SIMULARE - Vezi câte mandate de parlamentari vor obține PSD și PNL în Argeș

Stiripesurse.ro a efectuat o simulare a rezultatelor pentru alegerile parlamentare, de duminică (câte mandate vor obține PSD și PNL la alegerile parlamentare),  pentru fiecare județ în parte, iar scorul folosit pentru formula de calcul este cel obținut de fiecare partid la alegerile locale din iunie, la votul pentru Consiliile Județene. Acesta este considerat scorul politic al fiecărui partid.

Formula se aplică în felul următor: în legea electorală este prevăzut numărul de mandate de senator și deputat alocat fiecărui județ. Din totalul de 100% se împarte la numărul de mandate, iar la final obținem procentul necesar pentru un mandat de senator sau deputat.

În momentul în care un partid politic atinge acest procent se numește că a obținut un ”deputat plin” sau un ”senator plin”. Restul de voturi care le rămân partidelor, după ce au umplut un mandat, merg la cele două etape ale redistribuirii. În prima etapă, dacă restul de voturi rămas este mare, atunci partidul cu pricina mai obține un mandat. Dacă restul de voturi rămas este mic, atunci acest procent merge la coșul național și se face o redistribuire de către softul AEP, în așa fel încât fiecare partid să aibă respectat procentul obținut în alegeri în Parlament. Aceasta este celebra redistribuire pe care mizează partidele să își crească scorul, după votul direct.

!!!Această analiză pleacă de la scorul politic obținut de partidele politice la alegerile locale. Doar în cazul în care la parlamentare va fi o discrepanță uriașă față de locale, doar atunci vom avea parte de schimbări majore ale distribuirii mandatelor în Parlament - precizează cei de la stiripesurse.ro

În continuare vă redăm simularea pentru județul Argeș (4 senatori și 9 deputați):


SENAT: PSD obține două mandate de senatori pline, iar pentru un al treilea loc intră în coșul național la redistribuire.

PNL poate obține un mandat de senator, dar depinde destul de mult ce scor vor obține.

CAMERA DEPUTAȚILOR: PSD va obține 5 mandate de deputați pline și în funcție de rezultat se vor bate, cu șanse reale, pentru un al 6-lea post.

PNL obține 2 mandate de deputat, dar pentru al treilea șansele sunt destul de mici.

Ultimul loc de deputat sau chiar ultimele două locuri vor fi la bătaie între PMP, ALDE și USR.

 

Sursa: stiripesurse.ro