Soluție pentru criza manualelor din școli!

Anul viitor elevii nu vor mai începe școala fără manuale, cel puțin asta se dorește prin soluția găsită de Ministerul Educației. Astfel, toate cărțile vor fi tipărite de o singură editură, a statului, adoptându-se astfel sistemul la care s-a renunţat odată cu liberalizarea pieţei pentru manuale, din anii 90.

„Societatea Editura Didactică și Pedagogică va fi înființată ca societate comercială pe acțiuni, de interes național, cu capital de stat integral, în subordinea Ministerului Educației, prin reorganizarea Regiei Autonome Didactică și Pedagogică. Ea va realiza manuale școlare la solicitarea directă a Ministerului Educației Naționale pe bază de contract”, a anunțat ministrul Liviu Pop.

Directorii editurilor care au realizat de-a lungul animor manualele pentru elevi, nu sunt însă de acord cu această decizie.

„O singură editură va elimina concurenţa, va elimina calitatea, iar de cele mai multe ori, cei care vor fi aleşi ca autori sau ca redactori vor fi aleşi pe alte criterii decât celoe profesioanle. Conducerea, aşa cum este ea într-o întreprindere de stat, birocratică şi de multe ori clientelară, nu ar fi în stare să realizeze manualele pe care acum, în clasa a V-a, autorii şi editorii le pun pe băncile şcolilor, cred că ar fi un pas uriaş înapoi”, a declarat Costin Diaconescu, director la editura CD press, potrivit Digi 24.

Proiectul guvernamental prin care Editura Didactică şi Pedagogică să redevină unicul realizator de manuale şcolare mai are nevoie şi de avizul Consiliului Concurenţei.