: saptamanalul ancheta