Simona Bucura Oprescu: Siguranța alimentară a României este pusă chiar în pericol | Sursa Ta

Ziua mondială a siguranţei alimentare, adoptată de Adunarea Generală a ONU în decembrie 2018, a fost celebrată pentru prima dată la 7 iunie 2019, având ca temă "Siguranţa alimentară, treaba tuturor" (Food Safety, Everyone's Business). În urma succesului de anul trecut, Ziua mondială a siguranţei alimentare 2020 consolidează apelul pentru întărirea angajamentului faţă de siguranţa alimentară făcut la Conferinţa ''Viitorul Siguranţei Alimentare'' de la Addis Ababa şi Forumul de la Geneva, în 2019 - notează site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Siguranţa alimentară presupune absenţa riscurilor alimentare care ar putea afecta sănătatea consumatorilor. Aceste riscuri pot fi de natură microbiologică, chimică sau fizică şi adesea nu pot fi observate cu ochiul liber. Bacteriile, virusurile sau reziduurile de pesticide sunt doar câteva exemple


În acest context, deputatul argeșean Simona Bucura Oprescu consideră că siguranța alimentară a României este pusă în pericol.

”Toate datele arată că, din contră, siguranța alimentară a României este pusă chiar în pericol în condițiile în care:
- Multe programe importante de sprijin pentru agricultori inițiate de către PSD au fost eliminate;
- Subvențiile au fost reduse;
- Importurile de #alimente au ajuns la cote îngrjorătoare (70% din total), în vreme ce exporturile au scăzut;
- Programele de reabilitare și extindere a rețelelor de irigații nu sunt finanțate;
- Despăgubirile pentru culturile afectate de calamități întârzie nepermis de mult;
- Investiția în cele opt depozite regionale, care ar trebui să preia marfa de la producătorii agroalimentari și să o distribuie mai departe către magazine, restaurante sau către export, a fost scoasă de Guvern din Planul Național de Relansare și Reziliență;
- În tot PNRR-ul făcut de Guvern nu există niciun proiect pentru fermierii români.


Siguranţa alimentară ar trebui să fie o responsabilitate comună împărţită între guverne, producători şi consumatori, fiecare având un rol de jucat, pentru a ne asigura că alimentele pe care le consumăm sunt sigure şi sănătoase. 


Aude cineva și de la Guvern?”, scrie Simona Bucura Oprescu.