Serena Williams - acuzată de rasism. Atacul care nu lasă loc de interpretări

Serena Williams a avut o nouă ieșire la adresa statului american și a sistemului medical din SUA, din cauza căruia a avut chiar ea de suferit, în septembrie 2017, când a fost la un pas de moarte, atunci când i s-a născut fetița, Alexis Olympia. Fostul lider WTA a făcut referire și la presupuse tratamente cu tentă rasistă primite la începutul carierei, când spune că a avut de suferit în tenis, din cauza culorii pielii sale.

Ajunsă la vârsta de 37 de ani, Serena Williams spune că îi datorează multe surorii ei, Venus, care e cu un an mai mare și care i-a deschis multe uși în tenis, așa-numitul "sport alb", despre care ea susține că e un mediu destul de ostil pentru persoanele de culoare. 

"Nu a fost ușor să fiu o jucătoare de tenis de culoare, într-un sport pe care negrii nu îl joacă, de obicei. Nu era niciun manual pentru asta, cu siguranță. Sora mea, Venus, a devenit jucătoare de tenis înaintea mea, evident. A deschis atâtea uși pentru mine și a împins limitele foarte mult", a spus Serena Williams, în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o la Philadelphia.

Fostul lider al tenisului feminin a vorbit din nou despre drepturile femeilor de culoare din SUA, despre care spune că nu au parte de tratamente medicale adecvate, lucru pe care l-a simțit chiar și ea, în urmă cu puțin mai mult de un an.

"Am făcut ceva cercetări și am fost alarmată să văd că mamele noastre de culoare nu au parte de îngrijire. În această țară, care ar trebui să fie atât de avansată din punct de vedere tehnologic. De ce ne tratăm mamele astfel? Chiar e inacceptabil! Simt că dacă aș putea salva vieți, asta ar fi cel mai bun lucru pe care l-ai putea face", a mai spus jucătoarea din SUA.

Conferința de presă este un nou episod din seria de atacuri a Serenei la adresa sistemului medical din SUA.

"Ca să o spun clar: TOATE mamele, indiferent de rasă ori de condiția lor, merită o sarcină și o naștere sănătoase", afirma Serena Williams în ianuarie 2018, la scurt timp după ce dezvăluia că a fost la un pas de moarte în septembrie 2017, din cauza complicațiilor pe care le-a avut la naștere și doar două intervenții chirurgicale i-au salvat viața. După ce jucătoarea de tenis și-a spus povestea, mii de femei au reacționat și au apărut nenumărate critici pentru sistemul medical american. Potrivit statisticilor publicate de thefader.com și de today.com, în SUA mor în fiecare an la naștere între 700 și 900 de femei, iar femeile de culoare sunt de 3 până la 4 ori mai predispuse să moară la naștere, motivul fiind tratamentul diferit de care au parte.

 

sursa: Digi Sport