HAOS ÎN TURCIA! TANCURI, BLOCAJE ȘI MORȚI ÎN LOVITURA DE STAT

MATERIAL AFLAT IN PERMANENTA ACTUALIZARE.

ACTUALIZARE. Autorităţile turce au înlocuit din funcţie nu mai puţin de 2.745 de judecători. De asemenea, au mai fost schimbați și cinci membri ai Curții Supreme.

ACTUALIZARE.  Binali Yildirim: "ORICE ŢARĂ CARE-L SPRIJINĂ ŞI-L ADĂPOSTEŞTE PE CLERICUL MUSULMAN FETHULLAH GULEN VA FI ÎN RĂZBOI CU TURCIA"

Premierul turc spune că Guvernul ia în calcul reintroducerea pedepsei cu moartea, ca să descurajeze astfel puciuri.

ACTUALIZARE. 8 militari cer azil politic în Grecia. Autoritățile din Turcia cer guvernului de la Atena să-i predea pe cei opt militari turci care au fugit în Grecia cu un elicopter militar turc.

ACTUALIZARE.  Numărul persoanelor decedate: 265 de morți. 

Este vorba de 161 de civili, soldați, polițiști și 104 puciști.

ACTUALIZARE.  Șeful Statului Major, care fusese răpit în timpul loviturii de stat, a fost salvat din mâinile puciştilor.

ACTUALIZARE. Turcia: 161 de morți.

Premierul Binali Yildirim a prezentat bilanțul oficial al morților: sunt 161 de morți în cursul nopţii trecute în Turcia. De asemenea, sunt 1.440 de răniţi. 2839 de militari şi ofiţeri au fost reţinuţi, în urma tentativei de puci.

ACTUALIZARE. Turcia: 194 de morți. Este vorba de 49 de civili, 41 de polițiști și 104 puciști. Recep Erdogan cere oamenilor să rămână pe străzi. El spune că ar putea avea loc noi tentative de lovitură de stat  

ACTUALIZARE. 1563 de membri ai forțelor armate din întreaga țară au fost reținuți. Soldații puciști nu mai controlează niciun avion, iar elicoperele pe care le mai folosesc vor fi puse la sol. 29 de colonei și cinci generali au fost demiși din funcții, în urma tentativei de lovitură de stat.

ACTUALIZARE. Numărul rebelilor arestați a ajuns la 754.

ACTUALIZARE. Deși Eurocontrol a declarat că zborurile au fost reluate, românii sunt și la acestă oră blocați în aeroporturi. Mii de oameni nu pot pleca din țară. Oamenii declară că avioanele sunt la sol.

ACTUALIZARE. Puciștii, care își spun Mișcarea pentru Pace Acasă, au declarat printr-un comunicat de presă trimis la Statului Major al armatei, că nu vor renunța la luptă și sunt foarte hotărâți în acest sens.

ACTUALIZARE. Bilanțul morților - 60 de oameni au pierit.

ACTUALIZARE. Noul șef de Stat Major interimar a fost numit Umit Dundar, comandantul Armatei Întâi - un grup de divizii din cadrul infanteriei.

ACTUALIZARE. Presa din Tucia declară că liderul puciștilor a fost arestat.

Acesta este declarat inamicul numărur 1 al președintelui, aflăndu-se pe teritoriu american.

În plus, 330 de rebeli sunt sub arest.

ACTUALIZARE. Zborurile au fost reluate.

ACTUALIZARE. Echipa de forbal Concordia Chiajna este blocată în Turcia. De astfel, peste o 100 de români nu pot pleca din țară.

ACTUALIZARE. 42 de oameni au fost ucişi la Ankara în timpul tentativei de lovitură de stat, transmite agenţia Anadolu. 

 Un oficial guvernamental spune că 13 soldați puciști, care au încercat să intre în palatul prezidențial, au fost arestați.

ACTUALIZARE. Compania de shipping GAC anunță că Strâmtoarea Bosfor a fost închisă pentru petroliere, din motive de siguranță și securitate.

ACTUALIZARE. Președintele turc Tayyip Erdogan a apărut în mijlocul mulțimii de susținători. Președintele face declarații de presă la aeroportul din Istanbul. 

Președintele Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă susținătorilor săi să rămână în stradă până când situația se normalizează.

El a spus că tentativa de lovitură de stat a fost îndreptată împotriva solidarității și unității țării, dar nicio putere nu este mai presus de voința națiunii. A fost opera unei minorități din cadrul forțelor militare, iar președintele consideră că acest eveniment a fost un act de trădare și arată nevoia unei „curățenii” în armată.

ACTUALIZARE.  Soldați turci implicați în tentativa de lovitură de stat au predat armele poliției.

Este vorba de 30 de puciști, care s-au predat după ce au fost înconjurați de polițiști înarmați, iar un elicopter survola piața la joasă altitudine.

