Spațiul public închis: Unde am putea fi obligați să purtăm măști de protecție, din 15 mai?

De aproximativ două săptămâni ni se spune că, odată ieșiți din starea de urgență, una dintre măsurile obligatorii pe care va trebui să le respectăm este portul măștii de protecție în spații publice închise. Inclusiv președintele statului a făcut referire la acest lucru de câteva ori în ultimele conferințe în care s-a adresat pe subiectul perioadei post-stare de urgență.


Din căutările proprii, spațiul public închis este definit într-o singură lege: Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Definiția este următoarea:

"spațiu public închis se înțelege orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent".

Definiția din Legea antifumat poate fi un punct de plecare pentru a ne face o idee cu privire la locurile unde vom fi obligați să purtăm măști de protecție. De pildă, în magazine, în mijloacele de transport în comun, în clădirile instituțiilor sau autorităților publice, în cinematografe, restaurante, în terasele semi-închise ș.a. asemenea.

Este de așteptat ca spațiul public închis să primească însă o definiție raportată la situația concretă, mai exact la starea de alertă în contextul epidemiei de COVID-19.

Pentru ca respectarea obligației (de care, probabil, va fi atașată o sancțiune - amendă) să fie clară pentru toată lumea, organe de ordine publică și cetățeni deopotrivă, Guvernul va trebui să vină însă cu o definiție foarte clară, care să nu lase loc de interpretări și abuzuri.

Anunțul că starea de urgență nu se va prelungi dincolo de 14 mai a fost făcut săptămâna aceasta de către președintele statului.

 

Sursa: Avocatnet.ro