SPECULĂ NESIMȚITĂ! Măști mai scumpe cu 500%! Procurorii din Italia s-au sesizat! Ai noștri când?

SPECULĂ NESIMȚITĂ! Măști mai scumpe cu 500%! Procurorii din Italia s-au sesizat! Ai noștri când?

Criza măștilor utilizate intens în întreaga lume pentru protejarea populației este una dintre temele fierbinți ale momentului. Aflată în plină epidemie, China nu numai că a stopat livările, ci și a dat semn că vrea să cumpere înapoi stocuri uriașe de măști pe care le livrase anterior - când comerțul era comerț - către Europa și alte zone ale lumii. În acest fel, produse venite la o valoare de câțiva cenți au ajuns să se întoarcă în Asia pe sume de zeci de ori mai mari.

Depozitele companiilor farmaceutice au rămas goale rapid. Situația este una la nivel mondial. Toate țările caută să achiziționeze măști prin autoritățile statului, în vreme ce producătorii și distribuitorii vând în draci din ce în ce mai scump.

România nu avea cum să facă excepție, primele semne ale unei probleme de aprovizionare apărând încă de acum două luni pe fondul epidemiei de gripă “tradițională”. Pericolul și isteria generate de coronavirus nu au făcut decât să adâncească această criză și să genereze o speculă ordinară în care puținele stocuri existente sunt vândute la prețuri mărite cu până la 500%!

Astfel, dacă într-o perioadă normală, costul unei măști era undeva între 0,5-0,7 lei, o cutie cu 50 de bucați vânzându-se undeva între 25-35 lei, astăzi, aceeași cutie a ajuns la 500 lei pe platforme online mari, așa cum este Emag.

Pe Olx.ro, specula variază undeva între 10 lei bucata (de la 0,50 lei) la 300 lei cutia cu 50 de bucati. Toate ofertele de vânzare sunt limitate!

CITEȘTE ȘI ... PUBLITRANS! Dispensere cu dezinfectanți montate pe autobuzele din Pitești!

Farmaciile nu au deloc la vânzare, depozitele fiind in teorie goale, iar specialiștii implicați în actul medical primesc, în din ce în ce mai multe instituții, cu porția.

În Italia, procuratura a anunțat deja demararea unei ample anchete penale. Magistraţii au încredinţat această operațiune procurorilor adjuncţi Tiziana Siciliano şi Eugenio Fusco care suspectează, pentru moment, “speculă” - infracţiune care prevede închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi amendă de la 516 la 25.822 de euro. Un pachet de 50 de bucăţi, de exemplu, cu măşti chirurgicale cu trei straturi, care în mod normal se vinde cu circa 8 euro, a ajuns pe eBay la preţul de 69 de euro, având specificat mesajul “Coronavirus 2019” şi “Răceală”, potrivit News.ro. Oricum, mult mai ieftin decât în România!

CITEȘTE ȘI ... (video) Dan Manu: Nicio viroză, cu atât mai mult COVID-19, nu se tratează cu antibiotice!

 

Potrivit Corriere della Sera, poliţia italiană va investiga, de asemenea, magazinele şi ar putea confisca marfa dacă se dovedeşte că aceste produse de care ar trebui să beneficieze populaţia au fost stocate în vederea speculei.

În legislația românească există  - în egală măsură  - mai multe prevederi, unele vizând inclusiv infracțiuni contra sănătății publice, care pemit organelor de anchetă se se sesizeze și să acționeze împotriva celor care profit de o astfel de situație de criză. Rămâne de văzut când și dacă procurorii nostril o vor face vreodată!

 

Citat din redacția Sursata.ro: “Mă duc să îmi fac provizii de mâncare că, la noi, ăștia sunt în stare să schimbe prețul la raft în fața ta dacă se dă alarma!”