Sorina Marin: Este extrem de important să rămâi autentic

Sorina Marin deţine funcţia de şef serviciu Calitatea Factorilor de Mediu la Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş din anul 2015 şi până în prezent. În cadrul serviciului pe care îl conduce, aceasta are responsabilităţi în coordonarea activităţii din domeniile deşeuri, chimicale, biodiversitate, sol, subsol, dezvoltre-durabilă, programe şi proiecte.

 

 

Există femei din domeniul dumneavoastră de activitate care v-au servit ca inspiraţie, ca model?


- Da, sunt foarte multe femei care pot fi surse de inspiraţie în domeniul lor de activitate. Dacă ar fi să mă raportez în plan judeţean, pe segmentul protecţia mediului, aş da exemplul Anca Albu, fost director al Agenţiei de  Mediu. Am avut privilegiul să-i fiu debutantă în activitate şi să beneficiez de toată experienţa sa profesională, de diplomaţia managerială şi capacitatea de a menţine armonia colegială, cu scopul performanţei în funcţia publică. Pentru asta îi mulţumesc public. Am învăţat foarte multe de la domnia sa.

 

 

Dați-mi exemplul unei lecţii de leadership pe care aţi învăţat-o de-a lungul carierei!


- Autenticitatea este parte a leadershipului. Este extrem de important să rămâi autentic. Sunt importante sursele de inspiraţie pentru dezvoltarea personală, dar niciodată să nu copiezi din personalitatea cuiva. Fiecare persoană e diferită, fiecare îşi aduce propria contribuţie, deci, fiecare are un impact specific. Condamn cutumele şi copy-paste-urile, însă, din păcate, am văzut la generaţia mea că aceste practici sunt din ce în ce mai uzitate.

 

 

Ce sfat i-aţi da unei tinere care îşi începe acum parcursul profesional?


- Sfaturile nu sunt uşor de dat. Fiecare are propriul orizont de timp, propriile aspiraţii şi principii. Aş spune că la baza unei cariere profesionale solide trebuie să existe studii de specialitate, perseverenţă, răbdare şi o doză de „pregăteşte-te sufleteşte, că nu ştii ce te aşteaptă!”.

 

 

Cum definiţi rolul femeii în societate, raportat la vremurile noastre? 


- Statusul social al femeii, rolul şi imaginea au fost într-o continuă schimbare de-a lungul istoriei. Femeia a parcurs un drum lung şi anevoios până la dobândirea tuturor drepturilor pe care le deţine astăzi în societate. În majoritatea societăţilor evoluate, mentalitatea s-a schimbat în bine în ceea ce priveşte egalitatea dintre femei şi bărbaţi. Mai sunt şi cazuri izolate şi trebuie să recunoaştem că încă mai putem vorbi despre discriminarea de gen.

 

 

 Ce obiective v-aţi trasat pentru acest an?


-    Obiective de nespus, doar de realizat.