Sfaturi de la OPC pentru cumpărăturile de Crăciun şi Revelion!

Decembrie este luna în care vânzările, mai ales la produsele alimentare, cresc substanţial, cu atât mai mult anul acesta, când cei mai mulţi dintre noi, obligaţi de contextul pandemic, vom fi nevoiţi să petrecem sărbătorile acasă şi, în consecinţă, fiecare va dori să compenseze lipsa unei petreceri cu o masă bogată. Euforia cumpărăturilor de sărbători distrage uneori atenţia consumatorilor, existând riscul ca unii comercianţi să încerce să scape de stocurile de marfă nevândute din cauza pandemiei. Tocmai de aceea, Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor Argeş vine cu câteva sfaturi pe care argeşenii trebuie să le aibă în vedere atunci când se află în goana după cumpărăturile pentru masa de Crăciun şi Revelion.


„În primul rând, consumatorii trebuie să acorde o atenţie deosebită la achiziţia produselor alimentare, având în vedere că unii operatori economici vor «profita» de această perioadă pentru a-şi vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora. De asemenea, consumatorii trebuie să verifice cu atenţie, din punct de vedere organoleptic - aspect, miros, culoare - calitatea produselor alimentare şi să le refuze pe acelea pentru care au suspiciuni privind calitatea şi mai ales siguranţa”, explică Violeta Nedelcu, comisar-şef adjunct CJPC Argeş.


Inspectorii OPC recomandă atenţie sporită la produsele alimentare care prezintă urme de mucegai sau au data durabilităţii minimale depăşită ori  ambalajele deteriorate şi pentru care există suspiciunea deteriorării conţinutului. În cazul produselor din carne, este bine ca acestea să fie cumpărate numai din măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe, dotate şi autorizate în acest sens. Pentru produsele congelate (carne, peşte, legume, fructe), consumatorii trebuie să verifice termenul de valabilitate, având grijă ca acesta să nu fie apropiat de ziua cumpărării, iar ambalajul să fie intact. Mare grijă şi de unde vă cumpăraţi prăjiturile, cozonacii şi plăcintele, comercianţii având obligaţia să le servească clienţilor din recipiente curate, numai cu ustensile speciale. Şi, pentru că de pe masa de Crăciun nu poate lipsi şi o sticlă de vin bun sau altă licoare bahică, inspectorii OPC vă recomandă să verificaţi etichetele, dar mai ales aspectul lichidului, respectiv culoarea să fie corespunzătoare sortimentului, limpede, fară depuneri sau impurităţi în suspensie.


Sursa: saptamanalul ancheta