Se va interzice creşterea porcilor la stână!

Se va interzice creşterea porcilor la stână!

Un proiect de ordin aflat în dezbatere publică la acest moment şi lăsat „moştenire” de fostul ministru social-democrat Petre Daea a creat o mare revoltă în rândul gospodarilor. Creşterea porcilor în curte e tradiţie la români şi prea puţini locuitori din mediul rural încep iarna fără să aibă un groştei de sacrificare. Proiectul de ordin, care are ca scop instituirea unor măsuri de biosecuritate, pentru a preveni răspândirea bolilor, cum este cazul, acum, al pestei porcine africane, impune reguli stricte.

Conform acestuia, porcii nu mai pot fi crescuţi la stâne sau în exploataţiile în aer liber. De asemenea, se interzice activitatea de reproducţie a porcilor în curţile oamenilor, iar după sacrificare, dacă vrei un nou animal, trebuie să îl cumperi de la o fermă autorizată. Şi la modalitatea de hrănire se impun anumite reguli: nu se mai dau resturi alimentare care conţin subproduse de origine animală, iar nutreţurile vegetale le sunt administrate doar după 30 de zile de la recoltare. Substratul de paie trebuie să aibă o vechime de mai mult de două luni de când a fost cosit.

De asemenea, la intrarea în coteţe, trebuie măsuri de igienă suplimentare, respectiv spălarea mâinilor și schimbarea încălțămintei și a hainelor; hainele și încălțămintea utilizate vor fi destinate exclusiv acestui scop, exclusiv în adăpostul de porcine; dezinfecţia încălţămintei trebuie efectuată obligatoriu la intrarea şi ieşirea din adăpost, se mai arată în proiectul de ordin. De asemenea, coteţele în care stau porcii trebuie să fie împrejmuite şi să nu le permită intrarea în contact cu alte animale. Aşadar, cu toate că nu se interzice efectiv creşterea porcilor la curte, aceasta va fi mult îngreunată şi s-ar putea să determine populaţia să renunţe, de bunăvoie, la această activitate. 


„Nu se va pune problema să nu se mai crească în gospodăriile populaţiei, iar acesta este şi mesajul colegilor de la Autoritate. Sunt, într-adevăr, nişte reguli clare prin care se interzice creşterea porcilor la stâne, la cantoane silvice, unde animalele pot intra în contact cu mistreţii. Sunt, din păcate, în scădere numărul crescătorilor de animale domestice. Scopul este schimbarea condiţiilor de biosecuritate, să avem un comerţ sigur şi securizat. Să nu mai avem focare apărute şi să nu ştim de unde. Aşa s-a răspândit şi pesta porcină.”, ne-a explicat directorul Sorin Sorescu. 

 

 

 

Preluare Săptămânalul Ancheta