Sistemul Real-Time PCR pentru detecția COVID–19. Explicația specialiștilor din Argeș

În data de 17 martie, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean Argeș, a fost aprobată alocarea    sumei  de  550  mii  lei  pentru  achiziționarea unui sistem real – time PCR și kit-ul pentru detecția COVID-19 (coronavirus). Ulterior, a fost demarată procedura de achiziție. La momentul deschiderii ofertelor, era înscris un singur operator, care nu putea oferi decât aparatul, fără auxiliarele indispensabile, aparatul propriu-zis neputând funcționa în lipsa acestor echipamente. Această dificultate în procedura de achiziție este generată de cererea foarte mare la nivel mondial. Specialiștii explică faptul că în spatele aparatului Real-Time PCR se află un întreg laborator. Astfel, acest aparat nu poate funcționa singur, fără toate celelalte echipamente conexe.

"Este vorba de un întreg labolator de biologie moleculară, nu doar de acest aparat real time PCR care dectează strict ARN-ul viral. Noi pornim, în primul rând, de la o probă, care vine prelevată, de obicei, din exudatul nazal și faringian, inclusă într-un mediu viral. Aceasta trebuie prelucrată. Deci, prima etapă este extracția acizilor nucleici, cu o cameră separată. Extracția se poate face automat, cu ajutorul unui aparat, care are nevoie de consumabile și de diverse echipamente auxiliare, cum ar fi o hotă de nivel biohazard 2, sau se poate face extracție manuală și, pentru acest lucru, avem nevoie de kit-uri speciale și, de asemenea, de alte echipamente suplimentare - pipete, centrifugi și consumabilele pentru acestea. Ulterior, în etapa următoare, după ce am obținut și am purificat  acizii nucleici, în speță ARN-ul virusului SARS-COV-2, urmează etapa de preamplificare în care se pregătește master-mixul pentru reacție și, aici, avem nevoie de o încăpere specială cu hotă, care preîntâmpină o eventuală contaminare. Ulterior, se ajunge la unirea practic a ARN-ului viral cu acest master-mix și la produsul de reacție, care o să fie investigat într-o altă încăpere de acest aparat Real-Time PCR. Deci, aparatul de Real-Time PCR este practic ultimul din lanțul de echipamente de care noi avem nevoie. În spatele lui se află un întreg laborator de biologie moleculară. Nu putem să spunem că un singur aparat rezolvă întreaga procedură." - dr. Constantin Daniel Uscatu, medic anatomo-patolog - Spitalul Județean de Urgență Pitești.

În paralel, Consiliul Județean Argeș a demarat lucrările pentru amenajarea spațiului în care va funcționa laboratorul. Costurile privind amenajarea spațiului sunt suportate din bugetul Consiliului Județean. În acest moment, lucrările sunt în plină desfășurare, la finalizarea acestora, spațiul urmând a fi predat Spitalului Județean de Urgență Pitești.

"În cadrul Serviciului de Anatomie Patologică al Spitalului Județean se va înființa acest compartiment de biologie moleculară pentru testul PCR. În acest moment, se amenajează spațiul pentru respectarea circuitelor și tuturor caracteristicilor ca sa nu contaminăm probele și să avem rezultate corecte. Este nevoie, în acest compartiment, nu numai de aparatul PCR, ci și de o mulțime de alte dispozitive care ne ajută să realizăm această analiză, și anume hote, aparatură de pipetat, diverse cosumabile. Deci, acest aparat PCR nu poate funcționa singur, iar pregătirea spațiului și a necesarului pentru funcționare este foarte complexă." - dr. George Mihail Man, șef Serviciul Anatomie Patologică - Spitalul Județean de Urgență Pitești.