Spitalul Judeţean Argeş va avea centru de prelevare organe

Încă de anul trecut, Spitalul Judeţean Argeş a reuşit să obţină toate acreditările necesare pentru ca în unitatea medicală să se poată preleva organe. Chiar şi aşa, până acum la Piteşti nu s-a efectuat nicio intervenţie de prelevare de organe pentru transplant. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că fiecare spital judeţean din ţară va fi obligat, începând cu data de 15 septembrie, să aibă un centru de prelevare de organe, ceea ce înseamnă că şi Spitalul Județean Argeș, administrat de Consiliul Județean, va trebui să se conformeze. 

Deşi pare ceva foarte complicat, la această oră majoritatea spitalelor judeţene pot efectua aceste intervenţii, fiind nevoie doar de secţii de terapie intensivă care să funcţioneze şi să fie dotate corespunzător. „În ultima săptămână, la nivel de ţară au fost patru prelevări. De aceea, împreună cu domnul director Radu Zamfir de la Agenţia Naţională de Transplant, am luat decizia de a implementa obligativitatea existenţei unui centru de prelevare la nivelul fiecărui spital judeţean, pentru că avem terapii intensive, avem dotări la marea majoritate a spitalelor, este cazul să începem să lucrăm. Programul naţional de transplant a fost restructurat, există posibilitatea de a stimula financiar pe cei care sunt implicaţi efectiv şi este cazul să ne gândim la pacienţii care aşteaptă aceste organe”, a declarat ministrul Sănătăţii. 

 

 

Nicio prelevare de organe până acum la Piteşti!


Deşi primul transplant reuşit din lume a fost realizat în 1954, iar în România în 1980, la Fundeni, în Argeş nu numai că nu s-a realizat o astfel de procedură, dar nici măcar o banală (deja) prelevare de organe nu s-a făcut. „De prelevat, până acum nu au fost prelevate organe. Au existat potenţiali donatori, însă până la urmă nu s-a concretizat nimic. Suntem pregătiţi pentru astfel de proceduri, însă momentan ne aflăm în procedura de reautorizare” - ne-a declarat managerul Spitalului Judeţean Argeş, Adriana Molfea. 


Sursa: saptamanalul ancheta