Sfârşitul anului ar putea aduce facturi mai mari la gaze

Analiştii spun că românii care stau la bloc şi au centrală pe gaz vor plăti, pe toată perioada rece, cu aproape 100 de lei mai mult faţă de anul trecut. Cei care stau la casă vor resimţi scumpirile şi mai tare. Ar putea plăti cu 250 de lei mai mult pentru căldură. Asta pentru că preţul gazelor ar putea creşte cu 5%. Asta, în timp ce avem parte şi de scumpiri la mâncare. Deja plătim mai mult pentru fructe, legume şi pâine.

Iarna trecută, în Capitală, pentru un apartament de trei sau patru camere cu centrală termică pe gaz, un român plătea aproximativ 350 de lei. Iarna aceasta, factura ar putea fi cu 18 lei mai mare. Românii care stau la casă vor resimţi scumpirile şi mai tare. Dacă anul trecut, factura la încălzire era, în medie, de 1.000 de lei, acum ar putea creşte cu 50 de lei pe lună. 

Preţurile la gaze, combustibili, citrice, legume şi unele servicii au crescut cel mai mult, în primele opt luni ale acestui an, faţă de finele anului trecut, arată ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică.

Prețurile la gaze au înregistrat creşteri de aproape şase procente. Citricele şi fructele de sezon s-au scumpit 9,92%, legumele - cu 6,76% şi pâinea, cu 2,64%. În ciuda pestei porcine, preţul cărnii de porc a crescut cu 0,81% în primele opt luni ale acestui an şi cu 0,12% faţă de luna precedentă. Şi inflaţia anuală a urcat la 5,1% în august.


Sursa: observator.tv