Sevastian Pupăză Roşu se aşteaptă la o creştere a acestora după ce va exista alimentare cu gaze

Primarul comunei Stolnici, Sevastian Pupăză Roşu, care are o experienţă de 20 de ani în administraţia locală, punctează care sunt cele mai mari piedici pe care le întâmpină administraţiile locale din zona rurală, la acest moment. Vine însă şi cu o notă de optimism şi proiecte ambiţioase, care vor face din Stolnici o localitate mult mai atractivă, peste 4 ani. Cel mai ambiţios proiect este cel de introducere a reţelei de gaze în comună, un efort comun, pentru care s-au asociat patru localităţi, însă mai multe detalii ne oferă în răspunsurile de mai jos.

 

 În contextul actual, care sunt cele mai mari piedici pe care le întrevedeţi în dezvoltarea proiectelor?


- Banii sunt cea mai mare piedică. Este o lipsă acută de bani, pe care am previzionat-o încă de la constituirea bugetelor de venituri şi cheltuieli, însă chiar nu ştim la ce să ne mai aşteptăm în contextul actual. Stau acum şi mă gândesc dacă vom putea finaliza ceea ce am început. Sunt liniştit cu proiectele pe PNDL şi PNDR, respectiv dispensarul uman şi grupurile sanitare. La dispensar s-a muncit în tot acest sezon rece, deoarece vremea a permis şi sunt într-un stadiu avansat cu lucrările. Am ajuns la finisajele interioare, avem toate instalaţiile montate, suntem bine şi cu plata tranşelor de bani. La fel şi cu grupurile sanitare, am fost foarte eficienţi. 

 

 În prezent, care consideraţi că sunt cele mai mari și importante investiţii derulate de administraţia publică locală?


- Cea mai mare mândrie a mea este că am apă pentru 95% din gospodării, am 1.200 de abonaţi, canalizare pe zona centrală şi, un lucru foarte important, Stolnici face parte din programul operaţional Infrastructura Mare, pe care îl implementează societatea Apă Canal 2000 în cadrul ADIA şi vom primi peste 7 milioane de euro pentru a moderniza tot sistemul de alimentare cu apă şi a finaliza canalizarea menajeră în toată comuna.
Am toate drumurile comunale asfaltate, respectiv DC 139, 143, 142. Am realizat şi podul peste râul Cotmeana prin accesarea măsurii 125, pe fonduri europene, şi drumurile agricole. 
Şi, mai mult decât orice, pot să spun că am o echipă în cadrul administraţiei publice locale capabilă să ducă la bun sfârşit orice problemă ivită, fiind pregătiţi să atragem în continuare fonduri europene şi structurale.


 

Care sunt priorităţile în viitorul apropiat?


- Cea mai mare ambiţie este realizarea distribuţiei de gaze în localitate. Suntem în stadiu avansat cu procedurile privind acest demers. Ne-am asociat 4 comune, Stolnici, Lunca Corbului, Săpata şi Hârseşti, şi lucrăm împreună, deoarece nu putem de unii singuri, iar conducta de gaz trece pe la Lunca Corbului. Sper ca în 2024 să avem şi pe Valea Cotmenei gaze. Ne dorim să finalizăm şi proiectul de reabilitare – modernizare apă Stolnici şi introducere canalizare în toată comuna. 

 

 Cum s-a schimbat populaţia în acești ani în care ați condus administrația locală? Sociologic, demografic, ca așteptări...


- Cetăţenii sunt în mare parte aceiaşi. Locuitorii din Stolnici sunt oameni destoinici, care îşi văd de treaba lor şi nu vin pentru lucruri mărunte la Primărie, iar eu, ca om de administraţie, vin în întâmpinarea lor cu tot ce poate fi realizat pentru a le uşura munca şi viaţa în localitate. Deşi nu suntem pe lângă oraşele mari, cum este Piteştiul, ne dezvoltăm şi avem investitori noi. S-a cumpărat baza de la Fâlfani, care era în paragină şi i s-a dat o faţă nouă. A fost deschisă o staţie de carburanţi şi un supermarket modern, exact ca în mediul urban. Încet, încet, ne mişcăm. Demografic stăm puţin mai bine, pentru că în perspectiva următorilor 6 ani, în baza naşterilor din 2019, pot spune că vom avea clase complete, fără să fie nevoie de învăţământ simultan. În prezent, avem 216 copii înscrişi, de la grădiniţă la clasa a VIII-a. Aşa cum observ eu tendinţele, tinerii se vor convinge că cel mai bine este să rămână acasă, iar noi, ca administraţie, avem obligaţia să le creăm reţelele de servicii şi utilităţi.