Sentință definitivă în dosarul Căteasca! Costantin Nicolescu- condamnat la 5 ani de închisoare

Astăzi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis sentința definitivă în Dosarul Căteasca. Magistrații au decis să îl condamne pe Constantin Nicolescu la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, fiind de altfel și singurul condamnat în acest dosar. 

Odată cu fostul preşedinte CJ, Constantin Nicolescu, au fost trimise în judecată în acest dosar alte 11 persoane: omul de afaceri Grigore Dobre, notarul Ionel Didea (la cabinetul căruia s-a parafat tranzacţia spaţiului comercial considerat mită de către procurorii DNA), proiectantul Ecaterina Pletoiu şi 7 angajaţi ai Consiliului Judeţean care au făcut parte din comisia de licitaţie.

Inițial, la judecata pe fond, instanța a decis condamnarea mai multor persoane, însă magistrații care au judecat apelul s-au dovedit mai indulgenți, cu atât mai mult cu cât în cazul mai multor acuzații a intervenit prescripția faptelor. Din acest motiv, foarte multe dintre acuzații au dispărut practic din lista capetelor de acuzare. Astfel, cu excepția acuzației de luare de mită, pentru toate celelalte fapte s-a dispus fie achitarea, fie prescrierea.

Singura condamnare a primit-o, așadar, fostul președinte al Consiliului Județean Argeș, Constantin Nicolescu, acesta primind 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Totuși, Nicolescu va scăpa de închisoare, deoarece instanța a constatat că fapta este concurentă cu cea dintr-un alt dosar în care a fost inculpat și condamnat, fostul președinte CJ executând deja o pedeapsă de 7 ani și 8 luni în dosarul școlilor pentru o acuzație identica.

Instanța a decis confiscarea imobilului care a constituit obiectul mitei, și anume spațiul comercial de pe strada Maior Sontu, unde funcționează agenția de turism Ambasador.