Sfatul medicului Adrian Tase: Să ne bucurăm cu moderație de masa de Crăciun!

Medicul cardiolog Adrian Tase vine, şi în pragul acestor sărbători, cu recomandări pentru a ne proteja sănătatea şi a ne bucura de acest sezon. Domnia sa vine cu sfaturi privind evitarea exceselor la care suntem predispuşi în această perioadă și ce ne-ar putea aduce o vizită nedorită la spital. Iată şi indicaţiile medicului argeşean Adrian Tase: 

Apropierea Crăciunului ne dă sentimentul iernii tradiţionale românești. După un post mai scurt sau mai lung, mai riguros sau mai superfluu, oamenii petrec și se înfruptă, iar protagonistul culinar al Crăciunului este porcul.

Carnea de porc consumată în mod iraţional poate intra în conflict cu starea de sănătate. Mai mult, la pacienţii cardiaci, obezi, cu tulburări ale grăsimilor sanguine, cu suferinţe digestive, deliciosul preparat culinar s-ar cuveni să fie consumat și mai parcimonios.

 

 

Atenţie la trichinoză!


Porcul adăpostește un parazit extrem de periculos. Trichinoza, infestarea cu trichinella spiralis, poate da miocardită (inflamația mușchiului cardiac), care uneori poate evolua fatal. De aceea, porcii comercializați sunt riguros verificați din acest punct de vedere, prin examinarea microscopică a unei porțiuni de mușchi intercostal sau diafragm. 

 

 


De ce pică greu carnea de porc?

 

Abia intrată în organism, carnea de porc este supusă procesului de masticație (mestecare), fiind sfâșiată de dinți prin efortul mecanic al maxilarelor.
Ajunsă în duoden, ea este pregătită de către sărurile biliare pentru descompunerea biochimică. Secreția acestor săruri presupune un efort concertat al ficatului și al aparatului biliar. Producția excesivă a amilazelor, tripsinelor și a altor enzime lipoproteolitice necesare procesului de descompunere a proteinelor și grăsimilor poate suprasolicita pancreasul.
Urmează absorbția intestinală a chintesenței cărnii, și ea un proces laborios. Produsele de degradare metabolică a cărnii solicită din plin segmentul terminal al tubului digestiv – colonul și rectul (intestinul gros).
Absorbția se traduce prin traversarea vilozităților intestinale și pătrunderea în circulație a biomoleculelor. Carne de porc bogată în grăsimi poate altera astfel tabloul lipidic al sângelui sau lipidograma. Creșterea excesivă în plasma sanguină a colesterolului, în special a celui „rău” (fracțiunea LDL) constituie un factor major de risc pentru infarctul miocardic acut și, prin urmare, necesită un tratament specific cu medicamente eulipemiante de tip statin sau fibrat.

 

 

 

Utilitatea proteinelor din carne pentru organism

 

Să recunoaștem însă că, în afara beneficiului hedonic – plăcerea de a mânca, carnea mamiferelor oferă organismului proteinele cu cea mai mare valoare biologică, utile în:
- procesul de creștere și dezvoltare a copilului și adolescentului;
- apărarea împotriva infecțiilor prin sinteza anticorpilor;
- obținerea performanțelor fizice și intelectuale. 

 

 

 

Alimentaţia şi bolile cardiace

 

Este ultracunoscut faptul că suculenta carne de porc se asociază de minune cu condimentele și cu vinul roșu.
Deși se știe că piperul este mai picant decât sarea, pentru inimă, aparent paradoxal, sarea este mai periculoasă decât piperul.
Usturoiul crud, dincolo de aroma specifică, are efect benefic asupra presiunii sanguine, nu însă preparat ca mujdei!
De aceea, clorura de sodiu este interzisă pacienților hipertensivi ca și celor ajunși în faza evolutivă de insuficiență cardiacă. Mai mult, sarea de bucătărie este prohibită la toți pacienții care prezintă edeme, fie de origine cardiacă, fie de altă natură. În aceste situații poate fi utilizată sarea fără sodiu, recte clorura de potasiu.
Cât despre bahica licoare rubinie, ea limpezește plasma de grăsimile în exces, dar recomandăm prudență la pacienții hipertensivi

 

 

 


Carnea ar trebui consumată la masa de prânz, nu la cină

 

Potrivit unui adagiu latin, uzitat și în dreptul francez, „Abusus non tollit usum”, posibilitatea abuzului nu trebuie să împiedice utilizarea.
Vă puteți bucura, deci, de friptură, sarmale, cârnați, tobă sau chiar șorici, cu cumpătare: mai degrabă la masa de prânz decât la cină, preparându-le, de preferință, cu ulei de măsline și urmate, ca desert, de un măr sau o portocală.
Am scris acest articol plecând de la observația că, în perioada sărbătorilor de iarnă, serviciul de urgențe al Spitalului Județean înregistrează în fiecare an pacienți cu diagnostice specifice exceselor alimentare, ca urmare a meselor copioase din care nu lipsește delicioasa carne de porc!


Depinde de dumneavoastră dacă patrupedul trandafiriu vă este prieten sau potrivnic!

Vă urăm tuturor să petreceți acest Crăciun fericiți și sănătoși!