Se deființează clasa pregătitoare? Află ce anunță oficial inspectorul școlar general!

Se apropie perioada de înscriere în ciclul primar a preşcolarilor care împlinesc 6 ani. Pentru că anul trecut fostul ministru al Educaţiei a vorbit despre eliminarea clasei zero, mulţi au înţeles că anul şcolar 2020-2021 va începe fără clasa pregătitoare, iar cei mici vor intra direct în clasa I. Inspectorul şcolar general al IȘJ Argeş, Dumitru Tudosoiu, face lumină în acest subiect şi îi linişteşte pe părinţii care doresc să îşi înscrie copiii la şcoală.

 

 Vom mai avea sau nu clasa pregătitoare în anul şcolar 2020 – 2021?


- Clasa pregătitoare, conform metodologiei înscrierii în învăţământul primar va merge mai departe. Nu se înlocuieşte nimic, nu dispare nimic. La acest moment, nu există niciun act normativ emis de Ministerul Educaţiei în acest sens, deci nu se schimbă nimic. Copiii care împlinesc şase ani înainte de 1 septembrie şi cei care împlinesc după această dată şi au avizul comisiei de evaluare merg în clasa pregătitoare. Ca şi în anii precedenţi, se respectă criteriul de circumscripţie şcolară. O să introducem 28 de elevi la clasă, dar nu mai multe de 30, iar dacă sunt zone în care există mai multe solicitări, vom mai introduce clase peste numărul alocat. Nu va rămâne niciun copil pe dinafară, neşcolarizat.

 


 Câţi copii încep anul acesta clasa pregătitoare?


- Mergând pe cifra de anul trecut, cred că o să avem în jur de 4.800 de copii. Spun în jur, deoarece sunt copii care împlinesc vârsta după 1 septembrie şi vor să intre la pregătitoare şi alţii care împlinesc înainte de 1 septembrie, dar părinţii consideră că sunt micuţi, nedezvoltaţi fizic sau emoţional, sau sunt prea protectivi şi iau decizia să mai amâne intrarea în ciclul primar. Din acest motiv nu pot exprima o cifră clară.

 


 Când începe înscrierea preşcolarilor în clasa pregătitoare?


- Încă nu a fost publicat calendarul metodologiei de înscriere în ciclul primar, însă, ca şi în anul trecut, ne aşteptăm ca înscrierile şi evaluările psihosomatice să se desfăşoare începând cu a doua jumătate a lunii februarie. 

 


 Mai avem comasări de şcoli?


- La acest moment, avem întocmit un proiect al reţelei şcolare similar cu cel de anul trecut, de unde rezultă că în anul şcolar viitor nu vor fi modificări. 

 


 Se simt efectele reducerii hârţogăriei în cazul dascălilor?


- Este impropriu să mă pronunţ acum, dar din ce am văzut în ordinul de ministru evident se vor simţi, deoarece sunt foarte multe documente care privesc cadrul didactic, portofoliul, comisiile de lucru, prin eliminarea cărora se va uşura munca în şcoală. Vom simţi efectele reducerii birocraţiei când nu ne vom mai lovi de acele documente stufoase.


 

 

Sursa: saptamanalul ancheta