Sociolog: ”Moartea să ne găsească cu burta plină. Nu am văzut să cumpere săpun mai mult”

Invitat la Digi24, sociologul Gelu Duminică a explicat de ce românii s-au grăbit să golească rafturile magazinelor și să-și facă provizii de teama coronavirusului, deși, până în acest moment, nu există nici un cetățean român pentru care să fi fost confirmată infectarea cu virusul COVID - 19, potrivit Ministerului Afacerilor Interne. 

"Teama majoră aici este necunoscutul. Ce a făcut românul prima dată când a aflat că viața lui e posibil să fie în pericol. S-a dus să-și cumpere mâncare, să-și umple burdihanul. Sunt aceeași oameni care nu ascultă manele, asta e societatea românească. O societate foarte ușor de manipulat pentru că nivelul de educație și de înțelegere este unul minimal, dar nu am văzut să cumpere săpun mai mult, să cumpere medicamente, să cumpere cărți să aibă ce face cât timp mănâncă. Adică, după ce mănâncă să mai citească o carte. Nu, ne ducem și cumpărăm mâncare, să avem acolo, moartea să ne găsească cu burta plină".


Tendința oamenilor de a goli rafturile supermarketurilor se poate explica prin „panica de necunoscut”.

Europa, cu Italia atât de aproape. Ar trebui ca această panică s-o transformăm într-o precauție. Ne gândim că avem și gripă sezonieră, sunt atât de multe cazuri de infecții ale căilor respiratorii superioare, că sunt peste 45 de decese de gripă. Ar trebui să facem aceleași precauții pe care le facem pentru gripă”, a spus Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Acesta îndeamnă populația să mențină legătura cu medicul de familie, să păstreze distanța de persoanele afectate respirator, să tușească în cot sau în batistă, să se spele pe mâini, iar dacă au simptome minore să stea în casă.


Teama de Coronavirus s-a manifestat, astăzi, și în localitatea Nucșoara, unde oamenii au ieșit cu furci si topoare amenințând cu măsuri extreme dacă în localitatea lor va ajunge vreun bolnav sau vreun suspect cu COVID 19. Vezi AICI ce s-a întâmplat!

 

Sursa: Digi24.ro