Simfonia Lalelelor - sărbătoarea de suflet a piteştenilor

27 noiembrie 1972 - o zi mohorâtă de toamnă în care la Piteşti s-au adus, spre a fi plantaţi în centrul oraşului, 3.000 de bulbi de lalele şi 100 de zambile. Aceştia proveneau de la un floricultor amator, Weill Alois, din Arad, şi de la piaţa de flori din Oradea. Nimeni nu s-a gândit atunci că acea zi va însemna pentru Piteşti un destin, acela de a deveni în scurt timp un oraş al florilor, căruia de nenumărate ori i s-a spus Olanda României. În primăvara anului 1973, bulbii au înflorit spre surprinderea şi bucuria locuitorilor. Acesta a fost doar începutul, pentru că în anii următori achiziţionarea de bulbi a continuat, astfel că în 1977 centrul Piteştiului a fost inundat de o explozie florală de lumină şi culoare. Impresionaţi de frumuseţea noului peisaj urban, edilii oraşului împreună cu specialişti în horticultură au decis ca de anul următor la Piteşti să se organizeze o expoziţie de flori, căreia i s-a dat numele de Simfonia Lalelelor. 


În mai 1978, atunci când a avut loc prima ediţie, expoziţia florală Simfonia Lalelelor s-a bucurat de o selectă participare a mai multor unităţi specializate din ţară, precum şi de aprecieri elogioase, iar afluenţa vizitatorilor a depăşit cele mai optimiste aşteptări. În primii ani, cele mai multe exemplare floricole erau expuse în aer liber, în spaţiul de lângă Casa Sindicatelor, sute de specii şi varietăţi de flori şi arbuşti ornamentali, cu toate nuanţele de culori şi forme atrăgând an de an tot mai mulţi oaspeţi şi făcând ca Piteştiul să capete numele de „Oraşul Lalelelor”.

În scurt timp, faima celui mai important eveniment din viaţa Piteştiului a depăşit graniţele ţării, iar expoziţia a devenit internaţională. Treptat, Simfonia Lalelelor a devenit mai mult decât o expoziţie floristică, în cadrul evenimentului fiind organizate şi alte manifestări culturale, artistice şi sportive. 

Imediat după Revoluţie, expoziţia a fost mutată la Casa Cărţii cu prilejul inaugurării acestei clădiri, acolo unde se desfăşoară şi în zilele noastre. An de an, în apropiere de sărbătorea Floriilor, Simfonia Lalelelor reuneşte aici zeci de producători de flori şi plante ornamentale, care oferă vizitatorilor un adevărat spectacol de parfum şi culoare. Aranjamentele florale și exponatele meșteșugărești, picturile tematice, jocurile de lumini și multe altele compun aici un spaţiu expozițional de neuitat.

O manifestare devenită tradiţie în cadrul acestui eveniment este Parada Florilor, care deschide Simfonia Lalelelor cu parada carelor alegorice şi a copiilor, cele mai frumoase „flori” ale Piteştiului. Sărbătoarea de suflet a piteştenilor este completată cu concerte de muzică clasică şi spectacole în aer liber, simpozioane, expoziţii şi lansări de carte, proiecţii de film, festivităţi de premiere, concursuri sportive.