Noua generație a tenisului românesc se pierde! Tatăl piteșteanului Călin Manda: „Îmi duc copilul să joace pentru altă țară”

Familia tânărului tenismen piteștean Călin Manda își strigă disperarea cu privire la lipsa de investiții în tenisul românesc. 

Prezenți la turneul de calificare pentru competiția Next Gen, de la Milano, familia Manda și-a spus povestea jurnaliștilor Libertatea.

La 21 de ani, Călin Manda a fost de 7 ori campion național la juniori, la simplu și la dublu. Puștiul avea să câștige competiția care îl trimite la Milano, la finalul anului. Din nefericire, ascensiunea piteșteanului a avut de suferit la vârsta de 19 ani, din cauza problemelor financiare. Potrivit Libertatea.ro, fima de construcții a tatălui său, inginer de meserie, ca și mama, a dat faliment în 2014, iar de atunci au fost nevoiți să vândă apartamentul bunicilor, ca să-i asigure fiului continuitate.

Până în prezent, părinții au investit aproximativ 400. 000 de euro, deși tânărul a câștigat din tenis doar 10.000 de dolari:

“Numai racordajul costă 100 de lei. Într-o singură zi are nevoie de 4-5 racordaje ale rachetei. Deci, dintr-un foc 100 de euro”, susține Cătălin Manda, tatăl băiatului.

Părintele său cere implicarea federației, prin programe de sponsorizare făcute direct pe sportiv, cum se întâmplă la toate federațiile civilizate.

“Băiatul meu a terminat școala generală cu media 9,63 și a luat Bac-ul, acum doi ani, primul pe țară la sesiunea olimpicilor, refuzând să meargă la facultate în SUA, la Miami, pentru că ar fi putut juca doar pentru respectiva unitate de învățământ. Deci, totul pentru a se concentra doar pe tenis, de asta a amânat facultatea.

În 2017, era cap de serie la Roland Garros, dar a rămas în țară să dea Bac-ul, federația nu l-a ajutat cu nimic. Eu lucrez în privat din 1993, am avut zeci de angajați și fac totul pentru binele copilului meu. După locul 3 la Cupa Mondială, la Orange Bowl, în 2017, nu ne-a băgat nimeni în seamă. Apoi, după locul 2 la Campionatul European, unde s-au obținut victorii cu 3-0 la Spania și cu 3-0 la Germania, iarăși nu ne-a băgat nimeni în seamă”, a declarat tatăl lui Călin Manda, conform Libertatea.

«Federația să fie desființată!»

Ce soluție întrevede? “Federația să organizeze cantonamente, să plătească masa, cazarea la stagiile de pregătire, la turnee, să facă întâlniri cu acești tineri talentați, căci părinții nu mai pot suportat toate aceste costuri. Dacă nu-l ajuți pe cel care este locul 1 la 18 ani, să-l duci mai departe, atunci pe cine? Sunt dispus să semnez un contract pe viață, în care să ofer procente de 10-15-20% din câștigurile ulterioare la seniori ale fiului meu doar că să fie ajutat în actuala etapă. 

E problemă pentru federație o sponsorizare de 200.000-300.000 de euro, la un tânăr cu perspective? Dacă nu poate, să fie desființată federația și gata! 
Sau să-i întrebăm pe unguri, pe bulgari, nu mai zic de italieni, ce trebuie făcut, ca să avem rezultate la seniori. Asumați-vă ceva! Altfel, mă gândesc să le scriu federațiilor străine, cum au făcut și alții, sunt vreo 9 sportivi plecați să joace pentru alte țări: Emma Răducanu – în Anglia, Cristina Bucșa – în Spania, Raluca Șerban – în Cipru, Dragoș Mădăraș – în Suedia. Îmi duc copilul să joace pentru altă țară! Asta o să fac, altă soluție nu am!”, amenință tatăl multiplului campion național. 

Chiar dacă îi este greu, Călin Manda nu renunță la visul lui. În 2019 a jucat doar două turnee. A mers în stagii la Rimini, Italia, dar frecventează doar turnee interne, din cauza banilor. Se cazează și pe la prieteni, când merge la competiții: “Asta se întâmplă foarte rar, pe la turneele din țară, unde îmi face plăcere să stau cu ei și pentru că mă simt bine, exact ca la mine acasă”. 

În anul 2020 își dorește intrarea în Top 200 mondial. Lucrează cu antrenorul Remus Enache, care îl pregătește gratis, pe parte de tenis, și cu Anca Cătănescu, pe latura pregătirii fizice. Călin Manda este legitimat la CSU Pitești. 

“Sigur că voi ajunge jucător de tenis. Îmi știu nivelul. Indiferent de sacrificiu, merg pe drumul ăsta”, spune, cu tărie, Călin. Are doar cuvinte mari pentru Halep: “Este incredibil. Începe și România să fie văzută altfel. Face un bine țării, nu doar tenisului”, susține tânărul.