Senatorul Dănuț Bica și-a expus viziunea privind însănătoșirea societății

Parlamentarul liberal Dănuț Bica a făcut o declarație politică în cadrul unei ședințe a Senatului, în care a creionat soluția cea mai eficientă pentru însănătoșirea societății, care poate fi aplicată doar printr-un efort comun al forțelor politice și al societății civile. 


„În ciuda numeroaselor angajamente cu privire la reformarea sistemelor publice pe care și le-au asumat liderii partidelor politice ce au guvernat România în ultimele trei decenii, lista nemulțumirilor acumulate în societatea noastră, în loc să scadă, a crescut substanțial de la un an la altul. Corupția, birocrația, deficiențele sistemului sanitar, abandonul școlar ridicat, excluziunea socială, șomajul, violența domestică, inechitățile salariale sau cele din rândul pensionarilor sunt numai câteva exemple dintr-un lung șir.
Este adevărat că, odată propulsate la guvernare prin votul acordat de electorat, unele partide au inițiat acțiuni de reformă, mai reduse sau mai complexe, mai vizibile sau mai disimulate, dar aproape toate au fost direcționate cu prioritate către tratarea sau eliminarea efectelor și mai puțin către înlăturarea cauzelor. Voi da numai două exemple în acest sens.
Astfel, lupta împotriva corupției nu a înregistrat succesul pe care și l-au dorit românii, pentru că toate eforturile s-au concentrat pe sancționarea celor corupți, care chiar trebuiau să plătească pentru faptele lor, dar s-a pierdut din vedere că modalitatea cea mai eficace de luptă cu acest tip de infracționalitate ar fi aceea de a preîntâmpina deturnarea banilor publici. E normal că românii să fie revoltați când văd că banii furați nu se mai pot recupera sau se recuperează numai parțial. Dacă am preveni, prejudiciile nu s-ar mai produce.
De asemenea, în sistemul de sănătate publică aproape toate eforturile sunt direcționate către politicile curative, prin care se tratează pacienții aflați deja în stadii avansate ale diferitelor boli, cu suferințe mari și costuri pe măsură. Cât de necesar ar fi ca sistemul sanitar românesc să aibă la bază o politică preventivă eficientă, prin care să se genereze descoperirea precoce a oricărui tip de boală! S-ar evita și suferințele pacienților și supraîncărcarea spitalelor și costurile apăsătoare asupra bugetului public.
Actuala majoritate parlamentară și-a declarat susținerea totală pentru reformele pe care guvernul le-a demarat sau este pe cale să le demareze. Sănătatea, educația, achizițiile publice, infrastructura, administrația publică, sistemul de salarizare sau cel de pensii sunt domenii care trebuie supuse unui amplu proces de reformă, în contextul în care românii și-au pierdut încrederea în instituțiile statului, pentru că ele funcționează pe zi ce trece tot mai ineficient. De aceea, consider că este esențial ca în procesul de legiferare la care Senatul va participa să se aibă în vedere prioritar prevenția. Prevenirea abandonului școlar, a șomajului, a corupției, a birocratizării excesive a administrației publice se poate face prin instrumente specifice, care ne vor costa ca țară mult mai puțin decât lupta cu efectele acestor fenomene. Ar fi de dorit ca la acest efort să se ralieze atât opoziția parlamentară, cât și societatea civilă, pentru că însănătoșirea și dezvoltarea României ni le dorim cu toții.”, a declarat la pupitrul Senatului, parlamentarul liberal Dănuț Bica.