Se schimbă vremea! Prognoza meteo pentru weekend

Se schimbă vremea! Prognoza meteo pentru weekend

Dacă în ultimele zile vremea a fost anormal de caldă, temperaturile vor scădea semnfificativ începând de sâmbătă seara.

Vineri 
Vremea va fi deosebit de caldă pentru această perioadă din an, cu valori termice în creştere în cea mai mare parte a ţării, astfel că cele maxime se vor încadra între 14-15 grade în estul Transilvaniei, în nordul Moldovei şi pe litoral şi 22 de grade în Oltenia, iar cele minime vor fi cuprinse între 0 şi 10 grade. 

Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în special în nordul, centrul şi estul teritoriului, dar numai pe spaţii mici, cu precădere în zona Carpaţilor Orientali, va ploua slab. Vântul va sufla slab şi moderat. Dimineaţa şi noaptea vor fi condiţii de ceaţă. Presiunea atmosferică va scădea.

CITEȘTE ȘI ... Europa este cel mai afectat continent de COVID-19

 

Sâmbătă
Pe parcursul zilei, vremea se va menţine deosebit de caldă pentru ultima decadă a lunii martie în cea mai mare parte a ţării, cerul va fi parţial noros, iar vântul slab şi moderat; excepţie vor face nordul extrem şi nord-estul teritoriului, unde în cursul după-amiezii înnorările se vor accentua, pe alocuri vor fi averse de ploaie, însoţite izolat de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, iar valorile termice vor marca o scădere. Temperaturile maxime se vor încadra între 10-11 grade în nordul Moldovei şi în jurul a 23 de grade în sudul Munteniei. 

Începând din orele serii, înnorările vor fi persistente în jumătatea de nord a ţării, unde precipitaţiile se vor extinde ca arie şi vor deveni în general moderate cantitativ; la început va ploua, apoi în Maramureş, local în Transilvania, Moldova şi nordul Crişanei ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare. 

În zona Carpaţilor Orientali va ninge, se va depune strat de zăpadă şi temporar va fi viscol, cu diminuarea vizibilităţii. În restul zonei montane vor fi precipitaţii slabe, mixte. Izolat vor fi condiţii de polei. În regiunile sudice va ploua slab, pe spaţii mici, spre sfârşitul intervalului. 

Vântul va avea local şi temporar intensificări în Moldova, în Muntenia, dar şi în vestul ţării şi în zona montană, cu viteze mai mari în nordul Carpaţilor Orientali. Temperaturile minime, în scădere faţă de noaptea precedentă în mare parte din ţară, chiar accentuată în regiunile din jumătatea de nord-vest, vor fi cuprinse între -2 şi 8 grade. Presiunea atmosferică va mai scădea în prima parte a intervalului, apoi va începe să crească.

Duminică 
Vremea va fi în general închisă, iar valorile de temperatură vor scădea semnificativ, astfel că în nord, în vest şi în centru se vor situa sub cele climatologic specifice datei. În regiunile din nord, nord-est şi centru ziua se vor semnala precipitaţii locale sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare, în timp ce noaptea vor fi predominant ninsori. 

În restul teritoriului, pe parcursul zilei va ploua pe suprafeţe mici, dar începând de seara precipitaţiile se vor extinde ca arie, în special în regiunile sudice, iar probabilitatea de transformare a ploilor în lapoviţă şi ninsoare va fi ridicată. Local precipitaţiile vor fi mai însemnate cantitativ şi se va depune strat de zăpadă. La munte va ninge, temporar viscolit, mai ales la altitudini mari, iar stratul de zăpadă depus va fi local consistent. 

Vântul va avea local şi temporar intensificări, cu viteze mai mari în sud-est şi pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 grade în nordul Moldovei şi 14-15 grade în Oltenia şi sud-vestul Munteniei, iar cele minime vor fi cuprinse în general între -6 şi 3 grade.