Spor de stat în fund la Primăria Pitești!

Ținem să precizăm încă de la debut că acest articol, în ciuda aparențelor, nu este un pamflet! Este realitatea absurdă în care trăim. Vă întrebăm așa, retoric: voi v-ați dus vreodată la angajatorii voștri să le spuneți că vă simțiți expuși zilnic pericolelor doar pentru simplul fapt că veniți la serviciu, motiv pentru care vreți 15% în plus la salariu sau șapte  zile în plus de concediu? Ei bine, angajații care lucrează în Primăria Pitești și în instituțiile din subordinea acesteia au făcut-o! Managerii se plâng că stau prea mult în fața calculatorului și că îi doare-n fund, pe românește, iar răspunderea care le apasă pe umeri îi suprasolicită musculo-scheletal; personalul din zona de contabilitate este afectat psihic, pentru că lucrează cu OP-uri și bani; cei care se află în contact cu publicul vor șapte zile în plus tocmai, pentru că au de-a face cu publicul; personalul din zona artistică e afectat inclusiv la buze, iar femeia de serviciu e expusă, minut de minut, la substanțe care îi afectează PH-ul. 

CITEȘTE ȘI ... La volan - cu viteză excesivă! Au rămas fără permis

 

Medicina muncii a atestat faptul că orice job dăunează grav sănătății!


Medicul primar de medicina muncii, Diana Paetkau, este cea care a validat măsurătorile fiecărui angajat și care a statuat faptul că simpla prezență la muncă a angajaților din subordinea Primăriei Pitești le provoacă deteriorări fizice serioase și îi afectează neuropsihic. Citind rapoartele, am trăit cu impresia că oamenilor ăstora faptul că lucrează cu cetățenii, că îi sprijină în rezolvarea problemelor, că în mod direct contribuie la dezvoltarea comunității în care trăiesc nu le aduce absolut niciun beneficiu, nicio satisfacție. Efectiv, ai impresia că lucrează în scârbă și veșnic cu teama în suflet să nu cumva să li se scrântească vreun neuron când stau în fund și se uită la… „ecranul de vizualizare”. În mod concret, medicul a constatat că însăși fișa postului este cea care generează traume fizice și psihice. Cu alte cuvinte, însuși faptul de a te angaja la stat și de a lucra chiar și într-un birou luminos și călduros te afectează iremediabil. Viața în sine este, practic, principala cauză a decesului! 

CITEȘTE ȘI ... 7 bărbați prinși cu lemn ilegal!

 

Negocieri purtate cu Foamete(a)-n gât 


Negocierile cu fiecare manager de instituție în parte au fost purtate – ca să sporim absurdul situației -, de cetățeanul Foamete, Mihai Foamete, președintele al Sindicatului Primăriei Municipiului Pitești. Foamete are vreo trei joburi la stat care-l suprasolicită emoțional mai ales în ziua de salariu: lucrează și în cadrul Serviciului Juridic al Primăriei Pitești, e și președinte al Consiliului director al FC Argeș și administrator la Apă-Canal! Foamete mare, nu alta! Acesta a cerut 15% în plus la salariu pentru toată lumea pentru scârba și trauma de a lucra în cadrul Primăriei Pitești, doar că, din lipsă de fonduri, a obținut de la primarul Cristian Gentea avizul de principiu de a primi șapte zile de concediu de odihnă, plătit de la stat. Se întâmpla prin decembrie 2020, când proiectele de hotărâre au fost întoarse de la comisiile de specialitate de către consilierii locali. Probabil că întreg conținutul le-a provocat și lor șocuri emoționale greu de gestionat! Chiar și așa, urmează ca în viitoarele ședințe de Consiliu Local proiectele de hotărâre să fie din nou puse pe masa consilierilor!

CITEȘTE ȘI ... Tânăr aflat în carantină, descoperit în trafic

 

Statul la stat deformează grav coloana vertebrală!


„Salariații din administația publică ce prestează munci grele, periculoase sau vătămătoare ori lucrează în locuri de muncă în care există astfel de condiții au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihnă suplimentar, cu o durată cuprinsă între 3 și 10 zile lucrătoare.”– spune legiuitorul, iar medicul de medicina muncii este cel care determină cât de periculoase sau vătămătoare sunt condițiile de muncă.

Cei care au făcut legea probabil că nu s-au gândit niciodată că de acest drept vor abuza inclusiv cei care lucrează beneficiind de tot confortul la locul de muncă, plus de o motivație financiară pe măsură, conform postului și responsabilităților.
Ce rezultă însă în urma expertizării locurilor de muncă în care își desfășoară activitatea personalul din cadrul aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Pitești?


