Şeful Direcţiei de Sănătate - trimis la gărzi în spitalul COVID

Secţia de infecţioase a Spitalului Orăşenesc Mioveni a fost înfiinţată special pentru pacienţii COVID, iar în lipsă de personal, aici au fost detaşaţi medici şi asistenţi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă. 

Detaşările, care au fost sub formă de obligaţie, au încetat pe 6 iunie, sub pericolul ca secţia să rămână fără personal. Cadrele medicale, care de două luni sunt cantonate în Mioveni, şi-au dat acordul pentru o nouă detaşare, însă pe ATI mai lipsea un medic, deoarece dr. Daniel Terheci, din echipa iniţială, s-a infectat cu SARS Cov-2. 

Din acest motiv, nu se putea forma linia de gardă, însă într-un final s-au găsit soluţii, şi nu cea propusă de preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Dan Manu. 

„Au vrut să bage COVID-ul în Judeţean!”

Secţia de la Mioveni unde sunt trataţi pacienţii COVID încă are pacienţi, deşi mulţi dintre noi suntem mai relaxaţi în ceea ce priveşte acest virus. 

Riscul a fost să nu mai aibă cine să îi trateze, dacă medicii şi asistenţii refuzau să îşi dea acordul pentru o nouă detaşare. 

Spitalele din Argeş duc lispă de medici pe specialitatea de Anestezie şi Terapie Intensivă, una crucială în unităţile COVID, aşa că a fost greu să găsească cel de-al cincilea medic, pentru a putea asigura gărzile necesare. 

În ultima şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, preşedintele CJ Argeş i-a propus şefului Direcţiei de Sănătate Publică, col. Alexandru Guiţă, să facă gărzile. 

„Domnul doctor este anestezist. I-am propus să îşi ia concediu două săptămâni şi să meargă la Mioveni să facă garda. Şi eu, ca medic, am făcut acelaşi lucru acum ceva timp, când a fost un accident colectiv şi colegii mei au avut nevoie de ajutor.”, a declarat preşedintele CJ Argeş, Dan Manu. 

De asemenea, acesta s-a arătat foarte revoltat că prefectul Emanuel Soare şi directorul DSP, Alexandru Guiţă, în loc să ceară sprijin la Ministerul Sănătăţii sau la judeţele vecine pentru a le trimite un specialist, au venit cu ideea de a muta secţia de COVID în Spitalul de Urgenţă. 

„Au vrut să bage COVID-ul în Judeţean, să mute secţia de la Mioveni la etajul 5, unde era ORL-ul, ca să fie asigurată asistenţa ATI, să nu mai mute medicii. Le-am explicat ce ar însemna ca un medic de la ATI, care lucrează în secţie COVID să fie chemat de urgenţă într-un alt bloc operator din spital. Ce ar presupune ca decontaminare, schimbare, ce riscuri ar fi!”, a adăugat Dan Manu. 

Echipa ATI de la Mioveni va fi completată de un medic de la Câmpulung

Amuzat de propunerea pe care i-a transmis-o preşedintele CJ Argeş, directorul DSP, col. Alexandru Guiţă, ne-a declarat că problema este rezolvată şi s-a găsit şi specialistul care lipsea. 

„Medicul care s-a îmbolnăvit doreşte să îşi reia postul, însă aşteaptă să primească rezultatele negative. Până atunci, va fi detaşat un medic ATI de la Câmpulung, deci nu va mai exista nicio problemă şi garda va fi asigurată pe secţia COVID de la Mioveni.”, ne-a declarat col. Alexandru Guiţă. 

 

Sursa: Săptămânalul Ancheta