SOCIAL 2020 | Argeşul în vremea COVID-19

Abia debutase 2020, când au început să vină ştiri răzleţe din China privind o formă de pneumonie generată de un virus nou din familia coronavirusurilor. Au început să apară îngrijorările, însă nu suficient de mari pentru a determina o punere în gardă a Europei. Pe 24 ianuarie, sunt anunţate primele două cazuri în Franţa. Francezii respectivi fuseseră în contact cu cetăţeni chinezi sau veneau din China. Aşa s-a deschis poarta de intrare a virusului în Europa. Curând, Italia a fost cea mai afectată, regiunea Lombardia fiind lovită crunt, cu mii de morţi zilnic. Virusul a ajuns şi în România. Primul caz a fost identificat pe 26 februarie, la un cetăţean italian venit în vizită la familia soţiei sale. Şi de atunci tot numărăm! 

CITEȘTE ȘI ... Ministrul educației, anunț despre redeschiderea școlilor: Niciun scenariu nu este exclus

 

 Pe 11 martie, s-au închis şcolile


Numărul cazurilor de COVID-19 a început să crească, panica s-a răspândit mai repede decât virusul, mai ales că de peste hotare veştile nu erau deloc bune. Rafturile magazinelor s-au golit, pentru că toţi se temeau de o închidere a magazinelor, a graniţelor localităţilor şi au preferat să îşi facă provizii de medicamente şi mâncare. Pe data de 11 martie, s-a decis închiderea şcolilor. Iniţial, s-a vorbit de o săptămână, însă copiii nu au mai revenit în bănci în anul şcolar 2019-2020. Au încheiat situaţia şcolară în faţa unor ecrane, de laptop, telefon sau tabletă, în cazul celor care au şi avut acces la asemenea device-uri. Doar evaluarea naţională şi bacalaureatul s-au susţinut în clase, cu respectarea unor măsuri speciale. 

CITEȘTE ȘI ... Copiii nu primesc cei 500 de euro pentru educație nici în 2021

 


 Preţul măştilor şi al dezinfectanţilor - umflat de criza materialelor de protecţie


Cum pandemia cuprindea întreg globul, creşterea cererii de materiale de protecţie a început să ducă la epuizarea stocurilor. Pandemia ne-a arătat cât de neputincioşi suntem, cât de goale sunt depozitele, cât de puţini medici şi personal medical avem. Pentru a oferi eroilor din linia întâi mijloacele de protecţie necesare, societatea civilă şi-a unit forţele. În plan judeţean, Fundaţia Gaudium a avut o serie de acţiuni care au sprijinit spitalele - de la organizarea şi achitarea de testări ale personalului medical din judeţ şi a oamenilor de ordine prin caravane ale clinicii Sanador până la donarea de soluţii de dezinfecţie, mănuşi, măşti şi combinezoane, căşti CPAP. Toate acestea au fost posibile prin coalizarea mediului de afaceri şi a celui public, care au contribuit financiar sau cu materiale, pentru a veni în sprijinul spitalelor. Marea problemă a fost că, deşi erau cu banii în cont, nu aveau de unde să mai cumpere produsele aflate pe lista de maximă necesitate a unităţilor medicale.  

CITEȘTE ȘI ... Accident rutier în Pitești! O mașină a lovit o conductă de gaze!

 

 Centre de carantină pentru argeşenii sosiţi de peste graniţe


Numărul tot mai mare de infectări a început să îi trimită acasă pe românii care lucrau peste graniţe. Deciziile de închidere a unităţilor de producţie, a magazinelor şi a şantierelor din Europa i-au lăsat fără loc de muncă, aşa că, de nevoie, au luat drumul României. Normal că printre aceştia erau şi argeşeni. Persoanele revenite din  Italia, din regiunile afectate, au fost nevoite să intre în carantină pentru 2 săptămâni, conform deciziei din 23 februarie. În acest context, s-au creat centre de carantină. Primul centru s-a dorit a fi amenajat la tabăra de la Nucşoara, însă această hotărâre a înfuriat comunitatea locală într-atât de mult, încât au ieşit în stradă, ca la răscoalele cu furci şi topoare. Speriaţi că li se „ciumează” comuna, au protestat, aşa că autorităţile judeţene au fost nevoite să se reprofileze. Astfel, pentru început, argeşenii sosiţi din Italia au fost carantinaţi în hotelul Primăriei Piteşti, de pe bulevardul Eroilor. Au mai urmat şi alte pensiuni care au deservit acestui scop, precum AMD sau la Cetate. Treptat, lumea s-a împărţit în două: zone galbene şi zone roşii. Cei care soseau din ţările cu galben intrau în izolare, iar cei veniţi din cele roşii erau duşi în carantină. 