„Deși condițiile de lucru din cadrul compartimentelor sunt normale, există următorii factori de risc și îmbolnăvire profesională: suprasolicitarea vizuală și osteo-musculo-articulare din cauza activității îndelungate în fața ecranului de vizualizare, suprasolicitare neuropsihică prin luarea de decizii cu asumarea răspunderii, interpretarea și aplicarea legislației în vigoare, lucru cu cetățenii și după caz, pentru personalul cu funcții de conducere, suprasolicitare psihică prin coordonarea și vizarea activității personalului din subordine. (…) De asemenea, sunt identificați factori de risc pentru personalul cu funcție de portar, respectiv acesta este supus riscului suprasolicitării neuro-psihice prin tura de noapte și suprasolicitare osteo-musculo-articulară prin ortostatism prelungit, conducătorul auto este supus riscului de accidente în trafic și suprasolicitare osteo-musculo-articulară prin poziție șezândă prelungită când efectuează curse de lungă durată; îngrijitorul de curățenie este supus riscului de contagiune prin curățirea grupurilor sanitare, a birourilor, folosind substanțe cu potențial iritant-alergizat.” – asta constată și semnează medicul Diana Paetkau.

Potrivit acesteia, personalul din primărie, așa cum arată fișa postului, ar putea dezvolta sau acutiza „afecțiuni osteo-musculo-articulare, afecțiuni respiratorii, afecțiuni endocrine, afecțiuni urologice și afecțiuni neuro-psihice”.

 

CITEȘTE ȘI ... Percheziții în Argeș și București. Au fraierit 3 bănci cu o sumă totală de 1.300.000 de lei

Secretara viceprimarului e surmenată neuropsihic pentru că primește corespondența!


Recunosc, și eu mă simt cumva afectată neuropsihic, pentru că am doar o pagină la dispoziție să vă prezint toate grozăviile conținute de buletinele de expertiză medicală, așa că o să-mi siluesc neuronii să facă un efort de sinteză fără precedent. Iată, pe scurt, în ce hal e afectat personalul care lucrează în sediul Primăriei Pitești!


► Secretara viceprimarului e suprasolicitată vizual și la... schelet,  pentru că stă 90% din timp în fața calculatorului și este afectată neuropsihic chiar și atunci când primește corespondența adresată șefului, o înregistrează și o prezintă acestuia! Creierul îi forjează la cote înalte și când „asigură în condiții corespunzătoare întâlnirile viceprimarului cu persoane din afara instituției, adică atunci când cetățenii intră în biroul vicelui, iar secretara spune... „E pe teren!”.


► La biroul secretarului e și mai mare consum psihic, pentru că acolo se tehnoredactează și materialele pentru ședințele de Consiliu Local. 


► Statul în fund e principalul adversar în birourile funcționărimii căreia absolut toate responsabilitățile din fișa postului (sau fița postului...) le provoacă suprasolicitări neuro-psihice. Până și „asigurarea confidențialității” le creează un disconfort teribil pentru care necesită încă șapte zile de concediu de odihnă! Iată, spre exemplu, la ce sunt expuși cei care lucrează în cabinetul primarului, dincolo de acel 90% din timp pe care-l stau în fund: „suprasolicitare neuropsihică prin organizarea și desfășurarea în bune condiții a întâlnirilor primarului; verifică reclamații și sesizări repartizate de primar precum și reclamații și sesizări formulate de persoane fizice și juridice în cadrul audiențelor acordate de primar și formulează propuneri privind modul de soluționare; acordă consiliere și propune soluții legal documentate la probleme ridicate de compartimentele de specialitate în ceea ce privește elaborarea de proiecte, hotărâri care urmează să fie supuse aprobării CL etc.”. Practic, medicul a luat fișa postului fiecărui angajat și a tras concluzia că orice, dar absolut orice activitate care include procesul de gândire vine la pachet cu o suprasolicitare a materiei nervoase.  


► La direcțiile care presupun lucrul cu banii și actele, surmenajul este și mai mare. Simpla semnare a unui OP (ordin de plată) generează traume psihice, la fel și încasarea impozitelor și a taxelor, aplicarea unei simple ștampile sau banalul fapt că unitatea PC stochează niște date!


► La Direcția de Impozite și Taxe Locale, spre exemplu, directorul executiv este suprasolicitat, pentru că el este cel care „coordonează, organizează și îndrumă activitatea compartimentelor din cadrul Direcției”. Și totuși șapte zile de concediu nu compensează cu obrazul îngroșat (leziuni la nivel de epidermă, da?!)din cauza atâtor înjurături venite din partea piteștenilor.


► Femeia de serviciu, ei da, suferă și ea, mititica, din cauza „suprasolicitării musculo-scheletale prin poziții vicioase” și a „manipulării de greutăți cu ortostatism prelungit”, dar și a faptului că lucrează cu substanțe dezinfectante care-i distrug manichiura. 


