Spitalul de Ortopedie Foişor din Bucureşti, evacuat! Raed Arafat dă explicații

Zeci de pacienți de la Spitalul de Ortopedie Foișor, din București, sunt evacuați, vineri seara, pentru că s-a decis ca unitatea să devină spital suport COVID. Raed Arafat a dat ordin ca evacuarea să aibă loc în regim de urgență, iar operațiunea a început la ora 18.00.

CITEȘTE ȘI ... Rudele pacienților COVID vor putea intra la ATI


Raed Arafat, șeful DSU, a vorbit despre această situație tensionată.

„Transformare in spital pentru Covid, despre asta este vorba aici. Situația este serioasă la primiri urgențe. Am trimis pacienți din București în alte zone, cu avionul, așa avem nevoie de noi unități. Mai pornim o unitate la Victor Babeș.

Spitalul Foișor are 21 de paturi la Terapie Intensivă. Mâine dimineață trebuie să intre pe primirea pacienților bolnavi de Covid. Unii se vor transfera la alte spitale, alții acasă. Contează orice oră în situația în care suntem. E fals că ordinul s-a transmis la ora 18.00. A fost transmis în cursul zilei.

Cazurile sunt în scădere, dar vin din urmă cazurile de Terapie Intensivă. Trebuie să găsim soluții. Așa că o soluție este Spitalul Foișor, care nu tratează urgențe. Avem nevoie de această unitate pentru 3-4 săptămâni.” A spus Raed Arafat la Antena 3.


Pacienții, mulți din afara Bucureștiului, sunt trimiși acasă sau mutați într-un alt spital.

”Asistăm la un paradox. Pe de-o parte ni se transmite de la cel mai înalt nivel că suntem acum în valul trei și sunt din ce în ce mai multe cazuri de Covid-19, iar spitalele de boli infecțioase și tropicale sunt foarte aglomerate, iar de cealaltă parte primarul Capitalei a transmis că lucrurile au intrat pe un făgaș mai bun, că pare că pandemia s-a mai potolit și prin urmare a închis spitalul modular COVID-19 din Pipera, care are o capacitate între 400 și 500 de locuri.

Au fost organizate și transmise către Spitalul Victor Babeș, ca și secție externă a acestuia, 100 de paturi funcționale. Toți pacienții care s-au tratat în acest spital modular COVID-19 au fost foarte mulțumiți atât de medici, asistente, tratamente administrate, cât și de condițiile de cazare. Au avut absolut tot ceea ce îi este necesar unui pacient pentru a depăși cu bine perioada de spitalizare. Inclusiv am primit aprecieri și pentru alimentație. Prin urmare, în momentul în care ai nevoie de alte unități spitalicești tocmai pentru a degreva spitalele de boli infecțioase care preiau cazurile cele mai dificile, vii și spui că nu mai este o prioritate să ții deschis un spital de două milioane de euro.

Dacă nu a fost păstrată locația ca spital, de ce nu s-a folosit ca un centru pentru vaccinare? S-au improvizat alte spații care nu au condiții igienice și sanitare. Am aflat cu stupoare faptul că domnul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, împreună cu domnul Arafat, au decis să închidă Spitalul Foișor de ortopedie și traumatologie și să îl transforme în spital suport COVID-19. Ce se va întâmpla cu toți pacienții?”, a mai declarat Gabriela Firea.