 

CITEȘTE ȘI ... Meteo! Bobotează cu temperaturi de primăvară


 Primul caz în Argeş – 20 martie


Data de 20 martie marchează primul caz de COVID-19 în Argeş, în ziua în care la nivelul ţării se înregistraseră 31 de cazuri noi. Pacientul zero din judeţul nostru a fost un bărbat de 46 de ani, aflat în carantină din 19 martie. Bărbatul a fost internat la secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti. Primul deces pus pe seama COVID-19 a fost al unei bătrâne de 89 de ani, din Bughea de Jos. 

 

CITEȘTE ȘI ... O româncă din Pitești a fost aleasă viceprimar de sector în Viena


 Două luni în stare de urgenţă


La câteva zile după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat pandemia de coronavirus, pe data de 16 martie preşedintele Klaus Iohannis a decretat starea de urgenţă pe teritoriul României, pentru 30 de zile. Aceasta a fost prelungită pentru încă 30 de zile pe 14 aprilie. Pe 15 mai, s-a încheiat şi am intrat în starea de alertă. Starea de urgenţă a însemnat mutarea muncii acasă, circulaţia cu declaraţie justificativă, dar şi închiderea unor afaceri şi unităţi de producţie, precum saloane de beauty, săli de sport, malluri, cinematografe, bazine de înot, instituţiile de cultură şi spectacole, s-au interzis slujbele, s-au suspendat zboruri, instanţele au judecat doar cauzele urgente, s-au închis şi cabinetele stomatologice, s-au interzis evenimentele. Am intrat în lockdown.

 

CITEȘTE ȘI ... Noul model Dacia Logan - De când va putea fi comandat


 Spitalul Mioveni – prima unitate de suport COVID


Începând din 28 martie, conform hotărârii CJSU din 25 martie, a fost făcută desemnarea ca unitate spitalicească cu paturi SARS-CoV-2/COVID-19 şi COVID-19 cu comorbidităţi a Spitalului Orăşenesc Mioveni, judeţulArgeş. Pentru copiii infectaţi, a fost desemnat Spitalul de Pediatrie. Pentru a nu îi duce pe pacienţii cu infecţii în corpul nou al spitalului, de teamă că, prin sistemul de ventilaţie se va răspândi virusul în toată unitatea, pentru preluarea pacienţilor cu Sars-Cov-2, a fost amenajată o secţie de Boli Infecţioase în corpul vechi al Spitalului Mioveni. Sub coordonarea managerului Horia Trăilă, lucrurile s-au derulat excepţional, iar medicii ATI detaşaţi de la Piteşti alături de întreg corpul medical şi de personalul sanitar au făcut minuni. Treptat, toate spitalele au început să preia pacienţi COVID. Judeţeanul, Câmpulungul, Valea Iaşului, Leordeniul au devenit unităţi COVID.

 

CITEȘTE ȘI ... Avertizare Cod Portocaliu de inundații în Argeș și alte patru județe!


 Godeni, prima comună carantinată pe data de 7 aprilie


 Cu 12 persoane infectate la nivelul localităţii, prefectul Emanuel Soare şi CJSU au decis carantinarea comunei Godeni pe data de 7 aprilie. Restricţii au fost şi la nivelul municipiului Câmpulung, unde existau foarte multe persoane întoarse din străinătate, care ignorau regulile. Intrările şi ieşirile din Godeni au fost supravegheate, timp de 14 zile, de 4 echipaje permanente de poliţie şi jandarmi. Toţi cei care părăseau gospodăriile au fost verificaţi şi, dacă nu aveau un motiv serios să părăsească domiciliul, erau întorşi din drum. Cei care ieşeau din casă erau obligaţi să poarte măşti. 

 

CITEȘTE ȘI  ... Din aproape 12.000 persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, 10 au avut reacții adverse!


 Trei laboratoare de testare PCR în Argeş


De la niciun laborator de testare RT-PCR în spitalele de stat am ajuns să încheiem anul cu trei. Pe data de 17 martie, în cadrul ședinței extraordinare a CJ Argeș, a fost aprobată alocarea sumei de 550 mii lei pentru achiziționarea unui sistem real-time PCR și kitul pentru detecția COVID-19. Deşi a fost primul la start, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti a fost al doilea dotat cu echipament de testare PCR. La Mioveni, a fost achiziţionat primul, în urma sprijinului venit din zona privată, ceea ce a însemnat un salt peste toate procedurile birocratice sinuoase. Pe 10 aprilie, la Spitalul Mioveni, a fost adus primul echipament de acest gen din judeţ, achiziţionat de omul de afaceri Gheorghe Văsâi, iar primele sute de kituri de testare au fost cumpărate de către actualul primar al Piteştiului, Cristian Gentea. În aceeaşi perioadă, unitatea medicală a beneficiat de sprijin şi de la Fundaţia Groupe Renault. În prezent, există laboratoare de testare RT-PCR în spitalele din Piteşti, Mioveni şi Câmpulung, care efectuează testări şi la cerere. 

