Sorina Honțaru, director DSP Argeș: „Din 8 februarie, se vor face noi programări de vaccinare în judeţ!”

Ați încins telefonul în speranța că veți găsi un centru la care să vă vaccinați? Ei bine, dacă între timp nu se anulează vreo programare, toate locurile sunt ocupate! Abia din 8 februarie se vor mai deschide cinci fluxuri noi în Argeș, dintre care două vor fi dedicate cadrelor didactice. În timp ce toată atenția este concentrală pe procesul de vaccinare, din afara granițelor vine zvon de val trei, mult mai periculos și contagios. 

Doamna director al DSP Argeș, Sorina Honțaru, crede că nu trebuie să ne agităm prea mult în acest sens și, chiar dacă ne-am agita, am face-o pe uscat, pentru că specialiști peste noapte nu putem fabrica. 

„Deocamdată, toate locurile sunt ocupate”

 Ne aflăm în plin proces de vaccinare, iar frustrările sunt mari: platforma ba se blochează, cererea este mult mai mare decât numărul de vaccinuri… Cum stau lucrurile, în Argeș?
- Deocamdată, în Argeș, se desfășoară bine campania de vaccinare, în limitele numărului de vaccinuri. Fiecare județ are repartizat un număr de fluxuri și fiecare flux are 60 de doze pe zi. În acest moment, locurile sunt ocupate, se vaccinează, nu s-au pierdut doze.

Până în ce lună s-au făcut programări?

- Din cât am înțeles, până în luna martie. Începând cu 8 februarie se mai deschid încă cinci fluxuri, două pentru cadrele didactice și trei pentru populație. 

În ce localități?
- Încă nu s-a stabilit. Luni se stabilește împreună cu Instituția Prefectului.

Vă așteptați la acest val de interes după tot curentul antivaccinare?
- Da, bineînțeles! Oamenii sunt de obicei sceptici la început, apoi, dacă observă că nu sunt efecte adverse, se hotărăsc și se vaccinează. 

Câți argeșeni s-au vaccinat până în acest moment?
- Numărul este în continuă evoluție. La nivel naţional, aproape 400.000 de români s-au vaccinat cu prima doză și alți peste 12.800 cu a doua doză. Până vineri, 23 ianuarie, în Argeş erau vaccinate peste 9.000 de persoane.

Care ar fi procentul mulțumitor de vaccinare până la finele procesului?
- 70%.

Doamna director, mai are sens ca oamenii să sune la info-call? Unii nu reușesc nici după o săptămână să intre în legătură cu un operator…
- Deocamdată, toate locurile sunt ocupate. Și dacă le răspunzi nu poți să-i ajuți cu nimic. Începând cu 8 februarie, când se vor deschide și cele cinci fluxuri, atunci vor fi din nou locuri. De asemenea, e posibil ca de la 1 martie să se deschidă și mai multe locuri și vaccinurile să fie mult mai multe.

„Consider că procesul de învățământ poate începe în siguranță”

Care sunt cele mai frecvente probleme cu care vă confruntați în centrele de vaccinare?
- Probleme majore nu am avut în centrele de vaccinare. Poate doar oameni care nu au răbdare să aștepte… Vaccinăm acum și în centrele rezidențiale, și la dializați. Continuitate în procesul de vaccinare am avut, ne-au venit și noi materiale de protecție, și halate, și măști, și seringi. Astăzi (n.r. sămbătă - 23 ianuarie) voi face o nouă redistribuire către centre. Nu avem probleme cu personalul, ne sprijină și medicina primară și școlară. Am făcut echipe mobile la DSP pentru a se deplasa în centrele rezidențiale. 

Ar putea începe școala. Ce face DSP în acest sens sau ce urmează să facă?
- Da, școala este foarte probabil să înceapă în Argeș, pentru că am ajuns la sub 1 incidență. Noi nu am avut probleme cu școlile nici înainte, dar vom face câteva verificări înainte de a începe.

Dumneavoastră, ca medic, ați fi recomandat începerea școlii?
- Fără niciun dubiu, consider că procesul de învățământ poate începe în siguranță.

