Se dau banii înapoi pe ultimii 4 ani. Te încadrezi?

Şapte categorii de contribuabili vor beneficia de anularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată începând din 2012 şi până în prezent.
Cei care au plătit deja contribuţia la Fisc vor putea solicita restituirea banilor, dacă nu au alte datorii către bugetul de stat.

CITEȘTE ȘI ... UPDATE: Moarte învăluită în mister - Autorul este un cunoscut manelist din Vâlcea!

Conform legii, persoanele care beneficiau de calitatea de asigurat fără plată CASS şi au efectuat această plată a contribuţiei la sănătate vor avea dreptul să solicite ANAF restituirea banilor.

Cine sunt beneficiarii:

- Copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani dacă au fost elevi, absolvenţii de liceu până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenţi.
- De asemenea, tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care au provenit din sistemul de protecţie a copilului.
- Soţul, soţia şi părinţii care nu au avut venituri proprii şi care se aflau în întreţinerea unei persoane asigurate;
- Persoanele persecutate politic de fostul regim comunist;
- Persoanele cu handicap, pentru veniturile acordate privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, dacă nu au realizat venituri asupra cărora s-a datorat contribuţia;
- Bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, până la vindecarea respectivei afecţiuni, dacă nu au realizat venituri asupra cărora s-a datorat contribuţia;
- Femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu au realizat venituri asupra cărora s-a datorat contribuţia sau au avut venituri sub salariul de bază minim brut pe economie.

Noile prevederi stabilesc că restituirea se face la cerere însă, dacă persoana respectivă, care trebuie să-şi recupereze banii, are datorii restante la bugetul de stat, mai întâi vor fi stinse acele datorii, urmând să-i fie restituită numai diferenţa, dacă aceasta există.

Dacă suma de rambursat este mai mică decât obligaţiile fiscale restante ale debitorului, aceşti bani vor fi trecuţi în contul acelor datorii, iar contribuabilul va trebui să suporte din propriul buzunar restul până la achitarea în totalitate a restanţei.

Totodată, dacă suma de rambursat este mai mare decât datoria acumulată la bugetul de stat, atunci contribuabilul va primi doar diferenţa.