► Până și cei din Compartimentul de Monitorizare învățământ și cultură sunt stresați că... trebuie să acorde titlurile de „Cetățean de onoare al municipiului Pitești”! 


► La Serviciul Tehnic, medicul a ajuns la concluzia că angajații sunt suprasolicitați psihic chiar și prin primirea corespondenței electronice! Nu mai spunem de cei care mai fac și muncă de teren!

 

CITEȘTE ȘI ... Locala chemată de 2 într-o noapte. Făceau scandal și au încercat să spargă ușa

De la directori la măturători, tot sistemul își ruinează sănătatea pentru binele public!


► Angajații Direcției de Asistență Socială se simt și ei îndreptățiți la concediu în plus, din aceleași rațiuni ca cei din cadrul aparatului primăriei. În plus, aici s-a identificat și „risc de accidentare, agresiune fizică sau verbală în timpul activității de teren (...) și risc de contaminare cu virusuri, bacterii transmise aerogen sau prin contact direct”. 


► La Serviciul Public de Exploatare a Patrimoniului Municipiului Pitești situația este similară. Aici e suprasolicitare maximă din cauza lucrului cu publicului, că e multă lume proastă și rea prin Piteștiul ăsta. Chiar și vânzătorii de bilete se suprasolicită la mansardă, pentru că dau bon fiscal contra banilor primiți. Raportul este aproape tras la indigo și la Direcția pentru Evidența Persoanelor. Practic, oamenii se sting pe picioare cu fiecare zi de muncă. Iar la Serviciul se stare civilă..., ehei, nu vrei să știți cât de afectați emoțional sunt lucrătorii, mai ales când eliberează certificate de deces!


► Și la ADP tot personalul este afectat, de la directorul care stă cu cafeaua în nas și citește emailuri sau se dă pe Facebook, până la cel care curăță mizeria animalelor de la ZOO, măturătorul stradal sau groparul de la Administrația Cimitirelor. Avem acolo o întreagă saga a afecțiunilor fizice și psihice! 


► La Fotbal Club Argeș s-au identificat cel puțin trei factori de risc pentru fiecare salariat! Fie în fața calculatorului, fie pe teren, toți își ruinează sănătatea fizică și psihică zi de zi!  


► Poliția locală este și ea la fel de expusă. Cine nu-și distruge sănătatea stând în fund, în fața calculatorului, sau semnând state de plată, se suprasolicită osteo-musculo-articular sau este expus condițiilor meteo defavorabile și agresiunilor fizice și verbale.

CITEȘTE ȘI  ... Mașină cu trei oameni, cu roțile în sus!

 

Cultura care te lasă cu... buza umflată și glaucom!


La Centrul Cultural Pitești, statul în fund face ravagii la coloana vertebrală! Dincolo de directorul suprasolicitat psihic la maximum, pentru că face de toate, chiar și personalul care lucrează în compartimentul cultural-artistic este afectat prin expunere „la factori nocivi de suprasolicitare prin mișcări repetitive, sărituri, torsiuni, suprasolicitare voce”. De asemenea, sunt afectați vizual atunci când se inspiră de pe Youtube pentru coregrafii, iar maestrul de canto este afectat nu doar în gât, la corzile vocale, ci și din cauza „mișcărilor repetitive ale degetelor”! Dincolo de pericolul de a-și scrânti glezna sau de a fi poluați fonic, toți profesorii sunt afectați psihic de lucrul cu copiii de vârste diferite, iar referentul solist este terminat psihic atunci când participă la spectacole și concerte.  
Nu mai spunem de muncitorul calificat care „riscă accidentare prin electrocutare și cădere de la înălțime”! Până și magazinerul e suprasolicitat, pentru că are obiecte pe inventar și montează și demontează stația de sonorizare.


La Filarmonica Pitești, cel mai afectat pare a fi directorul, cu 80% din timp în fața calculatorului și stres maxim mai ales atunci când „invită artiștii și negociază onorariile”. Nici personalul Filarmonicii nu este mai fericit, fiind „expus unui cumul mare de noxe cum ar fi zgomot la intensități de peste 87 db; suprasolicitarea mușchilor, a oaselor și a articulațiilor prin mișcări repetitive foarte precise, coordonate ale mâinilor și brațelor, postura forțată, îndelungată și vicioasă, (...) suprasolicitarea musculaturii buzelor la trompetiști și cântăreți la trombon și corn (...), risc de glaucom la cântăreții la instrumente de suflat” și „boli cardio-vasculare la trompetiști”. 
Acestea sunt doar câteva exemple! Lista este mult mai lungă și infinit mai absurdă, menită să adâncească și mai mult prăpastia dintre munca la stat și cea la privat, să forțeze limitele ridicolului și să alimenteze frustrările sociale și așa la cote înalte.

 

Preluare: saptamanalul ancheta