Sinistru, dar util! Ce se întâmplă cu morții de COVID din România!

În urmă cu cateva zile , ministrul Sănătății a emis un nou ordin (nr. 570 din 6 aprilie 2020), care modifica ordinul anterior privind aprobarea protocolului specific privind managementul după decesul pacienților infectați cu noul conoravirus iar acest Act a fost publicat în Monitorul Oficial, marți seară.

Acest protocol prevede reguli stricte pentru angajații morgilor din spitale, dar și și o procedură rapidă pentru înmormântarea celor decedați după ce au fost infectați Covid-19. 

Aceste date chiar daca sunt sinistre , sunt de real ajutor celor care din pacate trec printr-o asemenea situație . 

În primul rand trebuie știut faptul că cadavrul persoanei decedate ca urmare a infecției COVID-19 confirmată prin teste de laborator fără leziuni traumatice nu se îmbălsămează.
Acesta va fi așezat într-un sac impermeabil dublu și ermetic închis cu fermoar și va fi pulverizat cu produse biocide tip TP22 (pe bază de formol).

Cadavrul va fi depus în frigider la morga spitalului sau a instituției de medicină legală în așteptarea derulării procedurilor specifice medicinei legale sau anatomiei patologice, respectiv a procedurilor de identificare iar în cazul de identificare pozitivă (potrivire) se va semna o declarație și se va completa într-un registru special dedicat.

Aparținătorii decedatului care parcurg procedura de identificare a cadavrului vor purta obligatoriu echipament individual de protecție de unică folosință.

Totodată în situația în care nu există frigider cu posturi separate, se va identifica un spațiu separat față de restul cadavrelor, care se va dezinfecta după fiecare prezentare.

Cand se va face transportul cadavrului către morgă de la nivelul secției din unitatea sanitară în care s-a produs decesul, acesta se face în sac închis ermetic. 

Familia sau reprezentanții administrației publice locale (pentru cazurile sociale) sunt cei care vor pune la dispoziție sicriul în care se pune cadavrul iar din acel moment și până la înhumare sau incinerare sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia.

De asemenea este bine de știut ca atat înhumarea sau incinerarea se va efectua în cel mai scurt timp disponibil cu sicriul sigilat.

Important de stiut pentru aparținătorii decedatului care au intrat în contact direct cu cadavrul este obligatorie spălarea mâinilor cu apă caldă și săpun, urmată de dezinfecția cu produse biocide de tip TP1 destinate dezinfecției mâinilor prin frecare.

Înhumarea cadavrelor confirmate cu infecție cu COVID-19 se va face în aceleași condiții de înhumare impuse persoanelor decedate de alte cauze.

De reținut că în situațiile prevăzute în prezentul protocol, în care se solicită confirmarea prin testare COVID, aceasta se va face în colaborare cu direcțiile de sănătate publică județene iar nerespectarea prevederilor prezentului protocol specific se sancționează potrivit legii.