Startul Festivalului Concurs Național de Folclor

Joi, de la ora 10,00, în sala de ședințe a Primăriei Mioveni organizatorii Festivalului – Concurs Național de Folclor ”Mioveni” au ținut o conferință de presă în care au vorbit despre  evenimentul care va debuta în această seară.


La conferința de presă a participat conducerea Primăriei Mioveni și a Centrului Cultural Mioveni, precum și reprezentanții juriului care vor evalua cele 8 grupuri folclorice din România înscrise în competiția pentru trofeul Festivalului: realizatoarea de emisiuni TVR- Elise Stan, producătoarea talent show-ului de folclor “Vedeta Populară”  ce este difuzat pe TVR1, Ileana Vieru- realizator de emisiuni la Radio România – Antena Satelor, Doina Virginia Işfănoni -Prof. univ. dr. Doina Işfănoni - cercetător etnolog, istoric şi teoretician de artă, membru al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, argeșeanul Cătălin Oancea, dansator și maestru coregraf. A lipsit motivat de la conferința de presă, dar va juriza și Constantin Enceanu, un simbol al muzicii populare oltenești.

 

 

Amintim că la  Mioveni, în perioada 08 – 11 august 2019, va avea loc prima ediție a Festivalului/Concurs Național de Folclor „MIOVENI” 2019.

Participă ansambluri din toate zonele țării, respectiv din: Suceava, Brașov, Arad, Cluj-Napoca, Sălaj, Bacău, Călărași şi Argeș precum și două ansambluri de peste hotare, din Rusia și China.

Cele 8 grupuri care vor intra în competiție, desemnate în urma preselecțiilor, sunt: – Ansamblul Balada Humorului , județul Suceava – Ansamblul Junii Brașovului, județul Brașov – Ansamblul Junii Podgoriei, județul Arad – Ansamblul Mugurelul al Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca – Ansamblul Bărăganul, județul Călăraș – Ansamblul Someșul, județul Sălaj – Ansamblul Zestrea, județul Bacău – Ansamblul Doina Bascovului, județul Argeș . Juriul va fi format din specialiști în domeniu, oameni de cultură, artiști populari și profesioniști în arta coregrafică precum Elise Stan, Ileana Vieru, Constantin Enceanu, Doina Isfanoni și Cătălin Oancea. Prezintă Iuliana Tudor de la televiziunea română.

Festivalul va debuta joi, 8 august în centrul orașului cu o paradă a portului popular(ora 18.00- Bld. Dacia, din zona M-uri până la Primăria orașului) și primul spectacol artistic din cadrul concursului(ora 19.00 - Centrul Civic al orașului), seria spectacolelor continuând și în ziua de vineri, 9 august(ora 19.00).

De asemenea, sâmbătă, 10 august, de la ora 16.00, la Cula Racovița din apropiere va avea loc prima ediție a “Festivalului Dogarilor” și sărbătoarea “Zilei Fiilor Satelor Racovița și Clucereasa”, manifestări cultural-artistice care vor include ateliere meșteșugărești, expoziții tematice și prezentare de dansuri populare.

Seara de sâmbătă se va încheia cu “Hora Satului”.

Evenimentele sunt organizate de către Centrul Cultural, în parteneriat cu Primăria orașului Mioveni.