Se extinde linia ”zonelor roșii”! Cei care vin din nordul Franței și Madrid vor intra în carantină

În cursul acestei zile, autoritățile române vor să extindă lista „zonelor roșii” pentru a include nordul Franței și Madridul, unde au fost înregistrate multe cazuri de coronavirus.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat seara trecută că sunt luate în calcul și anularea curselor aeriene. Atfel, oamenii care vin din zona Madrid și din nodrul Franței vor intra automat în carantină. Pentru restul Franței, Germania și Spania, aflate acum în zona galbenă, cei care vin din aceste țări vor intra în izolare la domiciliu.

 


29 de cazuri de coronavirus în România

Bilanțul cazurilor confirmate de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 29. Ultimul caz este o femeie din București, în vârstă de 47 de ani, care a intrat în contact cu un pacient internat la Spitalul Gerota.

 


Al doilea scenariu pentru România

Cum numărul cazurilor confirmate a depășit pragul de 25, România se pregăteste pentru al doilea scenariu.

„Se întreabă toată lumea ce înseamnă că am intrat în scenariul 2. Trebuie să înțeleagă lumea că nu s-a întâmplat nimic, decât că noi trebuie să facem niște pregătiri suplimentare în ceea ce privește rețeaua medicală, nu există alte consecințe”, a spus premierul interimar Ludovic Orban, la ședința de guvern de seara trecută.

 

„Scenariul 2 este o fază de transmitere sporadică în comunicate, deci suntem departe de ceea ce se întâmplă în Italia, Germania, Franța sau Spania”, a spus ministrul Sănătății, Victor Costache.

„Anchetele epidemiologice vor fi mai extinse, fiindcă fiecare din aceste cazuri au contacți. Ne așteptăm la secții separate din spital care vor fi pentru coronavirus, ne așteptăm la limitarea unor intervenții chirurgicale care nu sunt absolut necesare, cele pentru niște boli cronice sau intervenții programate. Și ne așteptăm, efectiv, la un control la granița mai accentuat și pentru celelalte țări decât cele care sunt în acest moment în zona roșie sau zona galbenă”, a explicat secretarul de stat Nelu Tătaru.


Conform informațiilor autorităților, primul scenariu implică între 0 și 25 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus. Următorul scenariu vizează îmbolnăvirea între 26 și 100 de persoane. Următorul scenariu se activează atunci când sunt între 101 și 2.000 de cazuri. Cel mai grav scenariu este cel în care vor fi confirmați peste 2.001 de bolnavi cu noul tip de virus.