ACTUALIZARE. Televiziunea CNN Turk și-a oprit emisiunea. Soldații au preluat controlul studioului.

ACTUALIZARE. Două explozii puternice s-au auzit în apropierea Pieței Taksim din Istanbul. Două persoane au fost ucise în ciocniri care au avut loc la Istanbul.

ACTUALIZARE. Încă două explozii la Parlamentul de la Ankara.

ACTUALIZARE.  Baza aeriană Incirlik, folosită de americani pentru loviturile aeriene contra Statului Islamic, nu este afectată.

ACTUALIZARE. Televiziunea de stat TRT emite din nou. Jurnaliștii spun că au fost ținuți ostatici de complotiști.

ACTUALIZARE. NATO spune că urmărește îndeaproape și cu îngrijorare evenimentele din Turcia. „Fac apel la calm și reținere și la respectarea deplină a instituțiilor democratice ale Turciei și a Constituției ei. Turcia este un aliat valoros al NATO”, încheie secretarul general Jens Stoltenberg.

ACTUALIZARE. Parlamentul turc din Ankara a fost lovit de o bombă.

ACTUALIZARE. Bulgaria le-a cerut cetățenilor bulgari să-și amâne eventualele călătorii către această țară, a anunțat biroul de presă al Guvernului. 

ACTUALIZARE. Președintele Obama declară că este de acord că toate părțile din Turcia trebuie să sprijine guvernul turc ales. De asemenea, Președintele i-a cerut secretarului de stat să-l țină la curent cu evoluția situației.

ACTUALIZARE.  Agenția Anadolu anunță că 17 polițiști au fost uciși la sediul forțelor speciale din Ankara.

ACTUALIZARE.  Un avion de vânătoare turc a doborât un elicopter militar folosit de complotiști, la Ankara, Un avion de vânătoare turc a doborât un elicopter militar folosit de complotiști, la Ankara.

ACTUALIZARE. Potrivit Reuters, o explozie puternică s-a auzit în capitala Ankara.

ACTUALIZARE. Moscheile le cer oamenilor să iasă în stradă și să opună rezistență loviturii militare.

ACTUALIZARE. Kremlinului declară că Rusia vrea ca Turcia să revină la stabilitate, predictibilitate și ordine.

ACTUALIZARE. Martori susțin că tancurile de la Parlament au deschis focul.

 

ACTUALIZARE. MSNBC a comunicat că avionul care îl transportă pe președintele Recep Erdogan se îndreaptă acum spre Olanda. Informaţiile nu pot fi confirmate din alte surse.

ACTUALIZARE. Tancurile de la Parlament au deschis focul.

Cei responsabili pentru tentativa de lovitură de stat din Turcia au controlul asupra tancurilor și s-a ordonat preluarea controlului pe străzi, însă în multe zone nu a fost capabilă să facă aceasta, a declarat un oficial din guvernul turc. 

 ACTUALIZARE. MAE - Atenţionare de călătorie – Turcia

Turiștii și cetățenii români din Turcia sunt rugați să nu părăsească locațiile de cazare, să evite orice deplasări care nu sunt strict necesare, în special în locurile aglomerate și să se informeze în permanență asupra evoluției situației interne. De asemenea, cetățenii români care intenționează să se deplaseze spre orice destinații din Turcia în cursul zilelor următoare sunt sfătuiţi să își reprogrameze călătoriile respective.

Cetățenii români pot apela telefonic Ambasada României la Ankara și Consulatele Generale ale României din Istanbul și Izmir prin intermediul Centrului de Contact și Suport pentru Cetățenii Români din Străinătate, care funcționează în regim de permanență, la numerele:

  • +90.312.44.77.920;
  • +90 212 3583541;
  • +90 212 3580516;
  • +90 212 3583537,
  • +90 232 4650579.

ACTUALIZARE. Președintele Erdogan se află într-un avion, survolând Germania pentru a cere azil. MSNBC relatează că Germania i-a refuzat dreptul de a ateriza. 

ACTUALIZARE. Explozie puternică în centrul capitalei! CNN-Turk anunţă că deflagraţia a avut loc la sediul Televiziunii publice turce, aflată sub controlul armatei.

ACTUALIZARE. Focuri de armă la aeroportul internațional din Istanbul.

ACTUALIZARE. Șeful diplomației britanice și șefa diplomației europene fac apel la reținere.

ACTUALIZARE.  Iranul își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu ceea ce se întâmplă în Turcia vecină.

ACTUALIZARE. Surse guvernamentale de la Washington declară că Statele Unite consideră că o lovitură de stat este în desfășurare în Turcia, dar în acest moment este neclar cine câștigă.

ACTUALIZARE. Un elicopter militar a deschis focul în capitala Anakara.

