Sodă caustică în hrana vacilor!

O tehnică împrumutată din Danemarca reprezintă secretul succesului unei ferme din județul Iași. Cele 1.000 de vaci de acolo sunt hrănite cu grâu amestecat cu sodă caustică. Fermierii spun că amestecul neobişnuit creşte producţia de lapte.

Inginerul zootehnist Ionuţ Andronicescu a lucrat o vreme în Danemarca şi s-a întors de acolo cu inedita metodă de hrănire a animalelor. Deşi oamenii din comună nici nu vor să audă de produsul toxic din mâncarea vacilor, inginerul spune că ştie exact cum să combine ingredientele pentru ca rezultatul să fie benefic. Grâul este amestecat cu sodă, dar şi cu ulei de palmier, lucernă şi porumb, conform Digi24.

De cincizeci de ani, fermierii din ţările scandinave îşi hrănesc vitele astfel. În România, metoda este privită cu scepticism de către fermierii consacrați care spun că soda nu are cum să fie un lucru benefic pentru animalele lor.

Specialiştii spun însă că hrana este mai bine asimilată de organismul animalelor când este preparată în acest fel.

Hrănite cu grâu tratat cu sodă caustică, vacile din ferma de la Trifești dau între 60 și 90 de litri de lapte pe zi. Ca să promoveze metoda, inginerul zootehnist lucrează la o teză de doctorat pe această temă.