 

CITEȘTE ȘI  ... Pensiile nu se majorează de la începutul anului! Pensionarii se pregătesc de proteste


 Argeşul - fruntaş la numărul de infectări


Numărul mare de teste efectuate a însemnat şi depistarea de noi şi noi cazuri, ceea ce a dus Argeşul pe primele locuri la infectările cu COVID-19 raportate de la o zi la alta. În vară, după ce au apărut şi testările la cerere, pentru cei care plecau în vacanţă, au fost depistate şi mai multe cazuri. Valul 1 s-a încheiat undeva în august-septembrie, după ce prefectul Emanuel Soare, ca preşedinte al Comitetului Judeţean de Urgenţă, a decis reducerea programului teraselor, purtarea măştii în spaţii deschise, unde erau mai mult de două persoane, închiderea piscinelor. Am reuşit ca în octombrie să ajungem la sub 25 de cazuri pe zi. Cu toate acestea, aşteptându-se la un val doi, CJSU a introdus, pe 14 octombrie, obligativitatea purtării măştii în toate spaţiile publice, cu excepţia copiilor sub 5 ani.

 

CITEȘTE ȘI ... Scumpiri în lanţ pentru români în 2021 !

 

 Circa 15.500 de medici şi asistente au optat pentru vaccinare


Finalul de an ne aduce şi o speranţă: vaccinarea. Vaccinul Pfizer-Biontech va fi  varianta aleasă pentru România. Deja se fac demersuri pentru campania de vaccinare. Prima categorie care va beneficia de imunizare este cea a personalului din spitale şi din centrele de asistenţă, iar la o primă catagrafiere, după cum ne-a informat DSP Argeş, au optat pentru vaccinarea anticovid peste 15.500 de angajaţi din acest sector. În paralel, se vor vaccina şi persoane din populaţia generală, care au vârste peste 60 de ani. În acest sens, au fost deja aprobate 14 centre de vaccinare la nivelul judeţului, din care trei sunt în Piteşti şi câte unul în Câmpulung Muscel şi Curtea de Argeş, oraşele Mioveni, Costeşti, Ştefăneşti şi Topoloveni şi în comunele Bârla, Boteni, Bradu, Miceşti şi Mărăcineni. Primele doze ar putea fi administrate în ultimele zile ale acestui an. 

 

----------------------------------------------------------------


 Salariu minim diferenţiat pentru angajaţii din construcţii


Anul 2020 a debutat cu un nou salariu minim. Brutul a crescut cu 7,2%, comparativ cu nivelul din 2019, adică de la 2.080 de lei a ajuns la 2.230 de lei, din care angajatul se alegea cu un net de 1.346 lei. Pentru muncitorii din construcţii s-a făcut o distincţie, salariul minim în acest domeniu fiind stabilit la 3.000 lei brut. 

CITEȘTE ȘI ... COVID-19 în România - 32% rata de pozitivare în urma testelor din ultimele 24 de ore!


 S-a oferit posibilitatea de a „cumpăra” stagiu de cotizare la pensie


În septembrie, a fost publicată în Monitorul Oficial, ordonanța de urgență care permite completarea stagiului de cotizare pentru dreptul la pensie. Astfel, persoanele care nu au calitatea de pensionar şi care vor să îşi completeze stagiul de cotizare pentru dreptul de pensie pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare.

CITEȘTE ȘI ... De ce unii membri ai familiei fac COVID și alții nu, deși stau în aceeași casă?


 Taxa de salubrizare a provocat haos şi cozi nesfârşite


Municipalitatea piteşteană a decis schimbarea modalităţii de plată a serviciului de ridicare a gunoiului, urmând să renunţe la includerea acestuia în factura la întreţinere şi achitarea sa anuală sub formă de taxă de salubrizare. Acţiunea i-a obligat pe piteşteni să depună la ghişeele Primăriei declaraţii cu numărul de persoane, ceea ce a dus la cozi uriaşe în plină pandemie. Problemele au continuat şi în toamnă, când mulţi piteşteni care depuseseră declaraţiile online s-au trezit obligaţi să plătească pentru 7 persoane per apartament, declaraţiile lor nefiind luate în calcul. Noul primar al Piteştiului a reuşit să pună capăt haosului, prelungind termenele de depunere a declaraţiilor şi de plată şi oferind celor care au plătit forţat pentru 7 persoane să ceară restituirea diferenţei de taxă.


Preluat Saptamanalul Ancheta