ACTUALIZARE. Președintele Tayyip Erdogan le-a cerut oamenilor să iasă în stradă să protesteze față de ceea ce el consideră a fi o tentativă de lovitură de stat coordonată de simpatizanţii clericului musulman Fethullah Gulen, adversarul său care locuieşte în Statele Unite.

ACTUALIZARE. Român în Turcia „Mai multe informaţii am aflat din România decât de aici”.

Un român aflat pe Aeroportul Ataturk din Istanbul a declarat că avionul cu care a plecat din Bucureşti a decolat cu întârziere de 25 de minute şi că explicaţia care le-a fost dată a fost că sunt condiţii de trafic intens pe Ataturk. Românul a povestit pentru Digi24 că este la coadă la controlul paşapoartelor, că atmosfera este calmă, că nimeni nu a dat nicio informaţie: „Mai multe informaţii am aflat din România decât de aici”.

„Interesant e că avionul cu care am plecat din Bucureşti a plecat cu o întârziere de 25 minute, iar comandantul spunea că întârzierea e cauzată de condiţii de trafic intens de pe Ataturk şi că n-au primit aprobare de decolare din Bucureşti. A decolat cu 25 minute întârziere, am închis telefonul şi când l-am deschis, aveam 25 de mesaje de la prieteni care mă anunţau că e lovitură de stat. La coborârea din avion, comandantul nu ştia nimic. Stewardesele nu ştiau. Am întrebat dacă ştiu că a picat regimul Erdogan, nu aveau nici cea mai mică idee”, a declarat Răzvan Pătraşcu.

 

ACTUALIZARE. Zborurile British Airways și Lufthansa către Turcia sunt redirecționate sau fac cale întoarsă din cauza evenimentelor din Turcia.

ACTUALIZARE.  Președintele Erdogan a vorbit prin Skype la CNN Turk. El a spus că tentativa de lovitură de stat va primi răspunsul necesar. 

ACTUALIZARE. Președintele și guvernul sunt încă la putere și nu vor tolera încercările de subminare a democrației, afirmă o sursă prezidențială.

ACTUALIZARE. O sursă europeană citată de Reuters spune că armata are controlul asupra aeroporturilor și punctelor strategice din Istanbul.

ACTUALIZARE. Franța, SUA și Rusia își sfătuiesc cetățenii din Turcia să nu iasă pe străzi și să se pună la adăpost.

ACTUALIZARE. Prezentatorul televiziunii turce de stat TRT anunță că țara este condusă acum de un „consiliu al păcii” care va garanta siguranța populației. Prezentatorul a mai anunțat că intră în vigoare legea marțială.

ACTUALIZARE. Populația face cozi în fața bancomatelor.

ACTUALIZARE.Șeful filierei din Ankara a partidului aflat la conducere (AK) anunță că soldații au pătruns în sediul formațiunii.

ACTUALIZARE. Evenimentele din Turcia pot fi urmărite în direct la acest link: http://www.aljazeera.com/watch_now/

ACTUALIZARE. Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că trebuie evitată vărsarea de sânge în Turcia, iar orice problemă trebuie să fie rezolvată în cadru constituțional. 

ACTUALIZARE. Secretarul de stat american, John Kerry, aflat la Moscova, a declarat: „Sper că va fi pace, stabilitate și continuitate în Turcia”.

ACTUALIZARE. Armata a pătruns în sediul televiziunii de stat.

ACTUALIZARE.Accesul la Facebook, Twitter și YouTube a fost restricționat în Turcia, anunță organizațiile de monitorizare a rețelelor de socializare.

ACTUALIZARE. La Comandamentul Armatei mai multe persoane sunt reținute, între care șeful Statului Major şi mai mulţi generali. Mai multe ambulanțe au venit în fața acestei instituții.

ACTUALIZARE. Președintele Erdogan este în siguranță, anunță CNN Turk. Presa relatase că de șase zile nu se mai știa nimic de președinte.

ACTUALIZARE. Grecia și-a plasat forțele armate în stare de alertă.

 

 

Avioane militare și elicoptere survolează, capitala Turciei, Ankara, acolo unde s-au auzit și focuri de armă.

În Istanbul, cel mai mare oraș al țării, ambele poduri peste Bosfor s-au închis, iar pe străzi au fost scoase tancurile.

Reţelele de socializare Facebook, Twitter şi Youtube au fost blocate, anunţă presa internaţională!

Premierul a anunțat că o facțiune din cadrul armatei încearcă să dea o lovitură de stat.

Armata anunță într-un comunicat că lovitura militară a reuşit și că a preluat controlul pentru a apăra ordinea democratică, promițând că drepturile omului vor fi respectate. Statul de drept trebuie să rămână o prioritate, declară armata. Comunicatul, citit de televiziunile turce, a fost transmis prin e-mail. Armata turcă mai spune că actualele relații externe vor fi menținute. 

Sursa:Digi24.ro