Chiar dacă se anunță un… al treilea val COVID, care ar fi mult mai virulent și contagios?
- Nu știm exact când va veni sau dacă va veni…

De ce am face abstracție? Înțeleg că la alții deja s-a instalat, iar mortalitatea ar fi cu 30% mai mare la această nouă tulpină…
- În România, evoluția a fost mai bună decât în alte țări, procentele spuse sunt pentru cercetători, nu sunt la nivelul nostru. 

N-ar trebui totuși să ne luăm niște mijloace de precauție?
- Ce să mai pregătim? Noi suntem deja pregătiți!

 Păi am mai fost luați prin surprindere când ATI-urile nu mai făceau față…
- Atunci când există un vârf, cu ATI-urile nu doar noi am fost nepregătiți, ci toată lumea. În Argeș, chiar nu am avut probleme extraordinare, pentru că noi am mai crescut numărul de paturi de la ATI. 

Deci nu e momentul ca acum, pe timp de relativă liniște, să gândiți și variante de backup?
- La nivelul nostru nu avem ce face, că oricum nu avem personal. Personalul de la Spitalul Județean, de la Terapie Intensivă, a fost împărțit în două pentru a asigura atât pacienții COVID, cât și pe ceilalți, plus terapia intensivă de la Mioveni.

Se tot vorbea de o infuzie de rezidenți. Ne-a mai venit ceva în Argeș?
- Știți cum este cu rezidenții, ne pot ajuta, sunt bineveniți, dar trebuie să avem specialiști. Nu putem să lăsăm medicul rezident singur, trebuie să lucreze cu medicul specialist.

Perioada aceasta de „pace” poate că ar fi fost una potrivită pentru ca rezidenții să se profesionalizeze la locul de muncă...
- Depindem de Centrul de Comandă condus de domnul Arafat. Am mai obținut câteva detașări de acolo, sperăm că vom mai primi.

 „Important este să faci testul în prezența unui medic de familie”

Cum interpretați numărul tot mai mic de cetățeni care raportează că au COVID? 
- Sunt mai puțini. Noi centralizăm și facem anchete atât la buletinele PCR,  cât și la testele rapide. 

Mulți se vaccinează acasă, își fac antigenul și nu mai declară. Ar putea fi și acesta un motiv pentru care numărul de raportări este mai mic?
- Nu cred sau probabil că numărul acestora nu e prea mare. Ei au tot interesul să raporteze, pentru că trebuie să obțină un concediu medical, iar pentru acesta trebuie să ai un test certificat de un medic. Dacă eu fac un test cumpărat din farmacie, nu garantează nimeni că rezultatul este al meu, deci nu pot obține concediu în baza lui.

Înțeleg că aceste teste se găsesc doar prin achiziție în online, nu și în farmacii…
- Eu am înțeles că au mai existat și în farmacii, dar nu știu cu siguranță.

Ciudat, chiar este o controversă la nivel național, dacă este sau nu este bine ca testele să se găsească și în farmacie, cu sau fără rețetă de la medicul de familie…
- Eu nu cred că are vreo relevanță de unde îl achiziționezi. Important este să faci testul în prezența unui medic de familie, iar acesta să ni-l raporteze. Și mai este important ca oamenii să conștientizeze că trebuie să stea 14 zile la domiciliu, să-și protejeze și familia și pe toată lumea. Chiar am face o izolare mult mai bună. 

„În niciun caz nu trebuie să ne relaxăm”

E momentul să ne relaxăm?
- În niciun caz nu trebuie să ne relaxăm în ceea ce privește măsurile de prevenție.

Cum stăm cu ATI-urile?
- Acum nu mai sunt la capacitate maximă, nu mai avem nicio problemă în a mobiliza pacienții într-o parte sau alta. Tocmai de aceea ne-am concentrat doar pe vaccinare.

Cum stăm cu personalul? Aceleași carențe?
- Personalul nu e suficient nici pe timp de liniște, mai ales acum, pe timp de pandemie. Avem deficit la medicii pe ATI, la cei infecționiști.

Cu perspective de remediere pe termen mediu?
- Ne-a venit un medic tânăr la Infecțioase, altfel... nu pot anticipa nimic. 

Care este mesajul DSP Argeș către populație, la acest moment?
- Să nu se relaxeze și, chiar dacă măsurile se vor relaxa, să aibă în permanență în vedere că masca și igiena mâinilor ne pot salva de multe complicații.


Sursa: Săptămânal Ancheta