Sfârșitul terorii! Ministerul a dat liber la vânătoarea de urși!

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunţat, miercuri, că va emite un ordin de ministru privind cota de intervenţie pe carnivorele mari, ceea ce înseamna că s-a dat în final undă verde vânătorilor, având ca scop reducerea efectivelor de urs care s-au inmultit semnificativ după ce, în 2016, legea a interzis uciderea acestora. 

„În 2016 au fost suspendate cotele de intervenţie în cadrul speciilor de carnivore mari. Ca atare, la aproape un an distanţă de la această decizie, ne regăsim în situaţia în care conflictele om-natură sunt tot mai dese. Primim zilnic la minister multe sesizări de la populaţia care a suferit daune produse de ursul brun. Este clar că avem de-a face cu un vid legislativ, care ar putea pune în pericol populaţia. Ministerul Mediului a constituit un grup de lucru, înfiinţat prin ordin de ministru, al cărui scop a fost să găsească soluţia optimă, care să răspundă ambelor responsabilităţi care îi revin: siguranţa oamenilor şi protejarea speciilor, este anunțul mult așteptat al Ministerului Mediului.

Această decizie vine după ce, în mai multe județe ale țării – inclusive Argeș – oamenii și autoritățile s-au revoltat sesizând riscul enorm pe care înmulțirea efectivelor de urși îl prezintă pentru siguranța cetățenilor și situația gospodăriilor.

Astfel, la noi în județ, în ultimele două luni atacurile din ce în ce mai frecvente ale urșilor au generat problem semnificative în mai multe localități, ducând inclusive la închiderea unor obiective turistice așa cum este cetatea Poenari. În câteva commune, urșii au atact oamenii, au ucis zeci de animale și au devastat gopsodării.

Despre teroarea sub care au trait în ultima perioadă locuitorii din zona de nord a Argeșului, citiți detalii aici:

ALERTĂ! Urșii au atacat iar! “Suntem sub o stare de groază și asediu”

Mesajele disperate ale oamenilor și ale autorităților care se cvonfruntau cu vid de legislația și care nu puteau purcede la vânarea animalelor sălbatice din ce în ce mai numeroase, mai înfometate și – implicit- mai agresive au atras, într-un final, atenția Ministerului Mediului.

Cu siguranța, dincolo de valul mare de plângeri, la adoptarea decizie de azi a contribuit și un protest organizat în capitală de sute de persoane din județe precum Harghita, Covasna şi Mureş care au solicitat vehement acordarea dreptului de a vâna urşi.

„Astăzi se va emite un ordin de ministru care va fi şi trimis spre avizare Academiei Române, ordin de ministru privind cota de intervenţie pe carnivorele mari, intervenţiile şi cotele care vor fi date. Aceste cote au la bază studiul făcut în baza Directivei Europene pentru carnivore mari şi în acelaşi timp are la bază decizia grupului de lucru dat prin ordin de ministru în 2016, decizie care stabilea cota de intervenţie pe carnivorele mari - care pentru 2017, pentru urşi, este de 350. Ţinând cont că suntem la jumătatea anului, ar reveni cam 175”, a declarat Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, în cursul zilei de azi.