Simona Bucura-Oprescu: ”Femeile sunt mai hotărâte, mai determinate și mai conciliante”

Pare incredibil, dar, deşi face parte din generaţia tânără de oameni politici ai judeţului, este printre membrii cu cea mai mare vechime în PSD Argeş, activând în acest partid de aproape un sfert de veac! Într-o lume politică dominată de bărbaţi, Simona Bucura-Oprescu a trebuit să muncească dublu pentru a se impune şi a urca pe scara ierarhică, iar astăzi o regăsim în Parlamentul României, la al doilea mandat de deputat. 


Ca deputat, Simona Bucura-Oprescu se implică în numeroase acţiuni politice, dar şi sociale, fiind - cu cele aproape 100 de iniţiative legislative, din care 20 devenite legi, cele 26 de luări de cuvânt şi 45 de interpelări - unul dintre cei mai activi parlamentari argeşeni. Este secretar al Comisiei de Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului și membru al Comisiei de Afaceri Europene din Camera Deputaților. De asemenea, este președinte al Grupului de prietenie cu Franţa - Adunarea Naţională și președinte al secției române a Adunării Parlamentare a Francofoniei.


Egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi reprezintă în România un deziderat dificil de atins, deşi în ultimii ani s-au făcut progrese importante în această direcţie. Acest progres se bazează pe faptul că societatea a început să valorizeze avantajele unei femei, atunci când se pune problema preluării unor funcţii manageriale. Care sunt aceste avantaje în viziunea Simonei Bucura-Oprescu?

„Femeile sunt cele care au multiple responsabilități în viața socială. Sunt mame, sunt gospodine, sunt umărul pe care se sprijină bărbatul puternic. L-aș cita aici pe Petre Țuțea care spunea: «Cărui bărbat nu-i plac femeile? În primul rând, le iubeşti pentru farmecul lor şi, în al doilea rând, le iubeşti, pentru că fac oameni.» Cineva care face, crește și educă oameni nu poate gândi și acționa decât în interesul și pentru binele oamenilor. Acesta cred că e marele avantaj pe care îl are o femeie ce ocupă o funcție de conducere. De asemenea, femeile sunt, de multe ori, mai hotărâte, mai determinate și mai conciliante, știind cum să ajungă la un rezultat foarte bun în toate domeniile de activitate” - este de părere deputatul social-democrat Simona Bucura-Oprescu.


 

Cât priveşte personalitatea feminină pe care o consideră un model de urmat, Simona Oprescu se opreşte la o veritabilă şi emblematică figură politică:

„Sunt mai multe doamne pe care, de-a lungul timpului, le-am apreciat. Dar, ca să rămânem în zona politică, răspund, Margaret Thatcher. Baroneasa Thatcher a fost prima femeie aleasă în funcția de prim-ministru sau lider al unui partid politic major în Regatul Unit, precum și primul premier britanic ales de trei ori consecutiv (1979, 1983 și 1987), record politic pe care l-a egalat numai Tony Blair în 2005. Și, fiindcă tot vorbeam de femei în funcții de conducere, aș mai adăuga faptul că în cele trei mandate ale premierului Thatcher Regatul Unit a fost condus de două femei, prim-ministrul și regina. Margaret Thatcher și-a asumat reforme profunde care au dus la creștere economică.” - îşi argumentează Simona Bucura-Oprescu opţiunea.